Και του “σαλονιού” και του “λιμανιού”!

Του Μιχάλη Τζανάκη

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

Τις τελευταίες ημέρες απολαύσαμε ολυμπιακές τελετές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε στενό «πολιτικό» κύκλο στην Ολυμπία, όπου η φλόγα περιηγήθηκε ανά την επικράτεια με υψωμένη τη δάδα που άλλοτε την κράτησαν «άξια» χέρια και άλλοτε παντελώς «ανάξια» για την περίσταση –αυτό δεν είναι προσωπική εκτίμηση, αλλά υπήρξαν και παραιτήσεις «αρμοδίων» εξαιτίας αυτού του γεγονότος- και βέβαια η τελετή «παράδοσης» στο Παναθηναϊκό Στάδιο η οποία προετοιμάστηκε και διαφημίστηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες αλλά φαίνεται δεν έτυχε τόσο μεγάλης ανταπόκρισης από το Αθηναϊκό κοινό, κρίνοντας από τις άδειες εξέδρες μεγάλου μέρους του Καλλιμάρμαρου!

Γενιές και γενιές Ελλήνων είχαμε μεγαλώσει με την γνώση της αξίας του Ολυμπιακού ιδεώδους ως ύψιστη αρχή και αξία, ως άλλο ένα δημιούργημα της αρχαίας ελληνικής σκέψης και νόησης που σηματοδοτούσε ένα πολυδιάστατο, αθλητικό, πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός. Η δόξα του νικητή, η επιβράβευσή του τα χρόνια εκείνα, η αποδοχή της αξίας του ίδιου του αγώνα αλλά και της νίκης και βέβαια η «ολυμπιακή εκεχειρία» που επιβαλλόταν ως τεκμήριο της καθολικής αποδοχής του Ολυμπισμού.

Από την εποχή εκείνη δυστυχώς μας έμειναν τα τελετουργικά που κι αυτά τα απολαμβάνουν πριβέ οι εκάστοτε «παρέες» πολιτικών, επιχειρηματιών, κοσμικών και λοιπών παρατρεχάμενων της εξουσίας, αλλά είναι εντυπωσιακό πως στις παραπάνω τελετές αφής και παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας δεν βγήκε «κιχ» για το μακελειό που συντελείται στη Γάζα με τους 40.000 νεκρούς μεταξύ των οποίων 15.000 ανήλικα παιδιά και τον παρατεταμένο πόλεμο της Ουκρανίας με τις απώλειες και τις τρομακτικές καταστροφές σε υποδομές να είναι πλέον ανυπολόγιστες…

Την ίδια ώρα που καλούνταν οι Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις τελετές για την παράδοση της ολυμπιακής φλόγας –αντιγράφω από την ιστοσελίδα militaire ειδική σε ζητήματα που αφορούν την εθνική άμυνα και στρατιωτικά ζητήματα, δημοσίευμα λίγων ημερών πριν- : «Η Ελλάδα, ταγμένη, κατά τον Πρωθυπουργό,  «στην σωστή πλευρά της ιστορίας», στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η Ελλάδα, είναι χώρα συνεπής στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αλλά και από την αντίστοιχη με το Ισραήλ. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη, στην στήριξη με δαπανηρό στρατιωτικό υλικό την Ουκρανία. Ρωσικής Κατασκευής ελληνικής ιδιοκτησίας τεθωρακισμένα BMP-1 , που αποσύραμε από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρωσο-ουκρανικού μετώπου και βάλλουν εναντίον των Ρώσων στρατιωτών , όπως και αντιαρματικά και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων, που από τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, στάλθηκαν στον Στρατό της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας, δέχονται πιέσεις, από Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στην Ουκρανία συστήματα εδάφους-αέρος (Patriot, Hawk, S-300, SA-15, TOR-M1) ή προηγμένοι πύραυλοι (Scalp, AIM-120).

Από της Βρυξέλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με βασικό θέμα την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και προέκυψε κοινή δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών, για ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών, σε ανάρτησή του,  για την συνομιλία που είχε με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, έγραψε:  «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, αναφέρθηκε, στην συμφωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να ενισχυθεί η αεράμυνα της Ουκρανίας! 

Τι όπλα δώσαμε και ποια θα παραχωρήσουμε  στην Ουκρανία

Η Ελλάδα, ήταν από τις πρώτες χώρες της Δύσης, που έστειλαν σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, πριν από δύο χρόνια περίπου.

Η σημαντική ελληνική στρατιωτική βοήθεια ξεκίνησε με την  δωρεάν παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 στην Ουκρανία, που αποσύραμε από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακολούθως στείλαμε, πολλά και δαπανηρά όπλα και πυρομαχικά, μεταξύ αυτών :

Αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών.

Σχεδόν 8 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών και εκατοντάδες τυφέκια μάχης τύπου καλάσνικοφ (ΑΚ-47).

Αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Stinger και πυραύλους για εκτοξευτές τύπου RM-70.

Μέσω των ΗΠΑ, έχουν πωληθεί στην Ουκρανία,  συνολικά 100.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, διαμετρήματος 155 χιλιοστών και μεγαλύτερου διαμετρήματος 203 χιλιοστών.

Όλα αυτά αποσύρθηκαν από τις μάχιμες Μονάδες και τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού τα οποία «αγόρασαν» οι ΗΠΑ και τα προώθησαν στην Ουκρανία.

Στην συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Προέδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, συζήτησαν για την περεταίρω ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Αν λοιπόν η ίδια χώρα που στήνει τελετές «Ολυμπιακού πνεύματος», παράλληλα ακολουθεί τέτοιες πρακτικές και δράσεις στην εξωτερική της πολιτική είναι παντελώς ανάξια της Ιστορίας της και παντελώς ανακόλουθη και υποκριτική σε «λόγια» και «πράξεις». Προσωπικά, όλα όσα παρακολούθησα τις τελευταίες ημέρες με τα Ολυμπιακά δρώμενα μου φάνηκαν τόσο αναντίστοιχα με την εποχή που διανύουμε που το ενδιαφέρον μου για την επικείμενη Ολυμπιάδα έχει ατονήσει περαιτέρω. Το «εμπορικό» πανηγύρι που θα στηθεί το γνωρίζουμε, αλλά κι εμείς η χώρα που γέννησε το ιδεώδες την ίδια ώρα που ανάβουμε την ιερή «φλόγα» να στέλνουμε όπλα για να ξεράσουν θάνατο κάπου αλλού είναι μια δικαίωση του στίχου του Κ. Τριπολίτη στο Ανεμολόγιο: «Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε, είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα…».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί