ΗΠΑ: Χάος πανεπιστήμια με φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης – Τουλάχιστον 300 συλλήψεις στη Ν. Υόρκη

Υποστηρικτές του Ισραήλ επιτέθηκαν σε καταυλισμό διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ, την Τετάρτη (01/05), ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι μια φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που διαλύθηκε από την Αστυνομία, καθοδηγήθηκε από ξένους.

Πλάνα από το UCLA, που επαληθεύτηκαν από το Reuters, κατέγραψαν ανθρώπους να κρατούν ξύλα ή κοντάρια για να σπάσουν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα, προκειμένου να προστατεύσουν τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης πριν η Αστυνομία αναπτυχθεί στην Πανεπιστημιούπολη.

Στην άλλη πλευρά των ΗΠΑ, η Αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης που είχαν ταμπουρωθεί σε ένα κτήριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια και απομάκρυνε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας το βράδυ της Τρίτης (30/04). Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, δήλωσε ότι είχαν συλληφθεί περίπου 300 άτομα και κατηγόρησε για τις διαδηλώσεις εξωτερικούς ταραξίες, χωρίς όμως να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και η ισραηλινή επίθεση που ακολούθησε στον παλαιστινιακό θύλακα, έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο ξέσπασμα φοιτητικού ακτιβισμού στις ΗΠΑ μετά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020.

Καθώς τις τελευταίες ημέρες φοιτητικές συγκεντρώσεις εξαπλώθηκαν σε δεκάδες Σχολές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η Αστυνομία κλήθηκε να καταστείλει ή να εκκαθαρίσει τις διαμαρτυρίες. Περίπου 1.200 άνθρωποι στο νότιο Ισραήλ σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά η ισραηλινή επίθεση αντιποίνων έχει σκοτώσει σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, έχει εξαφανίσει μεγάλο μέρος της υποδομής του παλαιστινιακού θύλακα και έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση που αγγίζει τα όρια της πείνας.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ έχουν πάρει και πολιτικές προεκτάσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν ορισμένους διοικητικούς υπαλλήλους πανεπιστημίων ότι κάνουν τα στραβά μάτια στην αντισημιτική ρητορική και παρενόχληση.

Διαδηλωτές στο UCLA των ΗΠΑ αναφέρουν βίαιες επιθέσεις

Την Τρίτη (30/04), αξιωματούχοι του UCLA ανακοίνωσαν ότι ο καταυλισμός ήταν παράνομος και παραβίαζε την πανεπιστημιακή πολιτική. Ο διοικητής του UCLA, Τζιν Μπροκ, δήλωσε ότι περιελάμβανε ανθρώπους «που δεν έχουν σχέση με την πανεπιστημιούπολη μας», αν και ο ίδιος, όπως και ο Έρικ Άνταμς, δεν έδωσε κανένα στοιχείο για την παρουσία ξένων.

Πλάνα έδειχναν κυρίως άνδρες αντιδιαδηλωτές, πολλοί από αυτούς μασκοφόροι και κάποιοι προφανώς μεγαλύτεροι από τους φοιτητές, να πετούν αντικείμενα και να προσπαθούν να σπάσουν ή να γκρεμίσουν τα ξύλινα και ατσάλινα εμπόδια που είχαν στηθεί για να προστατεύσουν τον καταυλισμό. Ορισμένοι φώναζαν φιλοεβραϊκά σχόλια καθώς οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης προσπαθούσαν να τους αποκρούσουν.

«Έρχονταν εδώ και μας επιτίθονταν βίαια», δήλωσε η διαδηλώτρια, Κάια Σαχ, ερευνήτρια στο UCLA, και πρόσθεσε: «Απλώς δεν πίστευα ότι θα έφταναν ποτέ σε αυτό το σημείο, ότι θα κλιμακώνονταν σε αυτό το επίπεδο, όπου η διαμαρτυρία μας συναντά αντιδιαδηλωτές που μας βλάπτουν βίαια, μας προκαλούν πόνο, ενώ εμείς δεν τους κάνουμε τίποτα».

Μια άλλη διαδηλώτρια υπέρ της Παλαιστίνης φοιτήτρια, η Σοφία Σαντίνο, δήλωσε: «Είχαμε ανθρώπους να μας (ψεκάζουν), να μας χτυπούν με ρόπαλα και ξύλα, να μας πετούν ό,τι μπορούν και καμία από αυτές τις δυνάμεις επιβολής του νόμου δεν ήταν εδώ. Οπότε είναι κάπως απογοητευτικό το γεγονός ότι θεωρούμαστε οι δράστες εδώ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί