Α. Καλοκαιρινός: Απαραίτητη η ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης

Επιτακτική η ανάγκη κατασκευής φραγμάτων για να προχωρήσουν Σχέδια Πόλης του Ηράκλειου

Η τοποθέτηση του εκλεγμένου Δημάρχου Ηρακλείου στην σύσκεψη για τη διαχείριση του νερού στην Κρήτη

Στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε με θέμα την «Διαχείριση νερού στην Κρήτη – εγγειοβελτιωτικά έργα – αντιπλημμυρική προστασία. Προσαρμογή στα νέα δεδομένα», παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και φορέων της Κρήτης, παρευρέθηκε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» Αλέξης Καλοκαιρινός.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Ηρακλείου είχε θέσει και προεκλογικά το ζήτημα της ενιαίας διαχείρισης των υδατικών πόρων της Κρήτης, αρχή στην οποία συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός συμφώνησε κατ’ αρχήν ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) είναι ο πιο προφανής φορέας για την ενιαία διαχείριση του νερού. Και παρά το ό,τι η σύσκεψη είχε ως αφετηρία τα ζητήματα της άρδευσης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το ζήτημα της ύδρευσης, αν και διακριτό, δεν μπορεί να απομονωθεί από τη συζήτηση, αναφέροντας ότι «Πράγματι, τα νερά της Κρήτης, όσα δεν μένουν αναξιοποίητα, χρησιμοποιούνται κατά περισσότερο από 80% για την άρδευση. Αλλά οι ανάγκες της ύδρευσης θα γίνουν πολύ πιο πιεστικές στο μέλλον, με βάση και την πρόβλεψη για τις ανάγκες του νησιού στην επόμενη δεκαετία.».

Η αγροτική ανάπτυξη, όπως επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, είναι συνυφασμένη με την αστική ανάπτυξη. Τα ζητήματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων σχετίζονται όχι μόνο με τον πρωτογενή τομέα, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία, αλλά ακόμα, σε ό,τι αφορά στο Ηράκλειο, με την πολεοδομία. Από την άποψη αυτή, είναι καλή η συγκυρία ότι η ανάπτυξη της κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Περιφέρειας Κρήτης, συμπίπτει με την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. 

«Η κατασκευή φραγμάτων όπως του Λαδούκου και των Δαφνών, αποτελεί προϋπόθεση για την οριοθέτηση των ρεμάτων, χωρίς την οποία οι δυτικές συνοικίες του Ηρακλείου δεν μπορούν να αποκτήσουν Σχέδια Πόλεως» ανάφερε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Είναι, συνεπώς, επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα έργα αυτά. Για το σκοπό αυτό θα είναι καταλυτική η συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Περιφέρειας Κρήτης.». 

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο έργο επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, με το οποίο θα εξαπλασιαστεί η δυνατότητα άρδευσης στο Δήμο Ηρακλείου, εφόσον προγραμματισθούν και εκτελεσθούν εγκαίρως τα συνοδά αρδευτικά έργα. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να διασφαλισθούν οι προθεσμίες για τη συμβασιοποίηση του έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναφέρθηκε εμφατικά στο ενεργειακό ζήτημα που γίνεται όλο και οξύτερο: Αφενός το κόστος της ενέργειας, ιδιαίτερα για δημοτικές επιχειρήσεις όπως η Δ.Ε.Υ.Α.Η. έχει εκτοξευθεί, ενώ συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της τιμολόγησης του φορέας με οικιακό (!) τιμολόγιο. Η μετάπτωση στο βιοτεχνικό τιμολόγιο η οποία πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα θα εξοικονομούσε κόστος της τάξης του 35%. Αφετέρου, η εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τους Δήμους και τις επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να διευκολυνθεί με την εξασφάλιση του κατάλληλου ενεργειακού «ηλεκτρικού χώρου» και αυτό αποτελεί ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την πρόσκληση και την πρωτοβουλία της συνάντησης, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί