4η Συνάντηση Διαβούλευσης της Στρατηγικής ΟΧΕ Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός Περιφέρειας Κρήτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2024 η 4η σημειακή Συνάντηση Διαβούλευσης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός της Περιφέρειας Κρήτης στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες Χανίων.

Η ΟΧΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και θα εφαρμοστεί σε περιοχές της Κρήτης εκτός αστικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για τέσσερις περιοχές εγγεγραμμένες στους καταλόγους της UNESCO (Γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας, περιοχές του Δικτύου «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» στα Λευκά Όρη και στα Αστερούσια Όρη), καθώς και για τα προτεινόμενα για σειριακή εγγραφή στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έξι μινωικά ανάκτορα.

Η συγκεκριμένη συνάντηση αφορούσε στην περιοχή των Λευκών Ορέων που έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας και το υπό διαδικασία ένταξης μινωικό ανάκτορο Κυδωνίας στην πόλη των Χανίων. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αποκορώνου και Σφακίων, μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της χωρικής ομάδας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Έπειτα από την εισαγωγική τοποθέτηση του Δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, τον συντονισμό της συνάντησης είχε η Γενική Δ/ντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης Χρύσα Δασκαλάκη. Ο Αναπληρωτής Δ/ντης Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Ανδρέας Κοκοσάλης ανέγνωσε χαιρετισμό εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Μιχάλη Βάμβουκα. Ο μελετητής της Στρατηγικής Νίκος Δρακωνάκης παρουσίασε στο κοινό τους βασικούς άξονες που διέπουν την εκπόνησή της. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε μέσω των τοποθετήσεων αφενός η ισχυρή θέληση για τη συμμετοχή στην ΟΧΕ και, αφετέρου, ο σοβαρός προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας για τα τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα των ορεινών περιοχών.

Μέχρι τη λήξη της Διαβούλευσης στις 15 Φεβρουαρίου 2024, θα συνεχιστούν οι σημειακές συναντήσεις για την πλήρη κάλυψη της περιοχής ένταξης. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο από κοινού σχεδιασμός της στρατηγικής για την ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική τοπική ανάπτυξη. Το ερωτηματολόγιο της Διαβούλευσης μαζί με ενημερωτικό κείμενο είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κρήτης:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί