Τιμήθηκε ο Πολιούχος του Καστελλίου Άγιος Αντώνιος

Τον Πολιούχο του Άγιο Αντώνιο, τίμησε και φέτος το Καστέλλι. Οι Ακολουθίες τελέστηκαν στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία πλήθους κόσμου, και όχι στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό που επλήγη από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν, ο Προϊστάμενος της Ενορίας, Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Χιώτης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μαραυγάκης, εφημέριος Καστελλίου και κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης, παρουσία του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Συριγωνάκη, του Περιφερειακού Συμβούλου Θανάση Περυσινάκη, του Διοικητή της 133 Σ.Μ, του Διευθυντή του Αστυνομικού Σταθμού Καστελλίου, του Προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χερσονήσου, θεσμικών εκπροσώπων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου,  Αντιδημάρχων και στελεχών της Δημοτικής Αρχής, της Προέδρου και Συμβούλων της Κοινότητας Καστελλίου, Διευθυντών και εκπροσώπων των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Δ.Ε Καστελλίου και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

 Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε περιφορά της παλαιάς εικόνας του Αγίου Αντωνίου με πομπή στους κεντρικούς δρόμους, η οποία ξεκίνησε από το σεισμόπληκτο Ναό του Αγίου Αντωνίου, προς τον Άγιο Γεώργιο, όπου έγινε η ενθρόνιση της Εικόνας ενώ ακολούθησε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός.

«Σήμερα το Καστέλλι τιμάει τη μνήμη του Πολιούχου του, Αγίου Αντωνίου. Ως Δήμαρχος υπόσχομαι να καταβάλω κάθε προσπάθεια, πάντα σε συνεργασία με την Ιερά  μας Μητρόπολη, ευελπιστώντας στην άμεση αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου ώστε, η εορτή του πολιούχου του Καστελλίου να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές και πιο οικείες συνθήκες. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες», δήλωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ.  Ανδρέας μίλησε για τον βίο και τις αρετές του καθηγητή της ερήμου Μεγάλου Αντωνίου. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τις μελέτες και την αποκατάσταση δέκα Καθεδρικών Ναών των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από το σεισμό , υπογραμμίζοντας ότι όσοι δεν εντάχθηκαν στην πρόσφατη σύμβαση που υπεγράφη, θα συμπεριληφθούν σε μια επόμενη.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Καστελλίου, οι οποίοι πρώτευσαν στο σχολικό έτος 2022-2023. Πρόκειται για τους:

  • Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
  1. Μαριάνθη Χαριτάκη (19 κ 10/15)Ελένη Παπαδάκη, (19 & 2/13)
  2. Αφροδίτη Σμαριαννάκη (19 κ 5/14)
  • Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Χαλίλι Αλέσια (19 κ 5/15)

  • Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ελένη Παπαδάκη (19 & 7/15)

  • Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Αικατερίνη Βρούβα Σπυροπούλου (με βαθμολογία Άριστα 20)

  • Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μαρία Μουτσάκη (με βαθμολογία Άριστα 20)

  • Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Γκρισίλτα Τζέκα (Φοιτήτρια της Νομικής πλέον με βαθμολογία Άριστα 19,6)

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου χτίστηκε το 1893. Θεμελιωτής του ήταν ο οπλαρχηγός της Κρήτης Αντώνιος Τριφύτσος, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί