Για τη Φαμίλια, το σύνταγμα είναι απλώς μια πλατεία

Του Δημήτρη Χρήστου

Οι αυθαιρεσίες της εκτελεστικής και της νομοθετικής πλειοψηφίας τελειωμό δεν έχουν και οδηγούν την Ελλάδα στην ολοκληρωτική μετατροπή της σε οικόπεδο, όπως προφητικά σατίριζε πριν από 35 χρόνια ο Χάρρυ Κλυνν, όταν έλεγε για τη χώρα ότι «όποιος ήθελε έμπαινε, όποιος ήθελε έβγαινε και καζανάκι δεν τράβαγε…». Το σύνταγμα δεν προβλέπει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κανένα πρόβλημα! Δεν θα περιμένουν τη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, γιατί τότε ίσως δεν έχουν την πλειοψηφία ή δεν είναι καν κυβέρνηση. Οπότε, τώρα είναι η ευκαιρία για την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν μεταπολεμικά εξυπηρετώντας χωρίς ταξική διάκριση τους πολίτες.

Στο έργο τους αυτό έχουν εξασφαλίσει την τυφλή υποστήριξη των γαλάζιων βουλευτών που λένε «ναι σε όλα» αδιαφορώντας για τους νόμους και τις δεσμεύσεις του όρκου τους. Επιπλέον, έχουν προστασία από τους ολιγάρχες που ελέγχουν τα μεγάλα ΜΜΕ και θησαυρίζουν έχοντας στήσει παντού ανεξέλεγκτα καρτέλ.

Τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα, η ξαφνική (!) αναγγελία ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αν και το σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου στο άρθρο 16, παρ. 5, λέγοντας ότι «Η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου» και συνεχίζει στην παρ. 8, εδ. 2: «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»!

Για την πρωτοβουλία αυτή το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η σύγχρονη προσέγγιση υποδεικνύει ότι το σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στον χρόνο»! Αν λοιπόν οι καιροί απαιτούν διαφορετική προσέγγιση ακόμα κι αν υπάρχει θέμα, σε κανονική Δημοκρατία μία είναι η διαδικασία: Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου του συντάγματος και ο ορισμός των προϋποθέσεων και υποχρεώσεων που οφείλουν να τηρούν τα ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν. Γνωστή είναι πλέον η συνταγή. Διαλύουν κυριολεκτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχοντας εγκαίρως ενημερώσει το CVC Capital, «αγαπημένο» επενδυτικό fund της Φαμίλιας, που εισέβαλε εξαγοράζοντας σχεδόν όλα τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και την Εθνική Ασφαλιστική, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία του κλάδου. Φυσικά, δεν άφησε εκτός στόχων και τη ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας σε πρώτη φάση το 10% των μετοχών της.

Η συνταγή αυτή εφαρμόζεται και στην Παιδεία, σε πρώτη φάση στη Μέση Εκπαίδευση, όπου, μετά τον δραματικό περιορισμό των εισακτέων στα ΑΕΙ, οι κομμένοι πλημύρισαν τα ιδιωτικά ΙΕΚ για να εξασφαλίσουν μια ειδίκευση ασχέτως του αν υπάρχουν θέσεις απασχόλησης στη ρηχή ελληνική οικονομία. Τώρα λοιπόν ανοίγονται νέοι δρόμοι με τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Νέες θυσίες για δίδακτρα, ίσως και για τα αμερικανικού τύπου φοιτητικά δάνεια, με νέες περιουσιακές υποθηκεύσεις για τα νοικοκυριά.

Αλλωστε, η περιφρόνηση των δημοκρατικών κανόνων έχει γενικευτεί με φράγματα σε κάθε θεσμική προσπάθεια ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας από το Κοινοβούλιο. Μετά την αποδοκιμασία του ανιψιού από τους Αθηναίους δημότες και πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα δημοτική Αρχή, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής (!) αφαιρέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες του Δήμου Αθηναίων από την εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. και μεταφέρθηκαν στην κυβέρνηση μέσω της εταιρείας Ανάπλαση Α.Ε. παρά τη θύελλα αντιδράσεων από σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση και τον νέο δήμαρχο Χάρη Δούκα. Έτσι, δεν θα ασκηθεί και διαχειριστικός έλεγχος για τα πεπραγμένα του Κώστα Μπακογιάννη. Τόσο απλά.

Τίποτα δεν τους σταματά. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σαρωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παρά τις αντιδράσεις που εκφράζει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, προειδοποιώντας ότι καταργούν όλο το διεθνώς αναγνωρισμένο φιλελεύθερο ποινικό οικοδόμημα που ίσχυε από το 1950. Μάλιστα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική ανακοίνωση είναι χαρακτηριστικό δείγμα αντιεπιστημονικού κειμένου και επισημαίνει ότι η διαδικασία προχωράει χωρίς (!) νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, οι μεθοδεύσεις για «αφοπλισμό» της Εξεταστικής Επιτροπής που ελέγχει τις ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη συνεχίζονται. Το πέτυχαν στο σκάνδαλο Novartis, το πέτυχαν με τις παράνομες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, θα το συνεχίσουν για ό,τι δεν τους συμφέρει. Με λίγα λόγια, υπάρχει θέμα Δημοκρατίας.

Πηγή: Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί