Η κυβέρνηση των βαρόνων της ενημέρωσης και της κλεπτοκρατίας

Του Γιώργου Δημητρίου

“Κλεπτοκρατία ορίζεται από τη βιβλιογραφία μια μορφή κυβέρνησης διαφθοράς. Η  συστηματική χρήση των εξουσιών της κυβέρνησης για πλουτισμό επιχειρηματιών φίλων και  δι αυτών να εξασφαλίζεται η πολιτική και η οικονομική της υποστήριξη από τα  συμφέροντα”

Οι επιχειρηματίες κάνουν νόμιμα τη δουλειά τους μέσα από ένα προνομιακό κανονιστικό  πλαίσιο το οποίο΄΄παρήγγειλαν΄΄στην Νέα Δημοκρατία και στο Πασοκ τα τελευταία 30  χρόνια. 

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΤΖΙΡΑΡΕΙ ΄΄ΜΙΖΕΣ΄΄ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ. 

Εξόρυξη << ενοικίων >> ορίζεται η εξασφάλιση κάθε μορφής κρατικής σύμβασης επιδότησης κλπ από ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις με τη βοήθεια πολιτικών.Από τα ενοίκια αυτά παράγονται << απροσδόκητα >> κέρδη και από τα στημένα κέρδη παράγονται οι πιθανές μίζες σε μετρητά για την εξαγορά νομοσχεδίων. 

Δωροδοκίες προς τους πολιτικούς δεν είναι μετρητά αλλά παροχή σε είδος πχ. τηλεφωνικά  κέντρα, τηλεοπτική διαφήμιση, τηλεοπτική προώθηση κλπ κλπ. 

Συμβολικά η αληθινή κυβέρνηση της χώρας είναι η ΄΄Τηλε-Βαρδινογιάννη & Σία, Κοσιώνη  Α.Ε΄΄ όπου πίσω από τους τηλεοπτικούς σταθμούς δρούν νόμιμα θυγατρικά συμφέροντα  εταιρειών σχετιζομένων άμεσα με το δημόσιο ταμείο. 

Μπορεί ένα κόμμα σαν το Σύριζα να ανατρέψει αυτό το καθεστώς; Ασφαλώς και μπορεί αν μελετήσει τη βιβλιογραφία περί <<πολιτικού καταναλωτισμού>>, ο οποίος πρόσφατα και  στην πράξη έχει πλήξει οικονομικά κατά πολύ ισχυρότερα τηλεοπτικά και πολιτικά κέντρα, σε ΗΠΑ, Αγγλία ,Ελβετία κλπ.(στο επόμενο άρθρο μου) 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΙΡΟ ΕΝΟΙΚΙΩΝ-ΜΙΖΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ 

Μίζες και δωροδοκίες καταβάλουν οι ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν  κρατικές άδειες και συμβάσεις ζωτικής σημασίας κλπ. Πηγή: ( D Souza & Kaufmann,2013 ;  Gov 2018 ) 

Πάρα πολλές επιχειρήσεις, μας λέει η βιβλιογραφία, που εξαρτώνται από τα κρατικά ταμεία  και δαπάνες είναι πιο πιθανό να καταβάλουν μίζες και δωροδοκίες, ειδικά σε χώρες με  αδύναμους θεσμούς. Πηγή : ( Shleifer & Vishy 1993 ) 

Στην Ελλάδα, πόσοι τηλεοπτικοί σταθμοί, πόσοι πάροχοι, πόσες ΠΑΕ, ΚΑΕ, ολιγοπώλια γενικώς, θα παραμείνουν κερδοφόρες ή θα ήταν βιώσιμες όταν αφαιρεθούν οι προνομιακές κρατικές και τραπεζικές βοήθειες; 

Άλλη μια πτυχή της Δημόσιας Διαφθοράς, τα ενοίκια – μίζες – δωροδοκίες αποτελούν το  απόλυτο μέσο για τον έλεγχο του πολιτικού συστήματος και στην πρόσβαση στο κρατικό  κεφάλαιο. Πηγή: ( Beck & Maher ,1989; Pham et al. 2021 ; Sanyal ,2005 ; Ufere et al. 2020 ) 

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τίς δωροδοκίες για να επιτύχουν κέρδη ή για να ενταχθούν στα κοινωνικά πρότυπα που θα επιβάλουν αποκρατικοποιήσεις στημένες για να κλαπούν  νέες ιδιοκτησίες. Στημένες είναι οι αποκρατικοποιήσεις που δεν μειώνουν το κόστος για τον  καταναλωτή αλλά αυξάνουν τα κέρδη για τον φιλικό επιχειρηματία. Πηγή: (MaLesky et al.  2020 )

Εκατοντάδες μελέτες έδειξαν ότι η εξάρτηση των εσόδων από τις κρατικές εύνοιες είναι  καθημερινότητα στις πιο διεφθαρμένες χώρες.Το κόστος των δωροδοκιών διαφέρει από κάθε διαφορετικό επίπεδο <<εξάρτησης των Εσόδων >> από τίς κρατικές συμβάσεις και το  δημόσιο χρήμα. Πηγή: ( Gueorguine & Malesky 2012 ; Trom ,2016 ) 

Μα η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ε.Ε των 17 κρατών μελών της ζώνης του  ευρώ… 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Τα << λεπτά >> όπως τα αποκαλεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αγαπητοί μου κομμουνισμένοι, δεν αρπάζονται από τα κρατικά ταμεία όπως νομίζει η ελληνική αριστερά ή με τη μορφή  πολιτικών μιζών… Τα “λεπτά” αρπάζονται μέσα από στημένες αποκρατικοποιήσεις- ενοίκια  που παράγουν στημένα κέρδη, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν δωροδοκίες.. 

Εάν είχαμε Συνταγματοποιήσει την προστασία του ανταγωνισμού τότε αναγκαστικά κάθε  αποκρατικοποίηση για να είναι νόμιμη θα έπρεπε να υπάρχει δημόσιο όφελος από τη  μείωση του κόστους και όχι αύξηση. Δεν θα μπορούσαν η Νέα Δημοκρατία και αυτό το  Πασοκ να κάνουν παιγνίδι με τη διαπλοκή. 

Η πειρατική τους ύπαρξη είναι εγγενής σε αυτά τα κόμματα και οφείλεται στην πολιτική “μαλάκυνση” των αριστερών…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί