Ομόφωνα ενάντια στη συγχώνευση- κλείσιμο των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου στον Ν. Ρεθύμνου το περιφερειακό συμβούλιο

 Ομόφωνα στηρίχθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 7 Δεκέμβρη, το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης,  σύμφωνα με το οποίο «Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να μη γίνει καμία συγχώνευση – κλείσιμο των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου στον Ν. Ρεθύμνου, να καλυφτούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά και να συντηρηθούν τα σχολικά κτίρια».

Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης», Νίκος Μανουσάκης, που   εισηγήθηκε το παραπάνω ψήφισμα, τόνισε ότι μπορεί να στρίμωξαν την κυβέρνηση και να εμπόδισαν τη συγχώνευση των σχολείων Κράνας και Συβρίτου οι έντονες αντιδράσεις από σωματεία εκπαιδευτικών, συλλόγους γονέων και πολλούς άλλους φορείς του Ρεθύμνου, που μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, ωστόσο,  δε χρειάζεται κανείς εφησυχασμός. 

Κι αυτό γιατί η  προοπτική συγχώνευσης των 2 σχολείων παραμένει «ανοιχτή» για το επόμενο σχολικό έτος, ενώ την ίδια ώρα, τα κενά παραμένουν και στα σχολεία Κράνας και  Συβρίτου και στα σχολεία Γαράζου και  Φουρφουρά, συνολικά στον Ν. Ρεθύμνου, στα σχολεία όλης της Κρήτης,  όπως και πανελλαδικά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι η αντιλαϊκή  πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων, έχει στόχο τη «μείωση του κόστους» με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων στα ανώτατα όρια που οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη μείωση διορισμών ή πρόσληψης αναπληρωτών. Συνδέεται με την παραπέρα προώθηση του «νέου κατηγοριοποιημένου σχολείου» και είναι αντιπαιδαγωγική, σε βάρος του δικαιώματος  η μόρφωση να παρέχεται ισότιμα σε όλα τα παιδιά.  

Η ίδια πολιτική «κόστους- οφέλους» είναι υπεύθυνη για την έλλειψη σχολικών κτιρίων και σύγχρονων υποδομών, την έλλειψη αντισεισμικών, αντιπυρικών ελέγχων και μέτρων ασφάλειας στα σχολεία. Είναι υπεύθυνη για την έλλειψη εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης,  ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. 

Οι κάτοικοι της περιοχής Κράνας και Συβρίτου, στην πλειοψηφία τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, έγιναν αποδέχτες της παραπάνω πολιτικής με τη συγχώνευση- κλείσιμο των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου, που αποτράπηκε, μόνο λόγω των λαϊκών αντιδράσεων. Έγιναν και με αυτόν τον τρόπο αποδέχτες συνολικά της «μέριμνας» του πολυδιαφημιζόμενου επιτελικού κράτους που κλείνει τα μάτια στις λαϊκές ανάγκες, αλλά «τρέχει με χίλια» τα επιχειρηματικά συμφέροντα.  

Χρειάζεται, λοιπόν,  να συνεχιστεί ο κοινός αγώνας εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, για να αποτραπούν οι συγχωνεύσεις στον Ν. Ρεθύμνου και σε όλη την Κρήτη, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες όλων των σχολείων. Να εξασφαλιστεί  εδώ και τώρα η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή- συντήρηση των σχολείων. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί