Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε την Κυριακή – Πότε θα μάθουμε τα αποτελέσματα

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγεται αυτή την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Οι πολίτες καλούνται με την ψήφο τους να καθορίσουν τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές από 1/1/2024 και για τα επόμενα 5 χρόνια, εφόσον κάποιος συνδυασμός συγκεντρώσει τουλάχιστον 43%. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος όπου απαιτείται, μεταξύ των δύο πρώτων, την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Η μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της χώρας. Υπάρχει ωστόσο μεγάλος αριθμός ετεροδημοτών που καλούνται να μεταβούν στον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα είτε οδικώς είτε με τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπλήρωσαν το 17ο έτος της ηλικίας τους (γέννηση μέχρι και 31/12/2006) και έχουν εγγραφεί στους δημοτικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως επίσης οι πολίτες των άλλων 26 χωρών μελών της ΕΕ που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν μέχρι και 30/06/2023. Σημειώνεται ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν υφίστανται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων.

Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 7 το πρωί και να παραμείνουν στη διάθεση των πολιτών για 12 ώρες, ως τις 19.00. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι αρμόδιοι να κρίνουν αν θα παραταθεί η διαδικασία, σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμη πολίτες που αναμένουν να ψηφίσουν κατά την εκπνοή της κανονικής διάρκειας της διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δήμος Αθηναίων / Πώς η αποχή ρίχνει νερό στο μύλο του φασισμού

Το Avgi.gr θα παρουσιάσει την συνεχή ροή των αποτελεσμάτων. Η πρώτη συνολική εκτίμηση για τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμη από την Singular Logic περίπου στις 22.30, για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα).

Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους των τελευταίων κοινοβουλευτικών εκλογών, περίπου 9,8 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, σε 332 Δήμους, όπου θα ψηφίσουν και για τις 13 Περιφέρειες στις οποίες αυτοί ανήκουν. Συνολικά, την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 1.222 δημοτικοί συνδυασμοί και 78 περιφερειακοί συνδυασμοί. 

Σημαντικό είναι ειδικά σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες να ελέγξει ο πολίτης το το εκλογικό κέντρο που τον αφορά. Μπορείτε να δείτε πού ψηφίζετε στην ιστοθέση του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις». Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής ενημέρωσης μέσω του αριθμού 2131361500 (από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ), αλλά και από τα κατά τόπους ΚΕΠ και Δήμους.

Ανάλογα με το μέγεθος του Δήμου μεταβάλλεται η δυνατότητα σταυρού σε υποψήφιο δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο:

  • 4 σταυροί για Δήμους πάνω από 30.000 κατοίκων
  • 3 σταυροί για Δήμους κάτω των 30.000 κατοίκων
  • 2 σταυροί για Δημοτικές Κοινότητες άνω των 200 κατοίκων
  • 1 σταυρός για Δημοτικές Κοινότητες κάτω των 100 κατοίκων
  • 1 ως 4 σταυροί για τις Περιφέρειες (περιγράφεται με σαφή ένδειξη στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού)

Σημειώνεται ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 συμμετέχουν 63.906 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που διεκδικούν μία από τις 8.481 θέσεις στα δημοτικά συμβούλια (αναλογία 1 προς 7,5) και 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι για μία από τις 611 θέσεις στα περιφερειακά συμβούλια (αναλογία 1 προς 12).

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί