Έσπευσαν να σφραγίσουν με τσιμέντο τα παράθυρα του Ευαγγελισμού (Φωτο)

Άρον άρον, μέσα σε μόλις 5 μέρες από την εκκένωσή του, έσπευσαν να σφραγίσουν με τσιμέντο τα παράθυρα του κτιρίου του Ευαγγελισμού, το οποίο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το γεγονός καυτηριάζει με ανάρτησή της η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα, η οποία αναφέρει ότι οι εργασίες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά εγκριτική απόφαση, γίνονται με την επίβλεψη και περιφρούρηση της αστυνομίας που έχει παραταχτεί έξω από τον Ευαγγελισμό. Συνιστούν καταστροφή διατηρητέου μνημείου και ενώ υπάρχουν σήματα διακοπής εργασιών από την πολεοδομία και την ΥΝΜΤΕΚ, συνεχίζονται κανονικά. Υπό κανονικές συνθήκες, η αστυνομία οφείλει να σταματήσει άμεσα κάθε εργασία αντί να “προστατεύει”.

Δείτε την παρέμβαση της Λιάνας Σταρίδα

Το ότι ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου το γνωρίζουμε πολύ καλά. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι φτάνουμε και ξεπερνάμε τα όρια σουρρεαλιστικών καταστάσεων στην καθημερινή μας ζωή και σε όλα τα πεδία της.

Κάποτε όμως συμβαίνουν πράγματα που αδυνατείς να τα καταλάβεις, που αναρωτιέσαι αν για κάποιο μεταφυσικό λόγο τα βλέπεις όλα ανάποδα!

Ας ξεχάσουμε λοιπόν προς το παρόν το γεγονός της εκκένωσης του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ και όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν σχετικά και ας εστιάσουμε μόνο στο κτήριο.

Το κτήριο, όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι και όλες, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μνημείο αναφοράς για την πόλη του Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται, χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάθε εργασία που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή ή αλλοίωση στο μνημείο.

Το κτήριο εκκενώθηκε στις 5 ξημερώματα Σαββάτου στις 30 Σεπτεμβρίου μετά από επέμβαση ισχυρής αστυνομική δύναμης και έκτοτε τελούσε υπό περιφρούρηση από την αστυνομία.

Σήμερα, Πέμπτη 5/10/2023 συνέβη το αδιανόητο: Συνεργεία, με εντολή του πρύτανη του ΠΚ προχώρησαν σε σφράγισμα των παραθύρων του ισογείου με τσιμέντο και αύριο Παρασκευή θα στήσουν σκαλωσιές (που βρίσκονται ήδη εκεί) για να κτίσουν και τα παράθυρα του ορόφου καθώς και όλα τα ανοίγματα σε όλο το κτήριο!!!

Οι εργασίες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά εγκριτική απόφαση γίνονται με την επίβλεψη και περιφρούρηση της αστυνομίας που έχει παραταχτεί έξω από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.

Συνιστούν καταστροφή διατηρητέου μνημείου και ενώ υπάρχουν σήματα διακοπής εργασιών από την πολεοδομία και την ΥΝΜΤΕΚ, συνεχίζονται κανονικά.

Υπό κανονικές συνθήκες, η αστυνομία οφείλει να σταματήσει άμεσα κάθε εργασία αντί να “προστατεύει”.

Πέραν αυτών των εντελώς παράλογων καταστάσεων προκύπτουν και κάποια άλλα ζητήματα:

-Τι συνέβη και ξαφνικά ξύπνησε η πρυτανεία παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών ενώ κοιμόταν του καλού καιρού 21 ολόκληρα χρόνια;

-Τι απέγιναν τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που έμεναν μέσα στο κτήριο;

-Τι απέγιναν η δανειστική βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο, τα μηχανήματα και όλα όσα χρησιμοποιούσαν για τις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις τους οι κάτοικοι του κτηρίου;

-Τι απέγιναν τα πράματα που είχαν συγκεντρωθεί για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας;

Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες μπορείτε τώρα να κοιμάστε ήσυχοι. Η κατάληψη τέλειωσε. Οι “αλήτες” όπως λένε πολλοί, έφυγαν. Το κτήριο σώθηκε!

Καμαρώστε στις δυο σημερινές φωτογραφίες λοιπόν, το κομψοτέχνημα που δημιούργησαν οι εντολοδόχοι του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Φωτογραφίες: Λιάνα Σταρίδα – facebook, Στέφανος Ραπάνης – imageonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί