2η Συνάντηση Διαβούλευσης της Στρατηγικής ΟΧΕ Εμβληματικών Διαδρομών Περιβάλλον και Πολιτισμός Περιφέρειας Κρήτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η σημειακή Συνάντηση Διαβούλευσης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός της Περιφέρειας Κρήτης.

Η ΟΧΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και θα εφαρμοστεί σε περιοχές της Κρήτης εκτός αστικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για τέσσερις περιοχές εγγεγραμμένες στους καταλόγους της UNESCO (Γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας, περιοχές του Δικτύου «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» στα Λευκά Όρη και στα Αστερούσια Όρη), καθώς και για τα προτεινόμενα για σειριακή εγγραφή στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έξι μινωικά ανάκτορα.

Η συγκεκριμένη συνάντηση αφορούσε την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ειδικότερα το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, την περιοχή «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» Αστερουσίων, καθώς και το υπό διαδικασία ένταξης μινωικό ανάκτορο της Φαιστού, στους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Γόρτυνας και Φαιστού, μέλη της χωρικής ομάδας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων, δημότες των δύο Δήμων, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Τον συντονισμό της συνάντησης είχε ο Αναπληρωτής Δ/ντης Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Ανδρέας Κοκοσάλης. Ο μελετητής της Στρατηγικής Νίκος Δρακωνάκης παρουσίασε στο κοινό τους βασικούς άξονες που διέπουν την εκπόνησή της. Στη συζήτηση που ακολούθησε, από την πλευρά των Δημάρχων Γρηγόρη Νικολιδάκη (Δ. Φαιστού) και Μιχάλη Κοκολάκη (Δ. Γόρτυνας) τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ένταξης και η απλοποίηση των διαδικασιών εκ μέρους δημόσιων υπηρεσιών. Επίσης αρκετοί εκπρόσωποι κοινοτικών συμβουλίων και πολιτιστικών φορέων διατύπωσαν τις απόψεις τους, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των οικισμών και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τον περιορισμό της ρύπανσης, καθώς και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη της Διαβούλευσης στις 15 Φεβρουαρίου 2024, θα λάβουν χώρα σημειακές συναντήσεις και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης για την πλήρη κάλυψη της περιοχής ένταξης. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο από κοινού σχεδιασμός της στρατηγικής για την ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική τοπική ανάπτυξη. Το ερωτηματολόγιο της Διαβούλευσης μαζί με ενημερωτικό κείμενο είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κρήτης:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί