“Ασκώ το δικαίωμα της σιωπής” – Αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών ο Αγοραστός

Αρνήθηκε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος στην κοιλάδα των Τεμπών ο Κώστας Αγοραστός. Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας επικαλέστηκε το νόμιμο δικαίωμα του να μην καταθέσει από τη στιγμή που ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, μετά από μήνυση που υπέβαλαν, τον Αύγουστο του 2023, γονείς και συγγενείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

«Ασκώ το δικαίωμα της σιωπής, επιφυλασσόμενος να παράσχω τις απαιτούμενες εξηγήσεις μου ενώπιον των δικαστικών αρχών, όπου εκκρεμεί η παρούσα υπόθεση. Επισημαίνω ότι με δεδομένη την ιδιότητα μου ως κατηγορουμένου στην ίδια υπόθεση, δεν είναι δυνατό να καταθέσω στην εξεταστική επιτροπή της βουλής, αφού αυτή εκκρεμεί και θα είμαι σε θέση να καταθέσω μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός και ξεκαθάρισε: «Δε θα καταθέσω στην επιτροπή μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη», αρνούμενος «κάθε κατηγορία».

Θυμίζουμε ότι η μήνυση αφορά στο «μπάζωμα» στον χώρο του δυστυχήματος λίγες μέρες μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Ο κ. Αγοραστός μόλις είχε γίνει γνωστή η δίωξη, είχε σπεύσει να αποποιηθεί την όποια ευθύνη, δηλώνοντας πως είναι άδικη η παραπομπή του, και τόνιζε πως ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν να παρέχει αποκλειστικά υποστηρικτική βοήθεια, βάζοντας ουσιαστικά στο κάδρο των ευθυνών την Πολιτική Προστασία και «δείχνοντας» την κυβέρνηση για το μπάζωμα του χώρου όπου συντελέστηκε το σιδηροδρομικό έγκλημα.

Όλα τα κόμματα αναγνώρισαν το δικαίωμα στον κ. Αγοραστό να μην καταθέσει λόγω του δικαιώματος της σιωπής, με τον Βασίλη Κόκκαλη να επισημαίνει πως το μόνο που ήθελε να μάθει η επιτροπή ήταν ποιος έδωσε την εντολή, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη σχολίασε με νόημα: «Κρίμα που επικαλείται αυτό το δικαίωμα, κρίμα που δεν τον καλέσαμε νωρίτερα».

Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η αυριανή διαδικασία, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ανάψει το «πράσινο» φως για την κλήση κρίσιμων μαρτύρων, όπως οι κ.κ. Τριαντόπουλος, Τσαλίδης, Σπηλιόπουλος, Γενιδούνιας κ.α.

Η σημερινή διαδικασία συνεχίζεται με την κατάθεση του εκπροσώπου της κοινοπραξίας ALSTOM, κ. Καραβάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί