Μέση Ανατολή: Ξεπέρασαν τους 3.100 οι νεκροί – Σκοτώθηκαν 1.500 ένοπλοι της Χαμάς

Τεράστια πλήθη απελπισμένων κατοίκων της Γάζας προσπαθούν να σωθούν μετακινούμενοι μέσα στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ περιοχή. Ο ΟΗΕ εκτιμά τον αριθμό τους σε 180.000 και αναμένεται να αυξηθεί

Σε πλήρη εξέλιξη είναι την Τρίτη οι επιθετικές επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εντός της Λωρίδας της Γάζας, με ισοπέδωση πυκνοκατοικημένων περιοχών με αεροπορικά πλήγματα και βολές πυροβολικού. Ταυτόχρονα, η περιοχή όπου κατοικούν πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχει αποκλειστεί από παντού, έχει διακοπεί η παροχή ενέργειας αλλά και η ύδρευση. Η φρασεολογία της ισραηλινής στρατιωτικής ηγεσίας για σύγκρουση με «ανθρώπινα ζώα» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας καλεί στη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου προκειμένου να φτάσει στις αποκλεισμένες από το Ισραήλ περιοχές υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες. Τα νοσοκομεία, χωρίς ρεύμα και νερό, έχουν γεμίσει νεκρούς και τραυματίες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αναφορές σε πυρά που δέχθηκαν ασθενοφόρα στην Κχαν Γιουνίς, αλλά και ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στην Μπεΐτ Χανούν.

Τεράστια πλήθη απελπισμένων κατοίκων της Γάζας προσπαθούν να σωθούν μετακινούμενοι μέσα στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ περιοχή. Ο ΟΗΕ εκτιμά τον αριθμό τους σε 180.000 την Τρίτη, και αυτός «αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο», όπως τονίζεται.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο των μεθοριακών περιοχών με την Λωρίδα της Γάζας, καθώς συγκεντρώνονται εκεί όλο και περισσότερες δυνάμεις, με πάνω από 100.000 στρατιώτες και μηχανοκίνητες μονάδες, τεθωρακισμένα και πυροβολικό, κατά τα φαινόμενα για να προχωρήσουν σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στην επικράτεια του Ισραήλ έχουν καταμετρηθεί πάνω από 1.500 νεκροί μαχητές της Χαμάς.

Τα θύματα της επίθεσης που εξαπέλυσαν στο έδαφος του Ισραήλ ήταν πάνω από 900 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες, τόσο από πυρά όσο και από τους χιλιάδες πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά πόλεων. 

Αντίστοιχα, εντός της Γάζας έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 άνθρωποι, μεταξύ τους 140 παιδιά, με πολλές χιλιάδες ακόμη να έχουν τραυματιστεί, αλλά ο αριθμός αυτός θεωρείται υποεκτιμημένος καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να φτάσουν στα σημεία που έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς. Οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πυρά πυροβολικού το τελευταίο τριήμερο έχουν μετατρέψει σε ερείπια ολόκληρες συνοικίες στη Γάζα. Μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης.

Συνολικά, εκτιμάται ότι ήδη έχουν χαθεί πάνω από 3.100 ζωές και οι τραυματίες πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τις 10.000 και στις δύο πλευρές, από το πρωί του Σαββάτου.

Ο Αραβικός κόσμος προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει συλλογικά στις σαρωτικές επιθετικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εντός των κατοικημένων περιοχών της Γάζας, πλην της άρσης των διαδικασιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Τελ Αβίβ με το Ριάντ και την Σαουδική Αραβία. Το Ισραήλ εκτός της Αιγύπτου, με την οποία έχει διπλωματικές σχέσεις μετά το 1979, αλλά και της Ιορδανίας (1994), έχει το 2020 προχωρήσει σε αμοιβαία αναγνώριση με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν.

Η Γαλλία εξάλλου προστέθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που ρητά αντιτάσσονται στην διακοπή των οικονομικών ενισχύσεων της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους. Το γαλλικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν στηρίζουμε την διακοπή βοήθειας που ωφελεί απευθείας τον παλαιστινιακό λαό και το ξεκαθαρίσαμε στην Κομισιόν». Προηγήθηκαν άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία χτες Δευτέρα, αλλά και η Ισπανία. Η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι «η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί· δεν μπορούμε να συγχέουμε τη Χαμάς, τρομοκρατική οργάνωση κατά την ΕΕ, με τον παλαιστινιακό λαό, ούτε με την Παλαιστινιακή Αρχή ούτε με τις οργανώσεις του ΟΗΕ στο πεδίο». Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εκτίμησε αντίθετα ότι στο άμεσο μέλλον οι Παλαιστίνιοι θα χρειαστούν αυξημένη βοήθεια, ενόψει της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ σε επίπεδο ΥΠΕΞ το απόγευμα.

Σε διεθνές επίπεδο εντείνεται η αντίδραση για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί και συνεχίζουν να διαπράττονται και από τις δύο πλευρές.

Νεκροί 1.500 ένοπλοι της Χαμάς

Περίπου 1.500 σοροί ενόπλων της Χαμάς εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και τον εκπρόσωπο Ρίτσαρντ Χεχτ. Παράλληλα, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι «ανακτήθηκε ο έλεγχος του φράκτη στα σύνορα με τη Γάζα», ωστόσο «ακόμη μπορούν να υπάρξουν νέες διεισδύσεις», όπως επεσήμανε ο Χεχτ.

«Γνωρίζουμε ότι από τη χθεσινή νύχτα, κανείς δεν εισήλθε από τη Γάζα», συμπλήρωσε ο αντισυνταγματάρχης.

Στο μεταξύ έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση 24 οικισμών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Δεν υπάρχουν καταφύγια για τους πολίτες στη Γάζα»

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν κυρίως τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι της Γάζας, περιέγραψε στο CNN και την εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ ο Ομάρ Γκραΐμπ, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Ofxam.

«Έχουν καταστραφεί δεξαμενές νερού. Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και πολλές χιλιάδες πολιτών τραυματίστηκαν τις τελευταίες ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομάρ Γκραΐμπ.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του CNN για το εάν οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε καταφύγια, ο Γκραΐμπ ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχουν καταφύγια και ζώνες ασφαλείας. Δεν γνωρίζουν που να ζητήσουν καταφύγιο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί