Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση για την τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία.

Με αφορμή την παραίτηση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και προσωρινού διοικητή του Βενιζελείου εξαιτίας των συνεχιζόμενων μετακινήσεων παθολόγων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι «κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου». Είχε προηγηθεί η καρατόμηση της διοίκησης του εν λόγω νοσοκομείου, σε άλλη μια προσπάθεια του υπουργείου να αποποιηθεί την ευθύνη του για τη σοβαρή υποβάθμιση του Βενιζελείου.

Δεν είναι το Υπουργείο υπαίτιο για την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων, όταν τα υποχρηματοδοτεί, όταν προκηρύσσει ελάχιστες μόνιμες θέσεις, όταν μπαλώνει κενά με το εξαναγκασμό γιατρών σε υπερεφημέρευση και μετακινήσεις, ωθώντας τους σε παραίτηση; Μπορεί να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία των κλειστών τακτικών χειρουργείων του Βενιζελείου σε 5 μέρες (από την 1η Νοεμβρίου) με τις προσλήψεις ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι, χωρίς να έχει γίνει ακόμη καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων και ενώ άλλος ένας αναισθησιολόγος οδηγήθηκε σε παραίτηση;

Είναι προκλητικός ο ισχυρισμός ότι «για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης», όταν το ένα μετά το άλλο τμήματα και ολόκληρα νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ καταρρέουν, προκαλώντας την αγανάκτηση του λαού της περιοχής, ο οποίος έχει αποκλειστεί από πολλές δωρεάν υπηρεσίες υγείας και αναγκάζεται να βάλει όλο και ποιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα, το Υπουργείο εντείνει την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας, απειλώντας ότι «δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους». 

Απαιτούμε το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του για τις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού των δημόσιων δομών υγείας. Απαιτούμε να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση νοσοκομείων και δομών της ΠΦΥ της υγείας και να τα στελεχώσει πλήρως προκηρύσσοντας επειγόντως το σύνολο των κενών θέσεων με κίνητρα φροντίζοντας για την ταχύτατη ολοκλήρωση των προσλήψεων. Απαιτούμε να σταματήσουν τα απαράδεκτα εντέλλεσθε για μετακινήσεις, που οξύνουν τα προβλήματα, οδηγώντας σε νέες παραιτήσεις. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για ένα αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί