Ισραηλινοί πράκτορες “κουμανταδόροι” στο αεροδρόμιο Ηρακλείου!- Εξευτελιστικούς ελέγχους καταγγέλλει Άραβας δημοσιογράφος (φωτο)

Τη δράση Ισραηλινών πρακτόρων και αστυνομικών στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, καταγγέλλει η δημοσιογράφος Sahar Issawi , με Αραβική καταγωγή, που μαζί με τον Ισραηλινό σύζυγό της, έπεσε θύμα τους! Όπως καταγγέλλει, και με επιστολή στην αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ Israir, σε βάρος της οποίας το ζευγάρι προσφεύγει δικαστικά, τόσο η ίδια όσο και ο δικηγόρος σύζυγός της, υπέστησαν εξευτελιστικούς ελέγχους, μόνο και μόνο επειδή η ίδια είναι αραβικής καταγωγής! Οι πράκτορες και οι φρουροί από το Ισραήλ, που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, τους ανάγκασαν να βγάλουν ακόμα και τα ρούχα τους, ενώ όταν η γυναίκα πήγε στις γυναικείες τουαλέτες την ακολούθησε άνδρας από την ομάδα μέσα στον χώρο! Παράλληλα, τους πήραν για 2 ώρες τα κινητά και διέγραψαν ό,τι είχαν καταγράψει σε βίντεο από το περιστατικό. Μάλιστα τους ζήτησαν ακόμα και τις άδειες του γάμου προκειμένου να επιτρέψουν το ταξίδι τους!

Ανάλογη συμπεριφορά υπήρξε- σύμφωνα με την Issawi, σε βάρος και άλλων δυο επιβατών της ίδιας πτήσης, που ήταν Άραβες.

Η δημοσιογράφος Sahar Issawi, αραβικής καταγωγής, και ο σύζυγός της, δικηγόρος, Firas Asali, Ισραηλινός πολίτης, ζουν στο Ισραήλ και ήλθαν για διακοπές στην Κρήτη. Πριν λίγες ημέρες επέστρεφαν από το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” για το Ισραήλ, όπου είναι το σπίτι τους.

Όταν πήγαν στο έλεγχο, τους υποδέχτηκε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος και κάλεσε μια γυναίκα προκειμένου να οδηγήσει το ζευγάρι σε χωριστά δωμάτια για ανάκριση.
“Όταν πήγαμε για check-in μας υποδέχτηκε ένας Ισραηλινός φύλακας ασφαλείας, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε μια γυναίκα να με πάρει για να μας ανακρίνουν χωριστά από τον σύζυγό μου,” λέει η Issawi στην ηλεκτρονική εφημερίδα Haaretz.
Ο φύλακας την ρώτησε πού έμενε στο Ισραήλ και τι έκανε. Εκείνη απάντησε ότι είναι δημοσιογράφος και του έδειξε την κάρτα της από το γραφείο τύπου της κυβέρνησης. Μετά άρχισαν άλλου είδους ερωτήσεις: ” με ρώτησε πόσο καιρό ήξερα τον άντρα μου, πόσες φορές είχαμε ταξιδέψει μαζί, πότε, και πού”.
“Τότε- συνεχίζει η Issawi- με εξέπληξε ρωτώντας αν είχα την άδεια γάμου μου μαζί μου. Είπα, ” σοβαρά; Ταξιδεύει κανείς με την άδεια γάμου του”; Η Issawi είπε ότι ο σύζυγός της δέχτηκε παρόμοιες ερωτήσεις.
Η ταπείνωση συνεχίστηκε, είπε η γυναίκα, όταν ο επικεφαλής της ασφαλείας τούς ενημέρωσε ότι οι τσάντες τους θα ελεγχθούν χωρίς να είναι παρόντες και ότι θα πρέπει να ερευνηθούν σωματικά, πράγμα που σήμαινε ότι θα έπρεπε να γυμνωθούν! Ένα άλλο ζευγάρι στην πτήση, επίσης Άραβες, έπρεπε να υποβληθεί σε αυτή την έρευνα. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλη πτήση για το Ισραήλ για αρκετές ώρες, δεν είδαν άλλη επιλογή από το να υποβληθούν σε επεμβατική έρευνα ώστε τελικά να ταξιδέψουν.

Σε κάποιο σημείο η Issawi άρχισε να βιντεοσκοπεί  με το κινητό της όλα όσα συνέβαιναν. Το ίδιο έκανε και ο άντρας της. Μετά τη σωματική έρευνα ο επικεφαλής των Ισραηλινών κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούσαν να μπουν στην πτήση χωρίς να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους. Τα πήρε για δύο ώρες και όταν τα έδωσε πίσω το ζευγάρι διαπίστωσε ότι είχε σβήσει το βίντεο και ό,τι άλλο είχε καταγραφεί από την περιπέτειά του.

Πρόσθεσε ότι όταν πήγε στο μπάνιο στην πύλη πριν την πτήση, ένας άντρας αξιωματικός ασφαλείας μπήκε στο μπάνιο των γυναικών μαζί της. Ενώ ένας φρουρός ασφαλείας καθόταν μπροστά τους στην πτήση.

Το ζευγάρι έγραψε μια επιστολή διαμαρτυρίας στην αεροπορική εταιρεία, απαιτώντας αποζημίωση και δημόσια συγγνώμη, διαφορετικά θα κινηθεί δικαστικά.

Εκπρόσωπος της Israir δήλωσε ως απάντηση, ” η εταιρεία δεν επιτρέπεται να κάνει ελέγχους ασφαλείας που απαιτούνται για την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Οι επιθεωρήσεις αυτές πραγματοποιούνται μόνο από τους αξιωματικούς ασφαλείας που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τις κρατικές αρχές.
Σύμφωνα με τον Issawi, ” δεν υπήρχαν θέματα ασφαλείας εδώ, ήταν όλα ξεκάθαρα. Αν είσαι άραβας, είσαι ύποπτος.”

 

Candiadoc με πληροφορίες από Haaretz 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί