Η τοποθέτηση της Μ. Καναβάκη στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος

Η τοποθέτηση της Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, Μαρίας Καναβάκη, για το θέμα της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος κατά τη συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα σημαντικό πολιτικό θέμα, αυτό του Τεχνικού Προγράμματος (ΤΠ) 2024, η τελική και ψηφισμένη μορφή του οποίου θα ενσωματωθεί και θα είναι μέρος του Προϋπολογισμού (Π/Υ) 2024 που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Έναν Π/Υ που ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο -μεταξύ άλλων- στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε, αλλά και σήμερα κατά την τοποθέτησή του στο ΔΣ, να παρουσιάζει την άποψη ότι δεν μπορεί να ισοσκελιστεί λόγω «ελλείματος» 27 εκατ. € που αφορούν κυρίως σε τεχνικά έργα οδοποιίας.

Και επειδή η λήψη της σημερινής απόφασης συνδέεται με αυτό και με τον Π/Υ, θέλουμε και εμείς από την πλευρά μας να τοποθετηθούμε σχετικά και να αναφέρουμε όσα θα διατυπώσουμε παρακάτω, αφού:

Πρώτον: Ασπαστούμε την ανακοίνωση του π. Δημάρχου, κ. Βασίλη Λαμπρινού, που βάζει τα πράγματα σε τάξη και στη σωστή τους διάσταση.

Δεύτερον: Διότι εμείς λειτουργούμε θεσμικά και εκφραζόμαστε στα επίσημα όργανα του Δήμου και επομένως επιλέγουμε απόψε να τοποθετηθούμε για το ζήτημα.

Τρίτον: Επειδή η αλήθεια όταν λέγεται η μισή ή παρουσιάζεται μονοδιάστατα δεν είναι η πλήρης αλήθεια.

Ας αναφέρουμε λοιπόν κάποια γεγονότα, που οι παλιοί συνάδελφοι τα γνωρίζουν και τα έζησαν, οι νέοι συνάδελφοι πρέπει να τα ξέρουν και κυρίως πρέπει να τα πληροφορηθούν οι δημότες.

Η Δημοτική Αρχή Λαμπρινού πήρε τη σκυτάλη από τη Δημοτική Αρχή Κουράκη και καθώς οι Δημόσια Διοίκηση και ο Δήμος έχουν συνέχεια άρχισε αμέσως με δουλειά και μόνο δουλειά σε όλους τους τομείς.

Ξεκίνησε η θητεία και φτάσαμε το Ταμείο στα 50 εκατ. € για το οποίο ακούγαμε τα εξ αμάξης -θυμάστε κ. Καραντινέ- από το ότι ασκείται σκληρή εισπρακτική πολιτική έως ότι το Δημοτικό Ταμείο είναι ένα θησαυροφυλάκιο που τα χρήματα γίνονται μασούρια και δεν επιστρέφονται στην  πόλη και στους πολίτες. 

Συνάδελφοι, τα θυμάστε… Εξάλλου κάποιοι παρόντες μαζί με άλλους απόντες ήταν από εκείνους που τα έλεγαν.

Με βάση ένα τέτοιο Ταμείο το 2019-2020 η τότε Δημοτική Αρχή κάνει την πολιτική επιλογή για ένα μεγάλο έργο οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεων-τσιμεντοστρώσεων) από ίδιους πόρους, αφού είναι κοινή διαπίστωση η διαχρονικά κακή κατάσταση του οδοστρώματος του Δήμου μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Ακούστηκε και νωρίτερα εδώ αυτό, ειπώθηκε εντός της αίθουσας, άρα είναι κοινή παραδοχή ακόμα και σήμερα.

Η πολιτική αυτή επιλογή παίρνει το δρόμο της υλοποίησης της και περνάει από όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα στάδια: Συλλογικά όργανα, εγκρίσεις, ελεγκτικούς μηχανισμού, υπογραφές υπηρεσιακών και ψήφους αιρετών και ο π. Δήμαρχος υπογράφει τις συμβάσεις μετά και τις σχετικές εκπτώσεις με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου.

Παράλληλα από τους ίδιους πόρους, δλδ από το Ταμείο, χρηματοδοτούνται πέρα από τα πάγια, τις μισθοδοσίες, τις λειτουργικές δαπάνες, τον προγραμματισμένο σχεδιασμό κλπ. και τα ακόλουθα:

  • Η πανδημία και η αντιμετώπισή της: Δαπάνες που χρειάστηκαν δαπάνες που προέκυψαν, απαλλαγές, ελαφρύνσεις, ανακουφιστικά μέτρα κλπ. Αρχικά υπήρξε κάποια κρατική επιχορήγηση γι ‘ αυτά, κατόπιν τίποτα.
  • Η μισθοδοσία των συμβασιούχων, που μέσα από ένα διαρκή αγώνα που καλώς έκαναν και κάποιοι από εμάς τους στηρίξαμε, παρέμεναν στον Δήμο και καλώς παρέμεναν, αφού προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον υποστελέχωμένο Δήμο μας (ετησίως επιπλέον δαπάνη περίπου 5 εκατ. €).
  • Οι Σχολικές Καθαρίστριες, που το Κράτος μας ενέκρινε έναν ανεπαρκή αριθμό που δεν κάλυπτε τις ανάγκες των σχολείων μας με την αντίστοιχη πενιχρή επιχορήγηση και που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή χωρίς σκέψη, δισταγμό και εκπτώσεις αφού επρόκειτο για την υγιεινή και την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας προχωρούσε στην πρόσληψη πολλών περισσότερων καθαριστριών και πλήρωνε γι’ αυτό παραπάνω περίπου 1 εκατ. €, έτσι δεν είναι κ. Περυσινάκη?
  • Το ενεργειακό κόστος, που εκτοξεύθηκε από 2-2,5-3 εκατ. € σε περίπου 7 εκατ. €.
  • Οι υπέρογκες δαπάνες του Τομέα Απορριμμάτων: ΕΣΔΑΚ, Μονάδα Επεξεργασίας που η εξωτερική χρηματοδότηση σταμάτησε κλπ.

Συμβαίνουν και προκύπτουν ακόμα:

  • Μια μακράς διάρκειας παύση πληρωμών των πάντων λόγω καραντίνας.
  • Η μείωση του Δημοτικού Φόρου από την ψήφισή του από την τότε Αντιπολίτευση που με τη δυνατότητα της απλής αναλογικής έβαζε συνεχώς εμπόδια και πήγε την πόλη μας πίσω (2,6 εκατ. € περίπου ετήσια απώλεια τακτικών εσόδων από αυτή τη μείωση).
  • Η μείωση των ανταποδοτικών τελών άρα και η μείωση των δημοτικών εσόδων, πάλι εξαιτίας της ψήφισης τους από την τότε Αντιπολίτευση που τώρα κάποιοι από εκείνους ως Συμπολίτευση εισηγούνται αυτά που με πόνο και αγωνία εμείς τότε προσπαθούσαμε.
  • Σεισμός, ανατιμήσεις, πόλεμος, πληθωρισμός, ακρίβεια, αναθεώρηση συμβάσεων προς τα πάνω.
  • Η αιμοδότηση των ανταποδοτικών κωδικών του Π/Υ από άλλους κωδικούς του Π/Υ για να μπορέσουν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν οι ανταποδοτικές Υπηρεσίες μετά από τόσες μειώσεις στα τέλη.
  • Επιχορήγηση, ενίσχυση και στήριξη από τον Δήμο της ΔΕΠΑΝΑΛ, της ΔΕΥΑΗ, της ΑΑΗ, όλων των Δημοτικών Εταιρειών και των Νομικών Προσώπων του. Έτσι δεν είναι κ. Αρχοντάκη, κ. Βουρεξάκη, κ. Βαρδαβά?

Και μαζί με όλα αυτά και άλλα πολλά, συνεχίζεται και η αδιάκοπη παραγωγή δημοτικού έργου σε όλους τους τομείς από τους ίδιους πόρους, από το Ταμείο.

Ας μας βοηθήσει η Οικονομική Υπηρεσία να αθροιστούν όλα τα προαναφερόμενα και να δούμε πόσα εκατομμύρια είναι.

Γιατί επί θητείας Λαμπρινού κάθε ευρώ του Ταμείου αντιστοιχούσε σε κωδικούς του Π/Υ, σε δράσεις, έργα, δαπάνες και προγράμματα.

Καθαρές κουβέντες. Χωρίς υπονοούμενα, που ορθά είπε ο π. Δήμαρχος, ούτε επιτρέπουμε και προσθέτω ούτε ανεχόμαστε. Να τα λέμε, να τα βρίσκουμε. Κι όποιος θέλει, να απευθυνθεί όπου θέλει, σε όποια Αρχή θέλει και να ψάξει ότι θέλει.

Γιατί έχει δυστυχώς αρχίσει ένα πανηγύρι από τιμητές που χωρίς συστολή, ντροπή, εγκράτεια και σεβασμό ξεστομίζουν για μαύρες τρύπες και ονειρεύονται εισαγγελείς. Εδώ είμαστε.

Προχωράω:

Έχουμε λοιπόν μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή με συγκεκριμένα δεδομένα. Ακολούθησαν όσα προαναφέρθηκαν και τότε με τις νέες συνθήκες η Δημοτική Αρχή και η Εκτελεστική της Εξουσία δεν κατέφυγε σε δάνειο, επέλεξε να μην δεσμεύσει όλο το ποσό για το τρέχον έτος αλλά την πολυετία της δαπάνης για να μπορέσει να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα καθ’ υπόδειξη του ελεγκτικού, των υπηρεσιών και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος του Δήμου. 

Ο Δήμος Ηρακλείου δεν κατέρρευσε και δεν θα τον αφήναμε να καταρρεύσει. Ούτε τώρα καταρρέει.

Ο Δήμος κρατήθηκε όρθιος και εξέρχεται από μια σειρά αλλεπάλληλων ισχυρών κρίσεων που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία, χωρίς να έχει πτωχεύσει, να έχει εκποιήσει περιουσιακά του στοιχεία και είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του.

Και επειδή ο κάθε Δήμος έχει συνέχεια, για το τι υπάρχει και για το τι συνεχίζεται η νέα Δημοτική Αρχή είναι πλήρως ενημερωμένη, είχε πλήρη πρόσβαση παντού εδώ και καιρό, είχε μιλήσει με αιρετούς και υπηρεσιακούς όλο το προηγούμενο διάστημα και παραλίγο να είχε και Π/Υ, αφού ο κ. Βασιλάκης, ο τελευταίος Αντιδήμαρχος Οικονομικών της π. Δημοτικής Αρχής, είχε έτοιμο ισοσκελισμένο Π/Υ να παραδώσει, κι ας μην προχώρησε και ας μην πούμε ξανά τους λόγους τώρα πάλι, τους ξέρουμε όλοι. Και αναρωτιέμαι: Έκανε λάθος ο κ. Βασιλάκης? Έλεγε ψέματα ο κ. Βασιλάκης? Έκρυβε στοιχεία ο κ. Βασιλάκης?

Και πάμε τώρα στο δια ταύτα:

Έχουμε ένα έργο οδοποιίας από κάποιες συμβάσεις που έχει εκτελεστεί, έχει πληρωθεί και έχει προϋπολογιστεί το 1/3 του. Και υπάρχουν ανεκτέλεστα τα 2/3. Ανεκτέλεστα. Δλδ. το «έλλειμα» είναι ανεκτέλεστο μέρος των συμβάσεων, δεν έχει γίνει. Για να τα λέμε, να τα ξεκαθαρίζουμε, να καταλαβαίνει κι ο κόσμος τι λέμε.

Γνωστά σας είναι αυτά κ. Σισαμάκη, κ. Δήμαρχε -σας έχει ενημερώσει και ο π. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ο κ. Αναστασάκης- άλλωστε και εγώ από τις Υπηρεσίες σας άντλησα την πληροφορία. Επίσης γνωστή σας είναι και η δυνατότητα παράτασης, που πάλι η υπηρεσιακή πληροφόρηση μας λέει ότι πάντοτε γίνεται στα τεχνικά κυρίως έργα. Επίσης γνωστή θα σας είναι και η πληροφορία, έτσι τουλάχιστον μας είπε εμάς η Υπηρεσία, ότι οι Ανάδοχοι συζητούν την παράταση. Μάλιστα είδαμε σε Δελτίο Τύπου της παρούσας Δημοτικής Αρχής ότι έγινε συνάντηση με τους εργολήπτες και χαιρόμαστε που διαβάσαμε ότι υπήρχε θετικό κλίμα και άρα υπάρχει έδαφος για να γίνει μια σχετική κουβέντα.

Υπάρχει φυσικά και η επιλογή της διακοπής, αλλά στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν νομίζω ότι συζητείται, εξάλλου όλοι αποδεχόμαστε ότι ήταν μια ορθή πολιτική επιλογή η οδοποιία.

Επειδή στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αναρωτιόμαστε εξετάστηκαν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι? Μονόδρομος είναι κάτι όταν δεν υπάρχει αποδεδειγμένα άλλη επιλογή. Εδώ, αναρωτιόμαστε, έχουν εξαντληθεί οι επιλογές? Η’ πάμε απευθείας στο δάνειο, χωρίς άλλη προσπάθεια.

Έχοντας την τιμή κι εγώ κι άλλοι συνάδελφοι να είμαστε μέλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, εγώ είμαι περήφανη -ελπίζω το ίδιο να είναι και οι υπόλοιποι όπως αναφέρει κι ο κ. Λαμπρινός στη δήλωσή του (είμαι βέβαιη ότι είναι)-για το έργο που έγινε με μεγάλες και πολλές δυσκολίες. Διοικήσαμε τον Δήμο για 2 θητείες πολύ δύσκολες, χωρίς την πολυτέλεια και την άνεση της πλειοψηφίας και τον παραδώσαμε με το κεφάλι ψηλά, με απόλυτη διαφάνεια και ειλικρίνεια, χωρίς να κρυφτεί τίποτα και αντιμετωπίζαμε όλες τις δυσμένειες μόνοι μας, με δουλειά, κόπο και αγώνα και ξέρουμε πολύ καλά από έκτακτες περιπτώσεις και έκτακτες καταστάσεις γιατί τις έχουμε ζήσει. 

Και ξέρω ότι οι συνάδελφοι που τώρα βρίσκονται απέναντι στα έδρανα της συμπολίτευσης, ξέρετε ότι έχω δίκιο και σας εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που λέω.

Όλα είναι θέμα πολιτικής επιλογής, πολιτικής στάσης και πολιτικής απόφασης. Για εμάς, για την Παράταξή μας, που δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε την αντιπολίτευση που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, απόψε είναι μια δύσκολη απόφαση.

Μιλάμε για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει πολλά συνεχιζόμενα έργα, που δουλέψαμε γι’ αυτά, που τα σχεδιάσαμε και που θα τα ψηφίζαμε.

Όμως εάν το ψηφίσουμε συναινούμε αμέσως και αυτόματα στη λήψη δανείου. Απόψε, δεν ψηφίζεται το Τεχνικό Πρόγραμμα, συνάδελφοι, ψηφίζεται το δάνειο.

Με βάση λοιπόν τη δική μας διερεύνηση, τη δική μας πεποίθηση, που δεν είναι αυθαίρετες, έχουμε την εμπειρία και την υπηρεσιακή πληροφόρηση, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, έχοντας την μακροχρόνια πολυετία και γνωρίζοντας ότι είναι ανέφικτο να λέμε ότι θα εκτελεστούν τα υπόλοιπα 2/3 των συμβάσεων οδοποιίας φέτος, γιατί ας μην κοροιδεύομαστε, ο Π/Υ θα εγκριθεί Απρίλιο και δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι όλο το υπόλοιπο έργο θα εκτελεστεί λίγους μήνες από το Μάιο έως τον Δεκέμβριο, με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, δεν θα ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και το λέω με μεγάλη λύπη, γιατί επαναλαμβάνω είναι ένα πρόγραμμα που το έχουμε δουλέψει όλοι μαζί ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή. 

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε».

Μαρία Γ. Καναβάκη

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί