Ο διορισμένος, και πλέον ηττημένος, δικτατορίσκος των τηλεοπτικών σταθμών 

Οι σύγχρονες δικτατορίες δε χρειάζονται τανκς αλλά τηλεοπτικούς σταθμούς

Του Γιώργου Δημητρίου

Πολλές φορές ακούτε στη δημόσια σφαίρα μια ανόητη ερώτηση η οποία επιχειρεί να δώσει  απαντήσεις άλλοθι για τις πολιτικές βρωμιές του Μητσοτάκη: << Μα τι ψήφους θα κερδίσει ο Μητσοτάκης εάν σου αποδυναμώσει το ΕΣΥ; Γιατί να θέλει να μειώσει μισθούς και  εργασιακά δικαιώματα ; >> κλπ , ερωτήσεις με προφανή στόχο να καλύψουν την απάτη  Μητσοτάκη. 

Όπως θα δείτε από τη βιβλιογραφία αυτός ο “δικτατορίσκος” (και πλέον ηττημένος, μετά τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, ειδικά στις περιπτώσεις που έβαλε το χέρι ή το… σόι του)  έχει άλλο λόγο να  περικόπτει δημόσια αγαθά και δικαιώματα. Είναι μέρος της εξόφλησης πολιτικών  γραμματίων που οφείλει. 

Η ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΄΄ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ΄΄ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ-ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΑΝΚ 

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία σε χώρες με αδύναμους οικονομικούς θεσμούς (πχ.ολιγαρχικού καπιταλισμού), όπως τη δική μας, κυριαρχούν “ιδιωτικοί πράκτορες – ολιγάρχες” όπως αναφέρονται σε αυτήν.

Αυτοί οι “ Ιδιωτικοί πράκτορες” επιλέγουν στρατηγικά τον τύπο αδυνάμου ηγέτη που θα  τους κυβερνήσει, τρόπος του λέγειν. Κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί ανέδειξαν μέσω μιας  ιδιότυπης διαδικασίας προσχηματικών εκλογών ενός ουσιαστικά ανημέρωτου λαού. Ετσι με  την ψήφο νομιμοποιείται μια τέτοια ΄΄χούντα΄΄ όπως στην Ουγγαρία, την Τουρκία και τις Φιλιππίνες κ.α 

Ο λόγος που οι κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί ανέδειξαν τον Μητσοτάκη ως δικτάτορα  “Podesta“ είναι ο βαθμός χειραγωγησιμότητάς του και ο πλουτισμός της οικογένειάς του  ασχολούμενης μόνο με την πολιτική. 

Ο Μητσοτάκης ήταν ο μόνος πολιτικά “χρήσιμος ηλίθιος” που θα τους έλυνε το πρόβλημα του  συντονισμού μεταξύ των ολιγαρχών και φυσικά θα τους παρείχε το επιθυμητό επίπεδο προστασίας των <<δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους>> πάνω στις άδειες των τηλεοπτικών  σταθμών, άδειες διυλισης και μεταφοράς καυσίμων, ΑΠΕ, ενέργειας, απορριμάτων, σε  δημόσιες συμβάσεις, επιδοτησεις και δε συμμαζεύεται.. 

( North,1981 ) ( Glaeser et al. , 2003 Sorin ,2003 ,Hoff and Stiglitz , 2004 ) 

O ΄΄δικτατορίσκος΄΄ωφέλησε τους Ολιγάρχες, τους έκανε οικονομίες στο << Rent Seeking – ψάξιμο Ενοικίων >> ή επί το Ελληνικότερον τους απάλλαξε από τις πολλές πολιτικές μίζες που κατέβαλαν. Η διαιτησία του Μητσοτάκη μεταξύ των συνεννοημένων ολιγάρχών και οι οικονομίες στις μίζες ήταν η ανάγκη που οδήγησε στην ίδρυση του “Επιτελικού Κράτους” που θα εξασφάλιζε την ισορροπία των συμφερόντων ώστε να μην αλληλοεξοντωθουν (Boone and Rodionov , 2002 ) 

Μόλις παγίωσαν την ιδιοκτησία πάνω στις τηλεοπτικές άδειες επί Μητσοτάκη, στην DIGEA την εποχή Σαμαρά και είδαν τα οφέλη από τον περιορισμό της πολιτικής μίζας, προχώρησαν  σε επενδύσεις ανάπτυξης και άλλων ολιγοπωλίων σε συμπαιγνία με το επιτελικό κράτος και  φυσικά να έχουν βουλιμικές απαιτήσεις ισχυρότερων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Αυτό  εννοούσε ανάπτυξη ο΄΄δικτατορίσκος΄΄ 

( Boycko et al., 1995 ) 

H ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ΄΄ΧΟΥΝΤΑ΄΄

Η πλειοψηφία των ΜΜΕ υποστήριξε μια ακροδεξιά ατζέντα του τάχα << νόμου και τάξης >>  που την έκανε ελκυστική στη μεσαία τάξη που είναι δυστυχώς ευκολόπιστη και τώρα  ψάχνουν ένα εκατομμύριο παράτυπων μεταναστών για εργατικά χέρια. Για τέτοια πολιτική μαλάκυνση μιλάμε, να καταντήσουμε χειρότεροι από τους Τούρκους στα ανθρώπινα  δικαιώματα. 

Οργάνωσαν και χρηματοδότησαν τη μεταφορά εξουσίας στον “δικτατορίσκο”. Αυτή η  ιστορία έχει δομικές ομοιότητες με τα Podestaria της Ιταλίας ( Greif , 2006 ) και με τους Βαρόνους ληστων της << Χρυσής εποχής >> στις ΗΠΑ. ( Glaeser et al. , 2003 . 

Η επιλογή Μητσοτάκη είχε τα ιδανικά χαρακτηριστικά που αυτοί θα ήθελαν. Πολιτικά  διεφθαρμένος όσο κανείς, πολιτικά ανόητος όπως κανείς, και χειραγωγούμενος ΄όσο κανείς. 

Τα χαρακτηριστικά αυτά δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό μεμονωμένα  να έχει την επαρκή δυναμη, μέσα σε μία ημέρα να μπορεί να τον ανατρέψει από το αξίωμά  του. 

Να μη μπορεί να συμμαχήσει με κάποιους από τους άλλους ολιγάρχες για να στραφούν  απέναντι στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του ενός. Δυναμικό παίγνιο ισορροπίας που  απαιτούσε έναν αναιμικό – αδύναμο ,ένα  “Υποβέλτιστο ηγέτη” κατά Pareto. 

Ο Μητσοτάκης είναι ο συμβιβασμός των ανήθικων (στον δυτικό κόσμο παρανόμων που  αποκτήθηκαν με κρατική συμπαιγνία) δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των ολιγαρχών με την  υπόλοιπη κοινωνία.-  Αcemoglu ( 2008 ) and Braguinsky and Myerson (2007) 

Eνα μοντέλο διαίρει και βασίλευε (Gallego and Pitchik , 2004 ), ένα μοντέλο θεωρίας παιγνίων << επιλεκτικής παραβίασης δικαιωμάτων >> ιδιοκτησίας σε μία υποτιθέμενη  Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (Greif ,2006 ) ( Haber et al. , 2003) 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – Κασσελάκη άσε το Μητσοτάκη ήσυχο! Δεν είναι ο αληθινός ηγέτης της χώρας. 

Το να μας παίρνει από την τσέπη ενας πρωθυπουργός δισεκατομμύρια μέσω των  ολιγοπωλίων για να τα δώσει σε μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν παραγωγικά εργοστάσια  και εξάγουν προϊόντα στην κεντρική Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα ήταν… θεάρεστο έργο. Το να τα  δίνει σε κρατικοδίαιτους ολιγάρχες είναι απλά πολιτική αλητεία. 

Η απάντηση στο αφελές και ανόητο ερώτημα των δεξιών γιατί ο Μητσοτάκης να θέλει να  περιορίσει τα Δημόσια αγαθά έχει δοθεί από την επιστήμη. Ένας αδύναμος πολιτικός ηγέτης σε  ένα κράτος με σχεδόν ανύπαρκτους δυτικούς οικονομικούς θεσμούς δεν έχει την ισχύ να  φορολογήσει τα υπερκέρδη των ολιγαρχών που ελέγχουν τον πολιτικό αυτοφοράκια 

Ο υποβέλτιστος – υποβασταζόμενος ΄΄δικτατορίσκος΄΄από τους ολιγάρχες και τα ΜΜΕ  αποτυγχάνει να συλλέξει τους φόρους για να παρέχει τα στοιχειώδη δημόσια αγαθά για  ευνόητους λόγους. 

Αλλωστε Ολιγάρχης με ύφος πραγματικού πρωθυπουργού σε δημόσια συνέντευξή του  απαίτησε να μη φορολογηθούν τα << απρόβλεπτα κέρδη >> των παρόχων της πολιτικής  συμπαιγνίας που τα έστησε. Τα άλλα που λέγονται είναι ανοησίες για πολιτικά κουτορνίθια.. 

ΥΓ Κομμουνισμένοι και Σκουρλετόβιτσρες με τις απέναντι μπούρδες που εκτοξεύουν τόσα  χρόνια αποτελούν τους καλύτερους συμμάχους μιάς τηλεοπτικής ΄΄χούντας΄΄

ΥΓ 2 Στα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς εκπτώσεις είμαι Σύριζα αλλά στην οικονομία Αγγλος  και πιο δεξιά από εμένα ο τοίχος… Αυτοί φιλελεύθεροι δεν είναι, πολιτικοί απατεώνες είναι. 

Να πω και εγώ έναν λαικισμό, με την άδειά σας; Αν τολμούσε να φορολογήσει τα <<Απρόβλεπτα  >> κέρδη των παρόχων, θα ήταν ικανό ποσό να οικοδομηθεί όλη η Θεσσαλία .Ωστόσο δεν  ξέρω εάν θα προλάβαινε να το ψηφίσει ή κάν αν είχε διαθέσιμο τηλεοπτικό βήμα για να το  εξαγγείλλει..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί