Προχωρούν οι μελέτες για το Φράγμα Λαδούκου

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού με στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι μελέτες για το Φράγμα Λαδούκου όπως προέκυψε από την ενημερωτική συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός με στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, παρουσία των Αντιδημαρχών Τεχνικών Έργων Γιώργου Σισαμάκη και Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Μανόλη Χαιρέτη, το πρωί της Πέμπτης 21/3.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Μανόλης Πενθερουδάκης ενημέρωσε το Δήμαρχο ότι, παρά την πολυπλοκότητα του αντιπλημμυρικού και αρδευτικού έργου, η σύνταξη των απαιτούμενων μελετών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε, όταν εκδοθεί η σχετική πρόσκληση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να είναι πλήρης ο φάκελος ο οποίος θα υποβληθεί για έγκριση και χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, έχει ήδη επικαιροποιηθεί η αρχική μελέτη του 2018 και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που αφορά την παραλίμνια οδοποιία μήκους 2 χιλιομέτρων ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση των συμπληρωματικών μελετών. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, εκφράζοντας την ικανοποίηση του δήλωσε: «Σε συνέχεια των προηγούμενων συνεννοήσεων μας με τον Ο.Α.Κ. και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει, προχωρούμε στη συμπλήρωση του φακέλου. Είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο με την συμπλήρωση των μελετών και έχει γίνει πολύ καλό μελετητικό έργο το οποίο αφορά κυρίως στην αρδευτική διάσταση που θα έχει το φράγμα. Ο φάκελος θα είναι έτοιμος σε πολύ λίγο καιρό από τώρα και στόχος μας είναι το φράγμα του Λαδούκου να προταθεί και να ενταχθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με την μέριμνα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την εξαγγελία που είχε γίνει από τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη από αυτό το γραφείο, για τη βούληση που υπάρχει να κατασκευαστεί το έργο. Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει δείξει πολύ ζωηρό και έμπρακτο ενδιαφέρον για το έργο, καθώς επίσης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης για την συνδρομή τους στην μελέτη του έργου, αλλά και τη γενικότερη υποστήριξη την οποία παρέχουν στο Δήμο Ηρακλείου.».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναλύθηκαν διεξοδικά τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τις μελέτες αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό για τη διαμόρφωση της περιοχής και συζητήθηκαν οι ανάγκες άρδευσης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από όλες τις πλευρές για τη σημασία της ορθής εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου, ενώ συμφωνήθηκε και η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του ΟΑΚ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα Λαδούκου εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο της Δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου για την ισχυρή ανάπτυξη της υπαίθρου και των οικισμών. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο ενισχύει την αντιπλημμυρική προστασία και συμβάλει στην άρδευση καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, είναι το πρώτο μιας σειράς παρόμοιων έργων που η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να γίνουν και τα οποία θα έχουν ως πολύ σημαντική συνέπεια τον περιορισμό των παρόχθιων ζωνών των ποταμών και την οριοθέτησή τους, έτσι ώστε να προχωρήσει η πολεοδόμηση ολόκληρης της ζώνης του δυτικού Ηρακλείου. Μια περιοχή που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της έλλειψης σχεδίου πόλης, ελλιπή δίκτυα υποδομών αλλά και κινδύνους πολιτικής προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί