Κρήτη: Πέθανε ο Β. Πεντάρης – Ο ναυτικός που έσωσε 2.000 άτομα και η βεντέτα με την οικογένεια του Χρήστου Σαρτζετάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 χρονών ο Βαγγέλης Πεντάρης. Είχε διατελέσει πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού και υπήρξε Έλληνας πολιτικός, αφού είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981.

Γεννήθηκε στα Χανιά, τελείωσε την Σχολή Εμποροπλοιάρχων και εργάστηκε ως πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού. Πριν τη δικτατορία ήταν στέλεχος του προσωπικού μηχανισμού του Σοφοκλή Βενιζέλου στους ναυτικούς.

Το 1980 υπήρξε πρωταγωνιστής διεθνούς επεισοδίου διάσωσης, καθώς κατάφερε να σώσει περίπου 2.000 ναυτικούς κατά την διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, αποσφραγίζοντας τον ασύρματο του πλοίου του με κίνδυνο της ζωής του.

Εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ το 1981, και επανεκλέχθηκε το 1985.

Επίσης συνέδεσε το όνομά του με το τέλος  μιας βεντέτας Σαρτζετάκηδων – Πεντάρηδων, όταν το 1985, ψήφισε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δείτε:

Σαρτζετάκηδες και Πενταράκηδες: Η βεντέτα της Κρήτης με 140 νεκρούς – Έληξε οριστικά με την εκλογή του Χρ. Σαρτζετάκη

«Αν δεν τον ψήφιζα θα ήμουν προδότης της Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του κόμματος και του Ανδρέα Παπανδρέου», είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πατρίς.

Οι δύο οικογένειες, που ήταν από τις μεγαλύτερες και τις πιο ισχυρές της Κρήτης, είχαν εμπλακεί σε ένα αιματοκύλισμα δίχως τέλος, με εκατοντάδες νεκρούς. Χαρακτηριστικά, υπολογίζεται ότι από το 1941 έως το 1956, μέσα σε μόλις 15 χρόνια, σκοτώθηκαν λόγω αυτής της βεντέτας έως και 140 άνδρες.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ανήλικοι νεαροί. Μάλιστα, ανάμεσα στους νεκρούς, ήταν και ο 14χρονος αδελφός του Βαγγέλη Σαρτζετάκη, Ανδρέας.

Ο Πεντάρης δήλωσε ότι η αγάπη του για τον Ανδρέα Παπανδρέου τον οδήγησε στο να αποδεχθεί να ψηφίσει για Πρόεδρο τον «οικογενειακό εχθρό» Σαρτζετάκη.

Συλλυπητήρια Καλογερή για τον θάνατο του Βαγγέλη Πεντάρη.

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο Αντιπεριφεριάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, αποχαιρετώντας τον Χανιώτη πολιτικό.

Με θλίψη, αποχαιρετούμε σήμερα τον Βαγγέλη Πεντάρη, έναν ξεχωριστό Χανιώτη που υπηρέτησε με τιμιότητα και ήθος την πατρίδα μας, τόσο ως πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, όσο και ως μέλος της Βουλής των Ελλήνων, με γνώμονα πάντα την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη δικαιοσύνη. Αναθρεμμένος στο τραχύ τοπίο της Σεληνιώτικης Μαδάρας, σε εποχές πολύ δύσκολες, με έντονα πολιτικά και όχι μόνο πάθη, διακρίθηκε για την πίστη στις ιδέες του και το ανυποχώρητο του χαρακτήρα του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Πηγή: zarpanews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί