Η Ηριάννα και ο Περικλής διεκδικούν το αυτονόητο – “Ένα δείγμα DNA ούτε καταδικάζει ούτε αθωώνει”

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11, σήμερα 21 Μαρτίου στο Εφετείο στη Λουκάρεως,  η δίκη για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, όπως είναι ευρέως γνωστή, σε δεύτερο βαθμό. Η σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 και οι επόμενες δικάσιμοι είναι στις 10 και 24 Μαΐου.  Κατάμεστη η αίθουσα από φίλους, συγγενείς και αλληλέγγυους στους δύο κατηγορούμενους.

Το σχετικό hashtag στο Twitter: #Εφετείο_Ηριάννας

Όπως αναφέρει το OmniaTVπου μεταδίδει άμεσα από το Εφετείο, η δίκη διεξήχθη στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (Λουκάρεως, 6ος όροφος, αίθουσα Δ120Γ).  Το κοινό, φίλοι και αλληλέγγυοι προς τους κατηγορούμενους είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα. Ο πρόεδρος έδωσε και τις ημερομηνίες των επομένων δικασίμων, κατά τις οποίες θα συνεχιστεί η δίκη: 10 και 24 Μαΐου.

Πριν την προσέλευση των κατηγορουμένων, σχετικά με αίτημα της υπεράσπισης για βιολόγους όσον αφορά στο DNA, ο πρόεδρος είπε: «Το DNA δεν αρκεί από μόνο του. Δεν το απαξιώνουμε αλλά δεν αρκεί». Μετά και την είσοδο των κατηγορουμένων, ξεκίνησε η διαδικασία.

Το χρονικό της σημερινής διαδικασίας

Πρώτα εξετάστηκε ο αστυνομικός Γουλιαμάκης – παρακάτω η απάντησή του σε ερώτηση της υπεράσπισης

Ακολούθησε η εξέταση του πατέρα του Περικλή, με τον πρόεδρο και την εισαγγελέα, να αναρωτιούνται για την πολιτική του ταυτότητα:

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση της μητέρας του Περικλή και τον πρόεδρο να …σχολιάζει:

Ακολούθησε η κατάθεση (κατά τη 1.00 μ.μ.) του πατέρα της Ηριάννας:

Ακολούθησε η κατάθεση της θείας της Ηριάννας, ενώ η συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την κλήτευση ενός μάρτυρα-κλειδί που δεν …βρέθηκε ποτέ.

Η δίκη διακόπηκε για 20 λεπτά, η διαδικασία συνεχίζεται μετά τις 2 μ.μ. με τη συνέχιση της κατάθεσης της θείας της Ηριάννας:

Τελευταίος κατέθεσε ο Κωνσταντίνος, που είχε συλληφθεί με παρόμοιες κατηγορίες, καθώς γνώριζε προσωπικά δύο από τους κατηγορούμενους για ενταξη στην ΣΠΦ:

Πάνω από 270 βιοεπιστήμονες υπογράφουν υπέρ της αποφυλάκισης της Ηριάννας

«Την 1η Ιουνίου, η Ηριάννα Β. Λ. καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για συμμετοχή στη ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο μάλιστα δεν έχει συνδεθεί με τη ΣΠΦ», αναφέρουν σε κείμενό τους πάνω από 270 βιολόγοι/βιοεπιστήμονες που, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «νιώθουμε την επιστημονική αλλά και ηθική υποχρέωση να τοποθετηθούμε»

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών.Το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που «ταυτοποιήθηκε» με τον δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη.Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Πορεία αλληλεγγύης για τους κρατούμενους πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας».

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έχει απορρίψει την αίτηση αναστολήςτης ποινής και των δύο τις πρώτες δύο φορές, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και το Οκτώβριο του 2017, με το σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Την τελευταία φορά, οι εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή προτείνοντας την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας «ως αβάσιμης». Τόνισε πως «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη δεν απεδείχθη». Επίσης, υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον». Τέλος είπε, ότι η αίτηση της 29χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος, είχε προτείνει την απόρριψη της αίτησης και του Περικλή, λέγοντας: «Βεβαίως αυτοί οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της θλίψεως αφού πρέπει να εκτίσουν την ποινή που τους επεβλήθη. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, υπάρχει η εμπλοκή τους που εμφανίζει αντικοινωνική συμπεριφορά, γεγονός που δεν μπορεί να αναιρεθεί».

Ακολούθησε η απόφαση του δικαστηρίου που αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής στους δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς».

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Θα συνεχίσουμε  με την ίδια πίστη την προσπάθεια για να αποδοθεί η Ηριάννα στην κοινωνία και το Πανεπιστήμιο ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε κατηγορία», είχε δηλώσει τότε, ο συνήγορός της, Θ. Μαντάς.

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες» είχε τονίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους» σχολίαζε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέλευση για την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή καλούσε σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο στη Λουκάρεως.

«Με όπλο μας την αλληλεγγύη οφείλουμε να εμποδίσουμε την επέλαση της καταστολής, του ελέγχου και την διάχυση του φόβου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κάλεσμα.

Φωτογραφία του χρήστη Barikat.

Αναλυτικότερα, το σχετικό κάλεσμα: 

13 Χρόνια Φυλακή για:

• Φιλικές και προσωπικές σχέσεις που ποινικοποιήθηκαν.

• Αμφίβολα μίγματα DNA που δεν ήταν αρκετά ούτε για επανεξέταση.

• Έναν δήθεν μάρτυρα που εξαφανίστηκε.

• Μία εκδρομή στην “αναρχική” Βαρκελώνη.

• Να επιβεβαιωθούν τα ραβασάκια της αντιτρομοκρατικής και οι ιδεοληπτικοί δικαστές και εισαγγελείς.

Με αυτή την αιτιολογία, η Ηριάννα και ο Περικλής βρίσκονται έγκλειστοι στην φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017 με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του τρομονόμου (187Α), περιμένοντας την έναρξη του εφετείου τους τον Μάρτη του 2018.

Στα πρόσωπα τους, ο μηχανισμός της αντιτρομοκρατικής και του τρομονόμου βρήκε δυο από τους πολλούς “ενόχους” του.

Η σύλληψή τους έγινε την εποχή του δόγματος “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης Σαμαρά και το κατηγορητήριο τους περιελάμβανε όλα τα βασικά συστατικά των τρομοϋποθέσεων: επικοινωνιακά show,δήθεν συμμετοχή σε οργάνωση, δείγματα DNA επισφαλή και σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν μπορούσαν να επανεξεταστούν και να διασταυρωθούν, σκιαγράφηση ενός αόριστα ύποπτου και με αναρχικές τάσεις κοινωνικού περιβάλλοντος.

Η καταδίκη τους ήρθε, ενάντια στην κοινή λογική και την προφανή έλλειψη στοιχείων, λίγο μετά την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και σε μια περίοδο που το κράτος και οι μηχανισμοί του επιζητούσαν μια ρεβανς.

Βασικό δομικό στοιχείο του πλέγματος καταστολής τόσο στην συγκεκριμένη υπόθεση όσο και ενάντια σε όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια αποτελεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος 187Α. Ένας νόμος που στοχεύει σε όλες και όλους μας. Με τα ειδικά δικαστήρια, τις ειδικές συνθήκες κράτησης, τις υπερεξουσίες των διωκτικών αρχών και τις φασιστικές διατάξεις της συλλογικής ευθύνης και της ποινικοποίησης των προσωπικών και πολιτικών σχέσεων, φανερώνει το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας. Σε αυτόν τον άξονα κινείται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν προχώρησε σε κατάργηση του τρομονόμου αλλά ετοιμάζεται να ψηφίσει την αυστηροποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Η δυνατότητα της αντιτρομοκρατικής να κατασκευάζει υποθέσεις από έναν τεράστιο κύκλο αγωνιστών “υπόπτων” καθώς και από το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον, βασίζεται στην χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου. Ο εξαναγκασμός, άμεσος ή έμμεσος, λήψης του από τους συλληφθέντες και η υιοθέτηση των αμφίβολης αξιοπιστίας αποτελεσμάτων του από τις δικαστικές αρχές, αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στα χέρια του κράτους ενάντια στον κόσμο του αγώνα.

Γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι υποθέσεις αποτελούν έναν ακόμη τρόπο επιβολής της κοινωνικής ειρήνης σε συνθήκες κρίσης και ακραίας εκμετάλλευσης. Ότι έχουν ως στόχο να χρησιμεύσουν στην εμπέδωση του φόβου και την καταστολή των αγώνων.

Το μήνυμα του τρόμου γίνεται σαφές:

‘Ενοχοι όσες/οι αγωνίζονται, ένοχοι όσες/οι έχουν σχέση μαζί τους.

Η επίθεση του κράτους στις επιλογές, τις ελευθερίες και τους αγώνες μας είναι συνεχής και ολομέτωπη.

Με όπλο μας την αλληλεγγύη οφείλουμε να εμποδίσουμε την επέλαση της καταστολής, του ελέγχου και την διάχυση του φόβου.

Ενόψει του Εφετείου της Ηριάννας και του Περικλή,αγωνιζόμαστε συλλογικά και με όλες μας τις δυνάμεις για να τους πάρουμε πίσω.

Ο αγώνας των δύο είναι αγώνας:

Ενάντια στην αυθαίρετη χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου.

Ενάντια στον τρομονόμο και την ενίσχυση του.

Η απελευθέρωσή τους να είναι μια νίκη του κινήματος ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης.

omniatv, φωτο: @episodiakos

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί