Έκλεισε η συμφωνία για τον East Med μέσω Κρήτης – Αλ. Τσίπρας: Η Κρήτη νησί συνεργασίας & ανάπτυξης, στην Κνωσό η επόμενη συνάντηση (Βίντεο)

Στη σημερινή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής ανακοινώθηκε η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, από την ανατολική Μεσόγειο, που είναι ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε και η συνεργασία με τρία κράτη στον εν λόγω τομέα.

Δείτε τις δηλώσεις των τριών ηγετών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ:

 Αλ. Τσίπρας: Να εδραιώσουμε την ειρήνη, ευημερία και συνεργασία στην περιοχή μας

Ο στόχος της συνεργασίας είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιέιται στο Ισραήλ.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται για πέμπτη φορά σε τριμερές επίπεδο «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα».

«Η συνεργασία για τον αγωγό East Med ανοίγει την δρόμο της ειρήνης και σταθερότητας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιείται στο Ισραήλ. «Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και μάλιστα στην Κνωσό, η οποία -όπως εξήγησε- είναι μία πολύ σημαντική πόλη του αρχαίου, μινωικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωσε.

«Υψηλό επίπεδο συνεργασίας»

Όπως  ανέφεραν νωρίτερα, πριν τη Σύνοδο, κυβερνητικές πηγές, 5η Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ σε ένα μέρος των εργασιών της Συνόδου συμμετέχει, για πρώτη φορά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ κ. Friedman.

Ο διάλογος για περιφερειακά ζητήματα και η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και καινοτομίας, της κυβερνο-ασφάλειας, της γεωργίας και του τουρισμού, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, και πιο συγκεκριμένα θα συζητηθούν:

Α) Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.

Β) Θέματα καινοτομίας και έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της, των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της. Η Θεσσαλονίκη θα έχει κεντρική θέση, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά την Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, η οποία έγινε στη Βάρνα και συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ύστερα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόικο Μπορίσοφ. Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον αναπληρωτή υπουργό Ερευνάς και Τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη με τους ομολόγους του. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς θα συζητήσει με τους ομολόγους του θέματα συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ειδικά της κυβερνο-ασφάλειας. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου θα συζητήσει με τους ομολόγους της θέματα γεωργίας.

Γ) Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, και οι ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Η Ελλάδα έχει καταστήσει έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής, την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Στη σημερινή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής ανακοινώθηκε η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, από την ανατολική Μεσόγειο, που είναι ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία με τρία κράτη στον εν λόγω τομέα.

Στη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αναμενόταν να υπογραφούν:

1. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα κυβερνο-ασφάλειας.

2. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα Smart Cities και Smart Homes

3. Διμερής Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την εξερεύνηση και αξιοποίηση του Διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς. Ήδη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ Οφίρ Ακούνις συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ και συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα σχήματα συνεργασίας με την Κύπρο και την Αίγυπτο (Σύνοδος Κορυφής 10/10), Ιορδανία (Σύνοδος ΥΠΕΞ 19/12), Παλαιστίνη (Σύνοδος ΥΠΕΞ 17/12) και άλλες ελληνικές πρωτοβουλίες, ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην  Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Στο τμήμα της Συνόδου που έλαβε μέρος και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τις ΗΠΑ, σε σειρά σχημάτων συνεργασίας. Το γεγονός αυτό συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνάς και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Της Συνόδου προηγήθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη

Η σύνοδος υπήρξε απόλυτα επιτυχής. Σήμερα έχουμε καταλήξει σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού East Med. Αυτό που απομένει είναι η συμφωνία της ΕΕ.

Ο τομέας έρευνας/καινοτομίας ενδιαφέρει ιδιαίτερα Ελλάδα & Κύπρο. Το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρο. Είδαμε πόσο έχει προχωρήσει, σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση περί κυβερνοασφάλειας.

Ο τομέας της ενέργειας, συστατικό στοιχείο της συνεργασίας μας. Η συμφωνία μας θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματατα της τριμερούς.

Αριθμός χωρών δείχνει ενεργό ενδιαφέρον για άτυπη συμμετοχή στις συναντήσεις μας. Αυτό αποδεικνύει η συμμετοχή του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, σε αυτή την τριμερή.

Από 1η Ιουλίου θα λειτουργεί Γραμματεία για την συνεργασία μας. Οι συνεργασίες των κρατών της περιοχής δεν στρέφονται εναντίον κανενός.

Υπό το φως των λυπηρών γεγονότων των τελευταίων ημερών εκφράζουμε πλήρη συμπαράσταση και στήριξη στον Νετανιάχου για απειλές κατά του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Εντυπωσιάστηκα από την #Beersheba γιατί είναι μια πόλη στην μέση της ερήμου που έχει γίνει κέντρο τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.

Το ότι συναντιόμαστε για 5η φορά σηματοδοτεί ότι έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό συνεργασίας. Στόχος, να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης.

Με τον East Med στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την μεταφορά των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Και στο μέλλον να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες..

Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει στην Κνωσσό, στην Κρήτη.

Θα βρεθούμε στην Κρήτη για να σηματοδοτήσουμε ότι θα είναι νησί συνεργασίας & ανάπτυξης, από όπου θα περνά ο EastMed. Θέλουμε την ενέργεια γέφυρα συνεργασίας, όχι συγκρούσεων.

Θέλουμε με τη συνέργεια του Ισραήλ να ιδρύσουμε ένα τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Συνομιλήσαμε και για τις εξελίξεις στη Συρία. Έχουμε μια ανησυχία. που σχετίζονται και με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ και τον ρόλο Ρωσίας, Τουρκίας κ.α. στην περιοχή.

Σε ότι αφορά το Μεσανατολικό, επανέλαβα την θεση της Ελλάδας για επίτευξη λύσης 2 κρατών που θα διασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Προχωράμε με σταθερά βήματα μια σχέση ουσιαστικής συνεργασίας. Κοινός σκοπός, οι 3 χώρες να επιβεβαιώσουν ότι επιθυμία τους είναι η ειρήνη, συνεργασία, συνανάπτυξη στην περιοχή.

Πετυχαίνουμε σιγά σιγά τον στόχο να πετυχαίνουμε θετικές ειδήσεις και θετικό προηγούμενο, υπέρ των λαών μας και υπέρ της ευρύτερης περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί