Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων: Δεν είναι έκτακτο συμβάν, είναι η προσφυγιά που γεννάει ο πόλεμος, η φτώχεια, η αδικία

“Το μόνο έγκλημα των προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών είναι ότι είναι φτωχοί ξένοι που αποφασίζουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να ζητήσουν άσυλο και δουλειά”

Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες αφίξεις μεταναστών εξέδωσε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, χαρακτηρίζοντας άθλιες τις συνθήκες υποδοχής προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια “έκρηξη” αφίξεων προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών στην περιοχή μας. Αυτό που άλλαξε είναι πως ξαφνικά η νότια Κρήτη, και κυρίως η Γαύδος, έγιναν ξανά προορισμός και όχι τυχαίος τόπος άφιξης λόγω κινδύνου στη θάλασσα, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό μας βάζει σε υποψίες πως οι πραγματικοί διακινητές βρίσκονται στη στεριά –και στο τοπικό δίκτυο διακίνησης που προφανώς έχει στηθεί– κι όχι ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που ταξιδεύουν στις σάπιες βάρκες που καταφθάνουν κάθε τόσο.

Δυστυχώς, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η κατάσταση αντιμετωπίζεται ως κάτι “έκτακτο”, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρώτη υποδοχή και φιλοξενία. Η φαντασία των Αρχών για το μέρος “φιλοξενίας” μας σοκάρει κάθε φορά όλο και περισσότερο. Μετά την ακραία επιλογή του γκαράζ του ανοιχτού καραβιού Σαμαριά το Νοέμβρη του 2022, το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε νέες ντροπιαστικές λύσεις, όπως αυτή του υπαίθριου πάρκινγκ του Τελωνείου εντός του λιμανιού στη Σούδα. Χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι αυτή τη φορά βρέθηκαν περιορισμένοι με κίτρινα κιγκλιδώματα στα όρια του τσίγκινου υπόστεγου – πάρκινγκ, φυλασσόμενοι από το Λιμενικό. 23 ασυνόδευτα ανήλικα, μία γυναίκα με τα 3 παιδιά της και περιπτώσεις ανθρώπων που θεωρητικά ο Νόμος τους θέτει σε καθεστώς ευαλωτότητας, άρα και προστασίας, βρέθηκαν να κοιμούνται τρία βράδια στην κυριολεξία στο δρόμο.

Για άλλη μια φορά η καταγραφή έγινε με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες των Αρχών, καμία ανάγκη δεν καταγράφηκε, κανένας ευάλωτος δε διαχωρίστηκε, ενώ το τελευταίο διάστημα απουσιάζει ο Ερυθρός Σταυρός από τους χώρους “φιλοξενίας”.

Οργή μας προκαλεί η δήλωση της αρμόδιας αντιδημάρχου πως από το Γενάρη μέχρι σήμερα ο Δήμος Χανίων έχει ξοδέψει πάνω από 150.000 ευρώ, δήλωση που απαιτεί διευκρινήσεις κι εξηγήσεις για το πού ακριβώς διατέθηκαν αυτά τα ποσά, όταν αυτή τη φορά για παράδειγμα, στη μία και μοναδική τουαλέτα που εξυπηρετούνταν αυτοί οι άνθρωποι δεν υπήρχε ούτε σαπούνι!

Σ’ αυτό το σημείο χαιρετίζουμε την ανταπόκριση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου στο κάλεσμα για επίσκεψη – παρέμβαση στο χώρο, καθώς και την πρωτοβουλία τους για συλλογή ρουχισμού. Ως θεματοφύλακες των διεθνώς κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσαν το παρόν στο πεδίο και ορατότητα στους κατατρεγμένους και τις ανάγκες τους.

Για να συνοψίσουμε, το μόνο έγκλημα των προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών είναι ότι είναι φτωχοί ξένοι που αποφασίζουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να ζητήσουν άσυλο και δουλειά. Το 2024 δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να ζητήσει κανείς άσυλο στην Ευρώπη. Μόνο αν πληρώσεις μερικά χιλιάρικα και μπεις σε μια σαπιόβαρκα για να φτάσεις παράνομα στον “πολιτισμένο” κόσμο της Δύσης… Είναι ξεκάθαρο πια πως έχει γίνει κανονικότητα η άφιξη καραβιών στην περιοχή μας και άρα είναι επιβεβλημένη μια μόνιμη, αξιοπρεπής λύση για τη φιλοξενία και υποδοχή τους. Μια λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δε θα είναι αφορμή για στημένους διαγωνισμούς και φαγοπότι στις πλάτες των κολασμένων της γης, αλλά και των φορολογούμενων αυτού του τόπου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί