Περιφέρεια Κρήτης: 4 Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

-Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί πανελλαδικά και εντάσσει στις ΟΧΕ-ΒΑΑ μέσω του «ΚΡΗΤΗ 2021-2027» και χρηματοδότηση 94 εκ. ευρώ, τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου. 

-Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την υλοποίηση εμβληματικών αστικών και κοινωνικών υποδομών

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, εγκρίνονται τέσσερις Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ-ΒΑΑ), συνολικού προϋπολογισμού 94 εκ. ευρώ. 

Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που εγκρίνει ΟΧΕ-ΒΑΑ στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2021-2027. 

Στις ΟΧΕ-ΒΑΑ εντάσσονται οι πρωτεύουσες των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού, δηλαδή οι δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου. 

Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, του Αντιδημάρχου Ρεθύμνου Άγγελου Μαλά που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται εκτός Κρήτης, του Δημάρχου Αγ. Νικολάου Αντώνη Ζερβού, της γενικής γραμματέως του Δήμου Ηρακλείου Ευγενίας Στυλιανού, της διευθύντριας μελετών και προγραμμάτων Δήμου Αγ. Νικολάου Μαρίας Πρατσινάκη, ενώ από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη» παραβρέθηκαν οι: Μαρία Κασωτάκη, προϊσταμένη, Χρυσοβαλάντης Ξυδιανός, αναπλ. πρ/νος Μονάδας Α.2, και Μαρίνα Μπαστάκη, αναπλ. πρ/νη Μονάδας Α.1. 

Οι χρηματοδοτήσεις

Οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι Δήμοι από τις ΟΧΕ-ΒΑΑ μέσω της Περιφέρειας Κρήτης είναι: Δήμος Χανίων 26 εκ. ευρώ, Δήμος Ρεθύμνου 18 εκ. ευρώ, Δήμος Ηρακλείου 37 εκ. ευρώ και Δήμος Αγ. Νικολάου 13 εκ. ευρώ.  

Οι εν λόγω Στρατηγικές συγχρηματοδοτούνται από το Ε.Τ.Π.Α. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 6 «Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη των Αστικών Κέντρων και της Υπαίθρου», του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και επιδιώκουν: (α) τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις περιοχές εφαρμογής, (β) την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, των δημόσιων υποδομών και των αστικών μεταφορών, περιορίζοντας τις εκπομπές CO2 και ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα, (γ) την ενίσχυση της παραγωγικής διαφοροποίησης και της ψηφιακής μετάβασης και (δ) την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου των πόλεων.

 Οι Δήμαρχοι και ο Αντιδήμαρχος εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και στα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη» για την εξαίρετη συνεργασία για την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: 

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, υπογράφτηκαν σήμερα τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, τα πρώτα στην Ελλάδα, μεταξύ των Δήμων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου, των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ένα πρόγραμμα 94 εκ. ευρώ μέσω του περιφερειακού προγράμματος «Κρήτη». Υπήρξε μια εξαίρετη συνεργασία όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μεταξύ της Διαχειριστικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, τα στελέχη της οποίας ευχαριστώ ιδιαίτερα αλλά και όλων των Δήμων, των Δημάρχων των τεχνικών υπηρεσιών. Πρόκειται για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και εμείς από την πλευρά την δική μας θα παρακολουθούμε όλη την εξέλιξη, με στόχο την ολοκλήρωση των εμβληματικών αυτών έργων μέσα στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Συνεχίζουμε και με άλλα σημαντικά έργα τα οποία θα ανακοινώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί