Ορκίστηκαν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Σφακίων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Σφακίων κ. Ιωάννη Ζερβού, του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων και Συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Τη δέηση στην τελετή ορκωμοσίας τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Πατέρας Αθανάσιος Καραχάλιος.

Στο χαιρετισμό του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σφακίων, κ. Ιωάννης Ζερβός ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σφακίων. Η ορκωμοσία δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία αλλά μια συμβολική πράξη δέσμευσης και ευθύνης απέναντι στους δημότες. Την 1η Ιανουαρίου δεν θα υπάρχουν αντίπαλοι παρά μόνο συναγωνιστές στα μεγάλα ζητήματα για την ανάπτυξη και την πρόοδο των Σφακίων.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συντοπίτες μας που έδωσαν τη δυνατότητα σε εμένα και τους συνεργάτες μου να πραγματοποιήσουμε το έργο στο δήμο μας μέσα στην ερχόμενη πενταετία, κάνοντας πράξη την σημαντική παρακαταθήκη που είχαμε αφήσει την περίοδο 2015 -2019, ολοκληρώνοντας ό,τι είναι δρομολογημένο και από την απερχόμενη δημοτική αρχή και ό,τι έχουμε αναφέρει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου. Στους άξονες προτεραιότητας μας περιλαμβάνονται η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και η δημιουργία νέων έργων.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι καθαρή εντολή της 8ης Οκτωβρίου δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Είναι σε κάθε περίπτωση μια έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών μας. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί. Έχουμε, πλέον, την εμπειρία όχι μόνο να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες ή αντιξοότητες ενσκήψουν το επόμενο διάστημα αλλά να προχωρήσουμε σε άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις και πρακτικές προκειμένου να εκμεταλλευτούμε, όπως και την περίοδο 15-19, κάθε ευκαιρία για τον Δήμο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο Δήμος Σφακίων, όσο έχω τη τιμή να υπηρετώ τους συνδημότες μου, από τη θέση ευθύνης του Δημάρχου θα διοικείται με σύνεση και αποφασιστικότητα. Με κοινή βούληση και συστράτευση, με έντιμη διαχείριση και διαφάνεια, με ορθολογισμό και προγραμματισμό, μπορούμε να οδηγήσουμε τα Σφακιά σε αναπτυξιακή πορεία ξανά. Έτσι, λοιπόν, πέρα από τη εποικοδομητική κριτική, περιμένω και τις προτάσεις τις αντιπολίτευσης. Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε και στον δημόσιο διάλογο. Καλούμαστε να καταλύσουμε διαχωρισμούς, ξεκινώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου όπου θα είναι ένα ισχυρό και αποφασιστικό όργανο. Ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης των προτάσεων και των θέσεων των μελών του, όπου με γόνιμο διάλογο και συλλογικότητα θα λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το περιβάλλον μέσα από το οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι νέες διοικήσεις των Δήμων θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα. Αλλάζει σε σημαντικό βαθμό και το πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου και των Δημοτικών Συμβουλίων, με την κατάργηση επιτροπών και νομικών προσώπων, την καθιέρωση δεικτών ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και την διεξαγωγή ειδικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε δύο μήνες για τον έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης.

Κυρίες και κύριοι, δεσμεύομαι ότι το όραμα που έχει θέσει η Δημοτική Συνεργασία Σφακίων θα παίρνει κάθε μέρα σάρκα και οστά. Την σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με τους δημότες μας θα την τιμήσουμε στο ακέραιο. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να γίνουμε συνεχιστές ενός πολύ σημαντικού έργου που παρήχθη στον τόπο μας από ορισμένους προκατόχους μας. Ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε κι άλλο τον πήχη. Ήρθε η ώρα να τιμήσουμε περισσότερο τις διαχρονικές μας παρακαταθήκες. Καλή θητεία και σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολούθησε χαιρετισμός του Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Ελευθέριου Κοπάση: «Με την ευκαιρία της επίσημης πρώτης για τη νέα δημοτική θητεία ορκιζόμαστε σήμερα για τα αυτοδιοίκητά μας καθήκοντα, όπως δεσμευόμαστε και πέρα από τα καθήκοντα μας γιατί έχουμε σοβαρούς λόγους να υπηρετούμε αυτό τον τόπο και αυτούς τους ανθρώπους. Οφείλυμε στον πιο διάσιμο, στον πιο φημισμένο δήμο της χώρας να μην επιτρέπουμε να ξοδεύεται η φήμη μας σε φτηνές πολιτικές φιλοδοξίες και παράλληλα να μην θεωρούμε το δήμο έπαθλο ή πηγή βιοπορισμού ή ευκαιρία αρχομανίας. Θέλουμε το Δήμο Σφακίων πεδίο προσφοράς. Να επιμείνω στα λόγια του Παλαμά Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα’ ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.. Δεν δουλεύουμε μόνο για το σήμερα. Θα ευχηθώ στη νέα δημοτική αρχή και το Δήμαρχο Σφακίων Γιάννη Ζερβό, να ξεπεράσετε τον εαυτό σας όπως πραγματικά πιστεύω ότι επιθυμείτε και να πετύχετε ν΄ ανταποκριθείτε στις μεγάλες ανάγκες του Δήμου. Η δική μας δημοτική παράταξη από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εγώ από τη θέση του επικεφαλής. Θα στηρίξουμε τη λήψη κάθε απόφασης, κάθε ωφέλιμης και τεκμηριωμένης πρότασης. Το ίδιο απόλυτοι θα είμαστε επίσης και στην παρακολούθηση υλοποίησης των αποφάσεων και στην λειτουργία του δήμου χωρίς διπλά βιβλία. Τέλος δεσμευόμαστε στους Σφακιανούς που μας εμπιστεύτηκαν και πίστεψαν στο δικό μας πρόγραμμα όπως συγκεκριμένα το καταθέσαμε προεκλογικά ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και πρωτοβουλίες και δράσεις που θα οδηγούν στην ευημερία και στην πρόοδο στο τόπο μας. Καλή θητεία».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Σέβη Βολουδάκη όπου εξέφρασε την χαρά και την τιμή της παρουσίας της στην τελετή ορκωμοσίας. Ευχήθηκε εγκάρδια καλή επιτυχία στο έργο της δημοτικής αρχής και δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στις ανάγκες του δήμου, όπως βρισκόταν και ο αείμνηστος σύζυγος της Μανούσος Βολουδάκης. Εξέφρασε ότι είναι καθήκον της, να διεκδικηθεί για το δήμο ότι του αξίζει ώστε να γίνει πρότυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Δημάρχου Σφακίων κ. Παύλου Πολάκη, όπου με συγκίνηση ανέφερε ότι έχει αφήσει ένα κομμάτι της ζωής του και θα συνεχίσει να αφήνει σε αυτό τον τόπο. Αναφέρθηκε ότι όταν είχε αναλάβει Δήμαρχος Σφακίων δεν υπήρχαν στοιχειώδεις παροχές και υποδομές. Κατάφερε να κρατήσει όρθιο ένα δήμο όταν οι ΚΑΠ ήταν μόλις 25.000€ . Κάλεσε τον κ. Ζερβό να τρέξει ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, να ολοκληρωθούν τα έργα, βιολογικοί καθαρισμοί, β΄φάση φρουρίου Φραγκοκάστελλου κ.α. Κλείνοντας δεσμεύτηκε ότι ήταν, είναι και θα είναι διπλά σε αυτόν τον τόπο.

Χαιρετισμό απέστειλε ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Βουλευτής Χανίων της ΝΔ. ο οποίος λόγω συνεδριάσεων της ολομέλειες της Βουλής στην Αθήνα δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε οι ως γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για σχεδόν μια δεκαετία, γνωρίζει τις προκλήσεις, τις ευθύνες και τις δυσκολίες που αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή. Με σωστή συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να επιτύχουν πολλά. Ευχήθηκε στη νέα δημοτική αρχή και δεσμεύτηκε για εξεύρεση λύσεων σε πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας

Χαιρετισμό απέστειλε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανιών κ. Νικόλαος Καλογερής, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω της παρουσίας του στο Συνέδριο για την. Ευχήθηκε: « ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σας για το καλό και την πρόοδο του μοναδικού Δήμου Σφακίων και των ξεχωριστών ανθρώπων του και σας διαβεβαιώνω ότι θα στηρίξω την προσπάθειά σας με όλες μου τις δυνάμεις, όπως εξάλλου πράττω πάντα. Θεωρώ δεδομένη την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία μας, η οποία έχει δοκιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια με εξαιρετικά θεωρώ αποτελέσματα για το καλό του τόπου».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. κ. Σέβη Βολουδάκη και ο βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αν. Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, εκ μέρους της Δ/νσης Αστυνομίας Χανίων ο Αστυνόμος Α΄ Ευτύχιος Μαλανδράκης, ο Διοικητής Α.Τ. Σφακίων κ. Δημήτριος Τσιραντωνάκης , ο Λιμενοσταθμάρχης Σφακίων, Ανθυπασπιστής κ. Παναγιώτης Σαρρής, ο Προϊστάμενος του Π.Κ. Ανωπόλεως κ. Σταύρος Πλυμάκης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του πρακτικού από τον Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και Συμβούλους των Δημοτικών Κοινοτήτων και φιλοξενία προς τιμή των παρευρισκόμενων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί