Έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία ζητούν 70 Βρετανοί βουλευτές

Η πλειονότητα των βουλευτών που υπογράφουν την επιστολή προέρχονται από το Κόμμα των Εργατικών, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας απέστειλαν 70 Βρετανοί βουλευτές, οι οποίοι του ζητούν «να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Τζούλιαν Ασάνζ να εκδοθεί στη Σουηδία, αν υποβληθεί αίτημα» για τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης.

Οι σουηδικές αρχές ανέστειλαν τις έρευνες για σοβαρές κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και βιασμό εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, καθώς είχε πολιτικό άσυλο από το Εκουαδόρ και βρισκόταν στην πρεσβεία του στο Λονδίνο. Ο ίδιος ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις και υποστηρίζει ότι πίσω από αυτές υπάρχουν πολιτικά κίνητρα.

Ωστόσο, μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία και τη σύλληψή του, είναι αντιμέτωπος με αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ με βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπία σε συνεργασία με την Τσέλσι Μάνινγκ και τη διαρροή εγγράφων του αμερικανικού στρατού, στα οποία αναφέρονται βιαιότητες και βασανιστήρια στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Αν η Βρετανία λάβει αίτημα έκδοσης και από τη Σουηδία, θα πρέπει να αποφασίσει ποιο από τα δύο έχει νομικά προτεραιότητα και ποιο από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι σοβαρότερο.

Η πλειονότητα των βουλευτών που υπογράφουν την επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Νταβίντ προέρχονται από το Κόμμα των Εργατικών. Ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει δηλώσει ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ έχει δώσει συγχαρητήρια στον ιδρυτή των Wikileaks, διότι έφερε στο φως τα εγκλήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η έρευνα των σουηδικών αρχών άρχισε μετά την καταγγελία δύο γυναικών για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος τους κατά τη διάρκεια ταξιδιού του Ασάνζ στη Σουηδία το 2010.

Αρχικά, αποφασίστηκε η υπόθεση να μπει στο αρχείο λόγω παραγραφής, ωστόσο όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς η κατηγορία για βιασμό θα μπορούσε να επανεργοποιηθεί καθώς παραγράφεται τον Αύγουστο του 2020.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί