Κρήτη: Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον 61χρονο συζυγοκτόνο: «Σ’αυτήν την γυναικοκτονία αποτυπώνεται όλη η ουσία της πατριαρχίας»

Καταπέλτης για την ενοχή του 61χρονου συζύγου ήταν στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων όπου η δίκη για την δολοφονία της 56χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών, εισέρχεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Δείτε επίσης: Γυναικοκτονία στην Κρήτη: «Την έσφαξε σαν ζώο, με το σφαχτομάχαιρο»

«Τα όσα είπε ήταν απόλυτα διαφωτιστικά του συμβάντος και του χαρακτήρα του. Δεν έχει κάνει την αυτοκριτική του, δεν έχει μετανιώσει. Μας περιγράφει μια γυναίκα καταπιεστική και ζηλιάρα. Περιέγραψε όσα ο ίδιος είναι» σημείωσε κάνοντας λόγο για μια περίπτωση πολύ ξεκάθαρη.

Στις 31-7-2022 ο κατηγορούμενος έκοψε το νήμα της ζωής της επί 42 χρόνια συζύγου του. Στέρησε τη ζωή της επειδή ήθελε να ζήσει μακριά του, όπως είχε κάθε δικαίωμα» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως «σ’ αυτή τη γυναικοκτονια αποτυπώνεται όλη η ουσία της πατριαρχίας. Οτι η γυναίκα είναι δούλα του κι αν αποπειράται να φύγει έχει δικαίωμα να τη σκοτώσει».

Όσο για το μοιραίο συμβάν, εκτίμησε πως δεν υπήρχε κανένας βρασμός ψυχικής ορμής: «Στο συμβάν ήταν κατακλεισμένος από θυμό και οργή, συναισθήματα που προϋπήρχαν. Πήγε και πήρε το μαχαίρι και επανήλθε στο χώρο της κουζίνας. Η Γεωργία κοιτούσε προς τον τοίχο. Την αιφνιδίασε» εκτιμώντας πως η επίθεση ήταν πισώπλατη και δεν άφησε στην 56χρονη κανένα περιθώριο αντίδρασης και διαφυγής.. «Δεν υπήρξε πάλη, έπεσε νεκρή στο σημείο που έκανε δουλειές» είπε προσθέτοντας πως ειδικά το τελευταίο χτύπημα που έφτασε στον πνεύμονα, δείχνει ότι είχε απόλυτη συνείδηση.

«Ήταν η ώρα η κακή»

Νωρίτερα το πρωί, ο 61χρονος  ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας: «Ζητώ συγνώμη από το δικαστήριο, τα κοπέλια μου και τα αδέλφια μου. Θα ήθελα να είμαι στη θέση της κι αυτή στη δικιά μου».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του ζευγαριού, τόνισε πως ήταν πολύ αγαπημένοι, από την αρχή της γνωριμίας τους μέχρι την απόκτηση των παιδιών: «Πότε δεν της είπα μαύρα μάτια. Εκείνη με έλεγε ανίκανο. Πότε δεν της είπα να φύγει από το σπίτι» τόνισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίοδο που η 56χρονη αρρώστησε με κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί: « Δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο. Τελικά την πήγα. Ήταν πολύ άσχημα. Είχε οξυγόνο 65, αν καθυστερούσε θα είχε πεθάνει τόνισε, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά του ήταν άψογη.

Αντίθετα, όπως προσέθεσε, η 56χρονη ήταν πολύ νευρική και δεν του είχε εμπιστοσύνη: «Ήταν καιρό νευρικιά κι επιθετική, τη ρωτούσα τι παράπονο έχει και μου είπε πως δεν έχει. Της είπα ότι δεν πάει άλλο έτσι κι αν θέλει ας φύγει να πάει με την αδερφή της και με τις φιλενάδες της» τόνισε και προσέθεσε πως «έλεγε ψέματα στις αδελφές της και τα παιδιά πως της φερόμουν άσχημα κι ότι με το ζόρι είχαμε σεξουαλική σχέση

«Εγώ τη λάτρευα ότι κι αν μου έλεγε.  Δεν είχα τη δύναμη να τη στεναχωρήσω.  »

Για τα γεγονότα της μοιραίας μέρας, είπε:

Γύρισα για να κόψω το τυρί. Κάθισα και μου έφερε ένα τοστ αν κι εγώ ποτέ δεν τρώω τοστ. (…) Ύστερα άρχισε να μου λέει διάφορα.  Πήρε το τοστ αφού δεν το έτρωγα. Μου είπε ότι κάθε μέρα πάει και με άλλον, όπως η αδερφή μου, αλλά ότι δεν θα τον πάρω ποτέ χαμπάρι.  Μου πέταξε ύστερα το πιάτο με το τοστ. Της είπα τι είναι αυτά που κάνεις; Με έπιασε και με λύγισε.  Φοβήθηκα γιατί ήταν μια γυναίκα δύο μέτρα. Πήρα το μαχαίρι κι έγινε ότι έγινε. Τα έχασα. Θόλωσε ο νους μου. Δεν ήξερα τι έκανα.

Έχασα τον κόσμο. Δεν αισθανόμουνα τι έκανα. Ήταν κακή ώρα. Κακή στιγμή και με κατάστρεψε.

Οι τελευταίοι μάρτυρες

Χθες, κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας, κατέθεσαν οι τελευταίοι μάρτυρες του κατηγορητηρίου που ήταν ένας αστυνομικός ο οποίος βρέθηκε μετά από την ομολογία του δράστη στον τόπο του εγκλήματος, το σπίτι της οικογένειας, η μία από τις αδερφές του θύματος και δύο ψυχίατροι, ο δικαστικός πραγματογνώμονας και ένας που διορίστηκε σε δεύτερη φάση από τη μεριά της υπεράσπισης.

Όπως προέκυψε, ο καθ’ομολογίαν δράστης λάμβανε αγωγή για καταθλιπτική διαταραχή από το 2017.

Ο ψυχίατρος που όρισε η ανακρίτρια Ρεθύμνου και είδε τον κατηγορούμενο στα κρατητήρια, τρεις μέρες μετά το συμβάν, εκτίμησε με βεβαιότητα πως την ώρα του φόνου  «γνώριζε ότι σκοτώνει άνθρωπο αλλά επέλεξε να το κάνει».

«Υπήρχε πάρα πολύς θυμός, αλλά γνώριζε το άδικο της πράξης (…)του είπε απαξιωτικά λόγια, τον πλήγωσε πάρα πολύ.» τόνισε, εξηγώντας πώς αυτά επέδρασαν στο να χάσει τον αυτοέλεγχό του ο 61χρονος, σημειώνοντας πάντως ότι «τη στιγμή εκείνη είχε συνείδηση της πράξης του»

«Και κακό να μου κάνουνε, δεν με νοιάζει»

Νωρίτερα, στην κατάθεσή της η αδερφή της 56χρονης έκανε λόγο για ένα περιβάλλον «βίας και καταπίεσης» στο οποίο ζούσε η 56χρονη. «Δεν την άφηνε να μιλάει σε κανένα, δεν την άφηνε να κάνει μπάνιο στη θάλασσα.»

«Όλα τα έχει κάνει η αδερφή μου από τον κόπο της. Δούλευε 42χρόνια. Αυτός ήταν απών. Απών και βίαιος.

Τη βίαζε και τη χτυπούσε. Είχε αποφασίσει να φύγει. Αυτός την είχε διώξει την πρώτη φορά. Η κόρη της την πίεζε να γυρίσει σπίτι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή της που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Όπως είπε, σε συνομιλία τους το Σάββατο, μία μέρα πριν το συμβάν, εκείνη της είχε πει πως ίσως δεν έπρεπε να γυρίσει ενώ εκείνη, επηρεασμένη από την πίεση που της ασκούσε η κόρη της απάντησε: «Και κακό να μου κάνουνε δεν με νοιάζει.  Αν μου κάνουνε κακό να με βάλετε με τη μάνα μου»

«Αίματα παντού, σπασμένο πιατάκι, τούφες από μαλλιά»

Στη διάρκεια της κατάθεσης του αστυνομικού της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Ρεθύμνου, προκλήθηκε μικρή ένταση μεταξύ του μάρτυρα και του δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας με τον δεύτερο να τον προτρέπει να «αλλάξει υπηρεσία». Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες ερωτήσεις για το εάν ο καθ’ ομολογία δράστης επιτέθηκε στη γυναίκα πισώπλατα ενώ εκείνη έπλενε τα πιάτα ή εάν η επίθεση έγινε στη διάρκεια καυγά.

Υπενθυμίζεται ότι ο 61χρονος αφαίρεσε τη ζωή της συζύγου του με 14 μαχαιριές, κόβοντάς της τον λαιμό με επαγγελματικό μαχαίρι σφαγής.

Αναφερόμενος στον τόπο του εγκλήματος, σημείωσε πως υπήρχαν αίματα παντού ενώ στο πάτωμα βρέθηκε ένα σπασμένο πιάτο και μισό τοστ. Βρέθηκαν ακόμα τούφες από τα μαλλιά της 56χρονης, τις οποίες προφανώς είχε ξεπατώσει ο 61χρονος σύζυγος και πατέρας των τεσσάρων παιδιών τους.

Το συμβάν

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

Κατηγορούμενος, ένας 61χρονος κτηνοτρόφος που σκότωσε την 56χρονη γυναίκα του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους, σφάζοντάς την με 14 μαχαιριές στον λαιμό, επειδή όπως προκύπτει, είχε αποφασίσει να τον αφήσει.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Κυριακής 31 Ιουλίου, στο χωριό Άνω Μαλάκι του δήμου Ρεθύμνου. Εκεί μέσα στο σπίτι της οικογένειας ο καθ’ ομολογίαν δράστης επιτέθηκε στο θύμα με κτηνοτροφικό σφαχτομάχαιρο, στις 10:30 το πρωί στη διάρκεια λογομαχίας όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ενώ λίγο αργότερα παραδόθηκε στην αστυνομία.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο αστυνομικός της Ασφάλειας Ρεθύμνου που συμμετείχε στην παράδοση του δράστη και του μαχαιριου κάνοντας λόγο για ένα μαχαίρι με κυρτή λάμα 14 εκ. που χρησιμοποιείται για σφαγή παραγωγικών ζώων.

«Την έσφαξε σαν ζώο»

Η κόρη του ζευγαριού κατέθεσε σε δραματικούς τόνους πως εκείνη είχε πείσει τη μητέρα της να επιστρέψει στο σπίτι ενώ είχε αποφασίσει να χωρίσει, καθώς φοβόταν ότι ο δράστης μπορούσε να αυτοκτονήσει.

«Η μητέρα μου ήθελε να φύγει από το σπίτι μετά από έναν καυγά που είχαν τον Μάιο δύο μήνες πριν το συμβάν. Εγώ την είχα γυρίσει για τον γάμο του αδερφού μου αλλά μας είχε καταστήσει σαφές ότι θα χώριζε. Την στηρίζαμε όλοι τη μάνα μας για αυτήν την απόφαση. Τι συζητάμε τωρα; Αν η μάνα μας τον προκάλεσε; Ήταν υπόδειγμα και εντός και εκτός του γάμου.» τόνισε.

«Δεν μας έχει ζητήσει ούτε μια συγνώμη» ανέφερε η 37χρονη, η οποία είναι στρατιωτικός και εκείνο το διάστημα βρισκόταν σε υπηρεσία στη Μέση Ανατολή.

«Νιώθω συνένοχος – δεν πρόλαβα να τη σώσω»

«Εγώ νιώθω συνένονοχος στη δολοφονία της μάνας μου γιατί με κάποιο τρόπο φοβόμουνα ότι θα αυτοκτονούσε. Πήρα τρία αεροπλάνα για να έρθω, δεν τηνχαιρέτισα καν τη μάνα μου, την είχε πετσοκόψει, ο ιατροδικαστής δεν μας άφησε να τη δούμε.

Σαν ζώο την έσφαξε. Με το σφαχτομάχαιρο. Αυτή μας έδωσε φτερά να πετάξουμε κι εμείς της τα κόψαμε» τόνισε και ανέφερε πως η 56χρονη από το κομμωτήριο που διατηρούσε στο Ρέθυμνο, στήριζε οικονομικά το νοικοκυριό αλλά και την ίδια στην προσπάθειά της να ξαναδώσει πανελλήνιες. στη διάρκεια της κατάθεσης της που διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα.

Όπως ανέφερε, ο κατηγορούμενος ήταν ένας άνθρωπος παλαιών αρχών, σκληρός και καθόλου τρυφερός με τα παιδιά η με την σύζυγό του. «Της ασκούσε ψυχολογική βία, δεν την άφηνε να οδηγεί, ζήλευε, δεν την άφηνε να πηγαίνει στη θάλασσα, της έκανε φασαρίες όταν μιλούσε σε κάποιον» ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος από τη μεριά του ισχυρίζεται ότι τον απείλησε πως θα τον αφήσει ενώ κάνει λόγο για καυγά μεταξύ τους την ώρα του συμβάντος, κάτι που θα επιχειρήσει να αντικρούσει η μεριά της υποστήριξης της κατηγορίας της οποίας η θέση είναι ότι δεν έγινε κανένας καυγάς και ότι της επιτέθηκε πισώπλατα την ώρα που έπλενε τα πιάτα.

«Να επιβάλλουν τη μέγιστη ποινή»

Σε δήλωσή της στο zarpanews.gr η κόρη του ζευγαριού, η οποία παρίσταται για την υποστήριξη της κατηγορίας, ζήτησε δικαιοσύνη για τη μαμά της, με την επιβολή της μέγιστης ποινής για τον δράστη και χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Σε δήλωσή της η κόρη της 56χρονης είπε ότι «οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλά εγκλήματα του ποινικού κώδικα, είναι εγκλήματα τα οποία ενέχουν μια κοινωνική παθογένεια. Και στην αντιμετώπισή της είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας, όποιον ρόλο και αν έχουμε αυτήν την κοινωνία. (…) Εμείς τις ευθύνες μας τις ξέρουμε πολύ καλά, δεν καταφέραμε, δεν προλάβαμε να σώσουμε τη μητέρα μας. Είμαστε όμως εδώ να πούμε την αλήθεια και αν αυτή την αλήθεια βοηθήσει έστω και μία γυναίκα να σωθεί, αυτό θα είναι μια γαλήνη για την ψύχη της μάνας μας, για τις ψυχές όλων αυτών των αθώων γυναικών που χάθηκαν τόσο άδικα.» τόνισε.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί