Ε. Βατσινά για τον Προϋπολογισμό: Καμία ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα, διεύρυνση των ανισοτήτων

Δριμεία κριτική από την βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και Υπεύθυνη για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα του Τομέα Ανάπτυξης

Την ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα περιέγραψε, κατά την ομιλία της στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024, ως Ειδική Εισηγήτρια για το ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Υπεύθυνη για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα του Τομέα Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της συνέχισης εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024», η Ελένη Βατσινά αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που όπως τόνισε “απειλούν την κοινωνική συνοχή και διαμορφώνουν ένα δυσβάσταχτο οικονομικό περιβάλλον”.

Περιγράφοντας τις συνθήκες της πραγματικής Οικονομίας με τις αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα αλλά και την εκτόξευση των ενοικίων, που επέτεινε η ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι “τα πληθωριστικά φαινόμενα προϋπήρχαν της κρίσης, με την ακρίβεια να είναι ορατή και βάναυση για τα ελληνικά νοικοκυριά ήδη πριν τον πόλεμο – όχι μόνο σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στην αγροτική παραγωγή, τις μεταφορές, το εμπόριο”, με τα αυξημένα κόστη να μετακυλίονται και στην αγορά τροφίμων άρα και στο κάθε ελληνικό σπίτι.

Στον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί αποκλιμάκωσης της κατάστασης, χάρη στο market pass και το Καλάθι του Νοικοκυριού, η κ.Βατσινά έκανε λόγο για πρόσκαιρες παροχές, αναποτελεσματικές όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα των τιμών στα σούπερ μάρκετ, και τόνισε ότι από το Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024 απουσιάζει το πραγματικό όραμα και οι πρωτοβουλίες.

Στην ομιλία της η Ελένη Βατσινά αναφέρθηκε και στο ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, περιγράφοντάς τα ως “μια ιδιαίτερα μεγάλη πληγή του προϋπολογισμού”. “Τα κόκκινα δάνεια είναι μια ανοιχτή πληγή για την Οικονομία, η οποία δεν συνυπολογίζεται επαρκώς και σίγουρα όχι με τα σωστά μέτρα στον εξεταζόμενο Προϋπολογισμό” σημείωσε η ίδια.

Η βουλευτής Ηρακλείου στάθηκε και στην Υγεία και τον Πρωτογενή Τομέα, καθώς πρόκειται για δύο κορυφαίους πυλώνες για όλη την ελληνική Επικράτεια. Ο Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, λοιπόν, αντί να ενισχύσει την ελληνική επαρχία και την αγροτική ανάπτυξη, προβλέπει μειωμένα κονδύλια για την Αγροτική Ανάπτυξη. Κι αυτό, υπογράμμισε, την ώρα που η νέα ΚΑΠ έχει ήδη μειώσει κατά 30% τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ ταυτόχρονα η Κυβέρνηση κωφεύει απέναντι στις διαρκείς οχλήσεις για την επίλυση του προβλήματος των εργατών γης και το ιλιγγιώδες καλλιεργητικό κόστος.

“Μικρό καλάθι” και για τον τομέα της Υγείας, καθώς διαπιστώνεται μια αύξηση στον προϋπολογισμό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο αφενός εκφράζεται η επιφύλαξη για το αν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών κι αφετέρου δεν υπάρχει η παραμικρή εξειδίκευση για το πως θα διατεθούν τα αυξημένα κονδύλια που προβλέπονται.

Με ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα έκλεισε την ομιλία της η Ελένη Βατσινά, αναφερόμενη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη φορολογία και το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει εγείρει κύμα αντιδράσεων.

“Ο προϋπολογισμός αυτός φέρει με μεγάλα μελανά γράμματα για την ιστορία της χώρας τον υπότιτλο … φορολογική μεταρρύθμιση” – είπε, προσθέτοντας πως “ένα δίκαιο και ισότιμο φορολογικό σύστημα δεν είναι τελικά ο στόχος αυτής της Κυβέρνησης”.

“Μόλις 2 χρόνια πριν ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι οι αυξήσεις που θα νιώσουν οι καταναλωτές θα είναι σχεδόν μηδενικές. Όμως είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησής σας, που δεν δίνει ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα, δεν δίνει καμία προοπτική στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν στηρίζει τους αδύναμους, αλλά διευρύνει τις ανισότητες και το χάσμα των εισοδημάτων” – κατέληξε η Εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί