Γάζα: Χωρίς τηλεπικοινωνίες για 4η φορά από την αρχή του πολέμου – 241 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Χωρίς τηλεπικοινωνίες ξανά η Γάζα, για τέταρτη φορά από την έναρξη του πολυαίμακτου πολέμου που μαίνεται από τον Οκτώβριο στο κατεστραμμένο πλέον παλαιστινιακό έδαφος, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις του.

Όπως ανακοίνωσε η  παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel ανακοίνωσε σήμερα «μετά λύπης ανακοινώνουμε μια πλήρη διακοπή των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, σταθερών και διαδικτύου (…) στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της συνεχόμενης επίθεσης», επισημαίνει η εταιρεία σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας πως οι ομάδες των τεχνικών της «εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες παρά τον βαθμό επικινδυνότητας στο πεδίο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 382 τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε 100 στόχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μέσα σε 24 ώρες.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας στις πόλεις Χαν Γιουνίς, Μπουρέιτζ, Τζουχόρ αντ-Ντικ και Νουσεϊράτ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 20.915 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.918 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου

Καμία διαπραγμάτευση χωρίς τη λήψη του πολέμου

Η κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ αναμένεται να ζυγίσει πρόταση της Αιγύπτου η οποία προβλέπει να κηρυχθεί καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και κατόπιν να «τερματιστεί» ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Jerusalem Post.

Οι προσπάθειες των μεσολαβητών συνεχίζονται εν μέσω των αιματηρών βομβαρδισμών και εχθροπραξιών. Στέλεχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ είπε, κατά την Jerusalem Post, πως οι συνομιλίες που διεξάγει αντιπροσωπεία του κινήματος αυτού, συμμάχου της Χαμάς, έχουν σκοπό να εξευρεθεί «τρόπος να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του λαού μας».

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε προχθές Κυριακή ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως το Κάιρο υπέβαλε νέα πρόταση που προβλέπει ανακωχή, απελευθέρωση ομήρων και «όραμα» για τον τερματισμό της σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας σε τρία στάδια.

Ωστόσο με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ η Χαμάς ξεκαθάρισε πως δεν έχει σκοπό να αρκεστεί σε προσωρινή ανακωχή, πως θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Τονίζουμε ότι δεν θα διαπραγματευθούμε χωρίς (…) το τέλος της επίθεσης», επισήμανε.

Η ηγεσία της Χαμάς πιέζει «για πλήρες και όχι απλά προσωρινό τέλος στη σφαγή του λαού μας», επέμεινε.
Όμως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε στρατιώτες που επισκέφθηκε χθες πως ο πόλεμος θα ενταθεί «τις επόμενες ημέρες», μοιάζοντας να διαγράφει κάθε ελπίδα πως η σύρραξη θα σταματήσει.
Προχθές Κυριακή ο κ. Νετανιάχου διεμήνυε πως οι επιχειρήσεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, θα συνεχιστούν ωσότου η Χαμάς να έχει ηττηθεί «πλήρως».

Ο πόλεμος αυτός εξάλλου ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου — με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Τσαχάλ λέει πως οι απώλειές του αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις πριν από σχεδόν δυο μήνες ανέρχονται σε 156.

Όμως ο Γιαχία Σινουάρ, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, λογαριάζει από τη δική του πλευρά πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.600 ισραηλινοί στρατιωτικοί κι έχουν τραυματιστεί άλλοι περίπου 3.400, με πολλούς από τους τελευταίους να έχουν μείνει ανάπηροι. Οι αριθμοί αυτοί δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί από τον επίσημο ισραηλινό απολογισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, 750 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Στο μεταξύ το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε πως ο πόλεμος θα στοιχίσει τουλάχιστον ακόμη 50 δισεκατομμύρια σέκελ (κάπου 13 δισεκ. ευρώ) το 2024 και θα τριπλασιάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην πρόβλεψη πως οι εχθροπραξίες θα διαρκέσουν ως τον Φεβρουάριο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κνέσετ, η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία, ενέκρινε ειδικό προϋπολογισμό πολέμου ύψους 30 δισεκ. σέκελ (κάπου 7,5 δισεκ. ευρώ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί