Στηρίζει το αίτημα του Δήμου Βιάννου για τα σχολεία η Ελένη Βατσινά

Στηρίζει το αίτημα του Δήμου Βιάννου για τα σχολεία η Ελένη Βατσινά

Ερώτηση στη Βουλή για το χαρακτηρισμό των σχολείων του Δήμου ως δυσπρόσιτων

Το αίτημα του Δήμου Βιάννου για το χαρακτηρισμό σχολείων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του, ως δυσπρόσιτων φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά.

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η κ.Βατσινά μεταφέρει τα γεωγραφικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι “τα σχολεία του Δήμου Βιάννου τοποθετούνται σε υψόμετρο 662 μέτρων και η πρόσβαση σε αυτά μέσω ΒΟΑΚ από το Ηράκλειο είναι περίπου 70 χιλιόμετρα, ενώ η συντομότερη διαδρομή είναι 58 χιλιόμετρα, μέσω ενός ορεινού και ιδιαιτέρως επικίνδυνου δικτύου (Επαρχιακή οδός Καλλονής)”.

Η βουλευτής τονίζει ότι η “πρόσβαση χωρίς ιδιωτικό μέσο είναι επίσης προβληματική, καθώς δεν υπάρχει καν δημόσια συγκοινωνία από και προς τα σχολεία”, πέρα από ένα δρομολόγιο από την περιοχή και ένα προς την περιοχή ημερησίως (στις 7.00 και στις 13.15) μέσω των ΚΤΕΛ Ηρακλείου. 

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα (χείμαρροι, κατολισθήσεις, έντονες χιονοπτώσεις, ομίχλη) καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση στα σχολεία, τα οποία παραμένουν κλειστά στη διάρκεια των φαινομένων αυτών.

Με δεδομένο ότι το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής εξυπηρετεί παιδιά και από όμορες περιοχές στις οποίες δεν λειτουργούν σχολεία, ειδικά για αυτούς τους μαθητές, οι συνθήκες προσέγγισης του σχολείου τους είναι επίσης πραγματικά δύσκολες. Βάσει όλων αυτών λοιπών, σημειώνει η κ.Βατσινά “ο χαρακτηρισμός των σχολείων της περιοχής ως δυσπρόσιτων αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα, ώστε να επιλυθούν και σημερινές δυσλειτουργίες των σχολείων”.

Παράλληλα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει το οξύ ζήτημα της υποστελέχωσης, καθώς “στο Λύκειο έχουν καλυφθεί οι 10 οργανικές θέσεις, όμως ένας εκπαιδευτικός βρίσκεται σε απόσπαση και το Γυμνάσιο λειτουργεί με 6 εκπαιδευτικούς (άλλοι 4 σε απόσπαση)”, σημειώνοντας πως η κατάσταση αυτή είναι εύλογη, καθώς οι εκπαιδευτικοί υπό τις συνθήκες αυτές (καιρικές συνθήκες, πρόσβαση μόνο με ΙΧΕ και προσωπικά έξοδα καυσίμων για πλέον των 100 χιλιομέτρων ημερησίως) προτιμούν άλλες περιοχές, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι δεν απολαμβάνουν το κίνητρο διπλασιασμού των μορίων τους καίτοι εν τοις πράγμασι Υπηρετούν σε πραγματικά δυσπρόσιτη περιοχή.

Η Ελένη Βατσινά ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να αποχαρακτηρίσει τις σχολικές μονάδες του Δήμου Βιάννου και να τις επαναχαρακτηρίσει ως δυσπρόσιτες, ώστε να στελεχωθούν κατάλληλα και μόνιμα τη νέα σχολική χρονιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί