“Αγαπώ σε, Ξένε, Άνθρωπε, κι ας μην έχουμε ντακάρει”- Η ανθρώπινη ιστορία με έναν μετανάστη στο Οροπέδιο Λασιθίου

Μια συγκινητική πραγματική ιστορία που εξελίχτηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου, με έναν μετανάστη, έναν “ξένο”, μετέφερε ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας από το Ηράκλειο, Μιχάλης Στρατάκης. Ο Μ. Στρατάκης περιγράφει πώς πλησίασε τον μοναχό και απομονωμένο Ξένο, και πώς στη συνέχεια, Άνθρωποι πλησίασαν ο ένας τον άλλο.

Ο Μ. Στρατάκης, που έκανε καριέρα στη Θεσσαλονίκη, πριν 2,5 χρόνια είχε επίσης συγκλονίσει όταν δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να παραχωρήσει το πατρικό του σπίτι στις Γκαγκάλες σε οικογένεια μεταναστών, αντιδρώντας στη φοβική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γόρτυνας να αρνηθεί τη φιλοξενία προσφύγων (δείτε στο τέλος του κειμένου την ανοικτή επιστολή που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2016).

“…ετσούγκριζα το ποτήρι μου με τον Μουσταφά, τον Πακιστανό, τον Ξένο, τον Άνθρωπο”

Για την πραγματική ιστορία που εξελίχτηκε πριν λίγες ημέρες με τον “ξένο”, τον Μουσταφά από το Πακιστάν, τον οποίο συνάντησε σε καφενείο του Οροπεδίου Λασιθίου, ο Μ. Στρατάκης αναφέρει:

« Ξερά κουκιά, μισιριωτάκια καλόψητα, με τοματοπολτό που είχε φτιάξει μοναχή της και κρομύδι λασιθιώτικο που σου ‘φερνε δάκρυα στα μάθια, μου ‘φερε η κυρά Χαρούλα μεζέ για τη ρακή, στο ντουκιάνι της στον Άη Γιώργη του Οροπεδίου.
Μα την Παναγία, δεν ήθελα να τα καταπιώ, μόνο τα κράτουνα στη μπούκα μου όσο περσσότερο εμπόρουνα, για να μη τελειώσει η μαγεία τούτου του φαγητού που με μεγάλωσε.
Όλοι εμείς καθόμασταν γύρω από την ξυλόσομπα και κάναμε μουχαμπέτι, όταν εμπήκε στον καφενέ ένας νεαρός μετανάστης, μαυριδερός.
Έκατσε πίσω και μακρυά από εμάς, αμοναχός του, με σκυμένη την κεφαλή και τα μάθια του δεν εξεκολούσανε από το τραπέζι ομπρός του.
”Κέρασε τονε” είπα στην κυρά Χαρούλα.
Σα να μου φάνηκε πως ένας παγωμένος αέρας επέρασε απάνω από τις κεφαλές όσων καθότανε γύρω από τη σόμπα.
Εντάκαρα να μιλώ, προσπαθώντας να διώξω αυτόν τον αέρα όξω από το ντουκιάνι.
Πιάστηκα από τα όσα εκουβεντιάζαμε προτύτερα για τους αθρώπους που ζούνε αμοναχοί και είπα τούτη την κουβέντα:
”Άμα είσαι αμοναχός σου, εσύ κι ο απατός σου, ετούτη η μοναξά παλεύεται. Η μοναξά που δεν παλεύεται και σε σακατεύει, είναι να ‘σαι ολομόναχος και να θωρείς δίπλα σου αθρώπους να κάνουνε παρέα και να γελούνε ευτυχισμένοι, δίχως να σου δίνουνε σημασία. Αυτή δεν είναι μοναξά, είναι μαρτύριο”.
Αιστάνθηκα πως εκάηκε ο παγωμένος αέρας, μαζί με τα λιόκλαδα στη σόμπα.
Εφώναξα τον κακομοίρη τον ξένο να κάτσει σιμά μου.
Ίσαμε να ‘ρθει, επεράσανε λίγα δευτερόλεπτα, μα ήσανε αρκετά για ν’ αντιληφτώ πως με την κουβέντα μου είχα ανάψει φωθιές σε ψυχές, φωθιές που εζεσταίνανε, μα δεν εκαίγανε.
Ίσαμε την ώρα που φύγαμε, ετσούγκριζα το ποτήρι μου με τον Μουσταφά, τον Πακιστανό, τον Ξένο, τον Άνθρωπο.
Τον σαν κι εμένα, τον σαν και όλους μας. »

Η οργή του για τη φοβική απόφαση του ΔΣ Γόρτυνας

Τον Μάρτιο του 2016 η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γόρτυνας να αρνηθεί τη φιλοξενία προσφύγων του προκάλεσε οργή. Και την εξέφρασε με μια ανοικτή επιστολή του προς τον δήμαρχο της περιοχής, στην οποία είναι ο ίδιος δημότης. Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μιχάλης Στρατάκης, προχώρησε όμως ακόμα παραπέρα και εξέφρασε την πρόθεσή του να παραχωρήσει το πατρικό του σπίτι στις Γκαγκάλες στους πρόσφυγες!

Την επιστολή είχε δημοσιοποιήσει τότε το Candia:

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο του Δήμου Γόρτυνας.
Κύριε Δήμαρχε.
Ως δημότης του Δήμου Γόρτυνας, δικαιούμαι να έχω λόγο πάνω στην πρόσφατη απόφασή σας να δηλώσετε επισήμως ότι ο Δήμος Γόρτυνας δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες, εάν αυτό ζητηθεί. Βεβαίως, αναφαίρετο δικαίωμά σας είναι να καρφώσετε στην πόρτα του σπιτιού σας επιγραφή αναγράφουσα ”ουστ ξένοι”.
Δεν είναι όμως δικαίωμά σας τέτοια επιγραφή να καρφώσετε στις εισόδους του Δήμου, διότι ο Δήμος Γόρτυνας ούτε σπίτι σας είναι, ούτε κανείς δεν σας εξουσιοδότησε να φτύνετε πάνω στην ανθρωπιά και στα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του Δήμου. Εν πάση περιπτώσει, επειδή καμία όρεξη δεν έχω να απεραντολογήσω, σας ζητώ τούτο:
Στις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισάνθρωπες ταμπέλες της απόφασής σας, να προσθέσετε μια φράση
”Στο Δήμο Γόρτυνας, πρόσφυγες και μετανάστες δέχεται ο Στρατάκης Μιχαήλ του Εμμανουήλ, δημότης Γόρτυνας και διαθέτων την πατρογονική εστία του στις Γκαγκάλες, για τη φιλοξενία οποιουδήποτε δυστυχισμένου”.
Αυτά και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί