ΠΟΥ: Πέθαναν δύο από τα πρόωρα μωρά του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Unicef: Υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας

Δύο από τα 33 πρόωρα βρέφη που είχε αποφασιστεί να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από τη μεταφορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι 33 πρόωρα βρέφη που βρίσκονταν στο Αλ Σίφα θα απομακρύνονταν την Κυριακή από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δυστυχώς, δύο από αυτά τα πρόωρα πέθαναν κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας λόγω ελλιπούς φροντίδας», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Από τα 33 πρόωρα μωρά, τρία βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο των Εμιράτων στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τον Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπο της Unicef.

Επίσης, άλλα 28 έφθασαν χθες, Δευτέρα, στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, τη μοναδική έξοδο από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Τα μωρά έφθασαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα την Κυριακή και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Εμιράτων πριν βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, ο εκπρόσωπος της Unicef ανέφερε ότι 20 από τα 28 μωρά που μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο ταξίδευαν χωρίς τη μητέρα τους.

«Επτά μητέρες με οκτώ μωρά», δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι δύο από αυτά ήταν δίδυμα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «βοήθησε να διευκολυνθεί» η μεταφορά των μωρών από τοΑλ Σίφα την Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός, που πολεμά κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα έφοδο στο Αλ Σίφα, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρισκόταν βάση της ισλαμιστικής οργάνωσης, κάτι που η ίδια αρνείται.

Υγειονομική «τραγωδία»

Εν τω μεταξύ, μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.

«Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πραγματική «τραγωδία» ή «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών.

«Εχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.

«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση (…) του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Ελντερ.

«Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας», υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί