Δύο χρόνια φυλακή για την Ιρανή που έβγαλε τη μαντίλα της δημοσίως

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ποινή διετούς φυλάκισης επιβλήθηκε σε μία Ιρανή που τόλμησε να αφαιρέσει δημοσίως τη μαντίλα της, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον σχετικό νόμο, που υποχρεώνει όλες τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη της αφού, κατά τον ίδιο, η γυναίκα έβγαλε τη μαντίλα της επιχειρώντας «να ενθαρρύνει τη διαφθορά» στη χώρα.

Τα στοιχεία της γυναίκας δεν δημοσιοποιήθηκαν αλλά όπως έγινε γνωστό από τον γενικό εισαγγελέα Abbas Jafari Dolatabadi, η ένοχη σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Ακόμα και αν το αίτημα της απορριφθεί, η γυναίκα θα έχει δικαίωμα να βγει εκτός φυλακής με αναστολή, μετά από τρεις μήνες.

Ο εισαγγελέας Dolatabadi διαμαρτυρήθηκε για την «ελαφριά», όπως την χαρακτήρισε, ποινή, δεσμευόμενος να εισηγηθεί την παραμονή της γυναίκας στη φυλακή μέχρι το 2020.

  Τριάντα συλλήψεις μέσα σε δυο μήνες  

Περισσότερες από 30 Ιρανές έχουν συλληφθεί από το τέλος του Δεκεμβρίου για την ίδια παράβαση. Κάποιες αφέθηκαν τελικώς ελεύθερες αλλά πολλές εξακολουθούν να διώκονται.

Οι γυναίκες που «αποκαλύπτουν» τα μαλλιά τους σε δημόσιο χώρο, στο Ιράν, συνήθως καταδικάζονται σε φυλάκιση μερικών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 25 δολαρίων.

Όμως σε αυτή την περίπτωση η ποινή ήταν πιο αυστηρή επειδή η αφαίρεση της χιτζάμπ έγινε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας.   Από την «Ισλαμική Επανάσταση» του 1979, η ιρανική νομοθεσία επιβάλει σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ιδιότητας και καταγωγής, να κυκλοφορούν «πλήρως καλυμμένες» σε όλους τους δημόσιους χώρου.    Όμως ο ζήλος της κρατικής αστυνομίας ηθών υποχωρεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ένα μεγάλο αριθμό Ιρανών γυναικών να αποκαλύπτουν πια τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων.   Αρκετές από αυτές μάλιστα, οδηγούν συστηματικά με τις μαντίλες τους τραβηγμένες πίσω, αλλά ο Dolatabadi προειδοποιεί πως δεν ανεχθεί άλλο αυτή την συμπεριφορά, διατάσσοντας την κατάσχεση των οχημάτων αυτών των «κοινωνικά επαναστατημένων γυναικών», όπως τις αποκαλεί.

Ο γενικός εισαγγελέας λέει πως οι αρχές θα επιδείξουν «κατανόηση» μόνο για όσες γυναίκες φορούν τις μαντίλες «έστω χαλαρά δεμένες» αλλά προειδοποίησε πως θα υπάρξει άμεση απάντηση σε όσες συνειδητά αψηφούν τον ισλαμικό νόμο.

Με πληροφορίες από Guardian και Independent, lifo.gr

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί