Όλη η Κρήτη στους δρόμους για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς (Φωτο)

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία τίμησαν χθες, Τετάρτη, την εργατική πρωτομαγιά στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς, σωματεία και συλλογικότητες.

Δείτε επίσης: Το Ηράκλειο τίμησε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά (Φωτο)

Δείτε φωτογραφίες από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των πόλεων της Κρήτης.

Χανιά

Συγκέντρωση στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων, στο Πασακάκι, πραγματοποίησαν και φέτος, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, σωματείων των Χανίων καθώς και αρκετοί πολίτες.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου της τοπικής κοινότητας Μουρνιών, Ισμήνης Σταυρίδη και ακολούθησε η ομιλία του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Διονύση Κωνσταντουλάκη.

«Μας έχουν φτωχοποιήσει, δεν πάει άλλο. Από εδώ, από το Πασακάκι δίνουμε μήνυμα ότι δεν μπορεί να αποφασίζει κανείς για εμάς, χωρίς εμάς. Πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις όπως ήταν προ μνημονίων, δηλαδή χωρίς την επέμβαση του κράτους μεταξύ εργοδοτών και εργατών. Να συμφωνήσουν, να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας» δήλωσε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Διονύσης Κωνσταντουλάκης.

Ημέρα τιμής και μνήμης, ημέρα απεργίας και όχι αργίας. Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων πρέπει να αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κεντρική πολιτική σκηνή και οι φορείς της αυτοδιοίκησης με κάθε τρόπο.

«Το ΠΑΣΟΚ, ως ο χώρος που εκφράζει τον χώρο της εργασίας, καταλαβαίνει έμπρακτα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο κάθε εργαζόμενος θέλει σταθερές συνθήκες εργασίας, θέλει ένα 8ωρο το οποίο θα τηρείται και χρειάζεται μία γενναία αύξηση μισθών για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ακρίβεια» δήλωσε ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Χανίων, Γιάννης Δήμος.

Είναι μία ιδιαίτερη μέρα. Τιμάμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τι έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι για εμάς, για να έχουμε το 8ωρο μας, το πενθήμερό μας και όλα αυτά τα δικαιώματα σαν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι» δήλωσε η πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Μουρνιών, Ισμήνη Σταυρίδη.

Βίντεο & φωτο: zarpanews.gr

Ρέθυμνο

Με ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων σωματεία και συλλογικότητες στο Ρέθυμνο τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Όπως αναφέρει το Goodnet.gr, από το σημείο συνάντησής τους, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, εκπρόσωποι εργαζομένων και συνταξιούχων, υπογράμμισαν τα μηνύματα της ημέρας, που αντανακλούν και απαντούν στις ανάγκες και στις αγωνίες του “σήμερα” και του “αύριο”. Τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα διασφάλισης των συνθηκών εργασίας και αμοιβής και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μας, παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο.

Έπειτα από έναν ευρύ κύκλο τοποθετήσεων, που διανθίστηκε με συνθήματα, στην αιχμή των οποίων βρέθηκε εκ των βασικών κοινωνικών πυλώνων, αυτός της Υγείας, το συγκεντρωμένο πλήθος, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και φοιτητές, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων εργατών, που “έπεσαν” στο μεροκάματο, εν ώρα καθήκοντος.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση πραγματοποίησαν σύντομη πορεία έως τη μικρή προτομή του Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη), στη μαρίνα Ρεθύμνου, όπου κι εκεί κατατέθηκαν στεφάνια, όπως συνέβη και στο μνημείο απέναντι από το Εργατικό Κέντρο.

Η θυσία του Ρεθεμνιώτη συνδικαλιστή, στις 20 Απριλίου του 1914 στις ΗΠΑ, μνημονεύεται ως και σήμερα αφού άλλαξε τη μοίρα των ανθρακωρύχων της Αμερικής.

“Ένας διαρκής αγώνας ως τη νίκη!”

“Είναι μια ημέρα αγώνα” σχολίασε σε δηλώσεις του ο Κώστας Νικολιδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, επικοινωνώντας την ανάγκη της στήριξης των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνης που άπτεται των μισθών, σε μία περίοδο εκτόξευσης του κόστους ζωής:

“Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 1ης Μαΐου, διότι πριν από 138 χρόνια κάποιοι συνάδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους, για να μπορούμε εμείς σήμερα να έχουμε μια κάποιου είδους αξιοπρέπεια και ορισμένα δικαιώματα.

Τιμούμε τους νεκρούς και στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι πρέπει τώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Δεν γίνεται εν έτει 2024 τα μνημόνια να έχουν φύγει, η πανδημία να έχει φύγει, κι εμείς να είμαστε ακόμα με μισθούς που ίσχυαν πριν από 15 χρόνια. Ζητάμε τώρα να γυρίσουν όλα τα κεκτημένα μας. Να παρθούν πίσω όλοι οι αντεργατικοί νόμοι κι επιτέλους να πάρουμε τις αυξήσεις που πρέπει!Οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα και η ακρίβεια… στο θεό!”.

Τη σιγουριά του ότι οι μάχες που δίνουν οι απανταχού εργάτες “θα δικαιωθούν” εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου Στάθης Λουκάκης. Ο καλύτερος και δικαιότερος κόσμος, στον οποίο ελπίζει, περνά μέσα από διαρκείς αγώνες: 

“Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου κι ως τέτοια σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα τους για τα δίκαια της τάξης τους, με τελικό σκοπό την κατάργηση της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Είναι μία εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφασή της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως τη νίκη! Οι μάχες των εργατών όλου του κόσμου θα δικαιωθούν!”.

Ο Χαράλαμπος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου, υποκλίθηκε στους νεκρούς της εργατικής τάξης, απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, με κυρίαρχα την ακρίβεια και την αποσάθρωση του ΕΣΥ:

“Τιμούμε την κορυφαία μέρα της εργατικής τάξης και τους νεκρούς της! Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι απεργούν απαιτώντας λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το λαό μας. Η ακρίβεια μαστίζει την κοινωνία μας. Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δυστυχώς, παραπαίει. Η δημόσια Υγεία, στην ουσία, τείνει να καταργηθεί και να ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό φαίνεται από τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης. Ενώνουμε τις φωνές μας με τη φωνή όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου, απαιτώντας να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε!”.

Η Πέλλα Νεονάκη, μέλος ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, πρόταξε τις αρρυθμίες που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλώντας τους πολίτες να μεγαλώσουν το “κύμα” διαμαρτυρίας, έως ότου ανοικοδομηθεί ο συγκεκριμένος κοινωνικός πυλώνας, μέσα απ’ την ισότιμη πρόσβαση σε τούτο το κοινωνικό αγαθό, όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως: “Η Υγεία είναι ένας κοινωνικός πυλώνας. Ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μιας ημέρας αφιερωμένης στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα πρέπει να πρωταγωνιστεί και το θέμα της δημόσιας και δωρεάν Υγείας.

Με τα “άλματα” της επιστήμης θα έπρεπε να σώζει κόσμο και να έχουν δικαίωμα σε αυτό το αγαθό όλοι οι άνθρωποι.

Δυστυχώς, όμως, η Υγεία εμπορευματοποιείται: μπαίνει στο ζύγι “κόστους – οφέλους” κι έτσι δεν είναι για όλους, αλλά για εκείνους που μπορούν να την πληρώσουν.

Αυτή η πολιτική ακολουθείται κι αυτή η πολιτική προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς.

Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τους αγώνες μας, για δημόσια και δωρεάν Υγεία!”

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, υπογράμμισε τα εξής:

 “Πρωτομαγιά, είναι η απαίτηση και οι αγώνες των εργαζόμενων για καλύτερη ζωή και για ισχυρή φωνή. Είναι η απαίτηση των εργαζομένων, των Ελλήνων πολιτών και όλων των λαών της γης, για μια πολιτεία δημοκρατική και δίκαιη.
Αυτές οι αξίες, αυτές οι κατακτήσεις, απειλούνται παντού σήμερα. Και στην Ελλάδα.
Απειλούνται από την τεράστια οικονομική ανισότητα. Απειλούνται από την τεράστια ακρίβεια για τους πολλούς, , από τα τεράστια κέρδη των λίγων.
Απειλούνται από την ιδιωτικοποίηση των πάντων, από την υγεία και την παιδεία, μέχρι και το νερό που πίνουμε.
Απειλούνται από την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία, την κρατική βία , την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης.
Απειλούνται από την κατασπατάληση των πόρων του Ελληνικού λαού και από τα χατίρια στους ολιγάρχες.
Μόνο οι αγώνες και η συμμετοχή μας μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση. Χρειάζεται συμμετοχή για να σταματήσουμε την υποχώρηση της δημοκρατίας, και να προχωρήσουμε προς μία, δίκαιη, συμμετοχική πολιτεία, με φωνή δυνατή για κάθε πολίτη.

 Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους νεκρούς και στους αγώνες της τάξης μας,χρονικό σημείο αφύπνισης και «επανεκκίνησης των αγώνων» για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς ανισότητες, δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Την τιμούμε μαζικά και αγωνιστικά την1η Μάη συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

138 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1886, όταν εξεγερμένοι εργάτες και εργάτριες στο Σικάγο έδιναν τη ζωή τους για τη διεκδίκηση του οκταώρου και για καλύτερες εργασιακές συνθήκες,

131χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της στην Ελλάδα το 1893, με κύρια αιτήματα τη θέσπιση της κυριακάτικης αργίας, την οκτάωρη εργασία και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων,

80 χρόνια από την ηρωική θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών στην Καισαριανή,
και η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει…

*τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση) απαξιωμένους και διαλυμένους, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής τους προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας,

* την επέκταση της ελαστικής εργασίας και την αύξηση του χρόνου εργασίας(ουσιαστική κατάργηση 8ώρου, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους στα 72,5 έτη, εξαήμερη εργασία),

* εργαζόμενους, συνταξιούχους και νεολαία περαιτέρω φτωχοποιημένους, με τους μισθούς καθηλωμένους χαμηλότερα από αυτούς του 2010, στον βωμό της αύξησης των κερδών των μεγάλων, μονοπωλιακών επιχειρήσεων,

* τη λαϊκή κατοικία στο στόχαστρο των τραπεζιτών και των funds, την ίδια στιγμή που τα ενοίκια απογειώνονται και οι αβίωτες πόλεις παραδίδονται στην τουριστικοποίηση.

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι εορταστική αργία, είναι διαρκής αγώνας, είναι απεργία!

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε
– για να μπει ένα τέλος στη σκληρά ταξική, νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.,
– για δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες,
– ενάντια στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, την κλοπή του δημόσιου πλούτου και τις ιδιωτικοποιήσεις-ξεπούλημα, στη μετατροπή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εμπόρευμα & στα σχολεία ταξικής διαλογής, σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων του εγκλήματος των Τεμπών, στην αστυνομοκρατία, την καταστολή και την κρατική βία”.

Protomagia (1).jpg
Protomagia (2).jpg
Protomagia (3).jpg
Protomagia (4).jpg
Protomagia (5).jpg
Protomagia (6).jpg
Protomagia (7).jpg
Protomagia (8).jpg
Protomagia (9).jpg
Protomagia (10).jpg
Protomagia (11).jpg
Protomagia (12).jpg
Protomagia (13).jpg
Protomagia (14).jpg

Βίντεο & φωτο: Goodnet.gr

Άγιος Νικόλαος

Σύμφωνα με το Anatolh.com, στον Άγιο Νικόλαο εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία μετά από το κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, προτάσσοντας το σύνθημα “η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία”, ζητώντας να μην καταπατώνται εργασιακά δικαιώματα, να δοθούν καλύτεροι μισθοί, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης – τιμώντας έτσι αυτούς που πάλεψαν και έδωσαν το αίμα τους πριν από 138 χρόνια στο Σικάγο διεκδικώντας οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μετά το πέρας των ομιλιών αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πολιτικών κομμάτων εναπόθεσαν από ένα λουλούδι στο Μνημείο των Ηρώων ενώ εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Βίντεο & φωτο: Anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί