Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Να προασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας

Ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η διαχρονική υποστελέχωση όλων των ειδικοτήτων στο ΠΑΓΝΗ, όπως και των υπόλοιπων νοσοκομείων και δομών Υγείας της Κρήτης, καταγγέλθηκαν από την παγκρήτια συνάντηση των σωματείων εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας  και αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους των νοσοκομείων αλλά και όλους τους ασθενείς.

Ως σωματείο έχουμε καταγγείλει τη συνεχή προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, των Διοικήσεων της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ, που δια μέσου των στελεχών της (νοσηλευτική, ιατρική και διοικητική υπηρεσία), μετακυλύουν τις ευθύνες των συνεπειών της υποστελέχωση στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια επίρριψης της ευθύνης για την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, των πτώσεων και της διακίνησης των ασθενών στους νοσηλευτές, ιατρούς και διοικητικούς. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι αναφορές στο σωματείο μας. Σωρεία παραπόνων και καταγγελιών για την συμπεριφορά των στελεχών της διοίκησης και των υπηρεσιών. Έχει καταγγελθεί η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας νοσηλευτών και γιατρών που αφορούν τη μη χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία στους γιατρούς (δηλώνεται ψευδώς ότι χορηγούνται) ή διπλοβάρδια στους νοσηλευτές και η μη χορήγηση εντός της εβδομάδας των 2 ρεπό.

Δεν θα ανεχτούμε προσβολές και επίδειξη δύναμης από κανέναν! Το νοσοκομείο δουλεύει με το δικό μας φιλότιμο!

Είχαμε προειδοποιήσει ότι και η είσοδος του ΟΔΙΠΥ ΑΕ μόνο αντιδραστική μπορεί να είναι για τους εργαζόμενους και στόχο δεν είχε και ούτε έχει την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων. Στόχο έχει να μετατρέψει γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς σε κυνηγούς αριθμών και εσόδων.

Γιατί όσα πρωτόκολλα για τη λειτουργία safe hospital και αν παρουσιαστούν, χωρίς προσωπικό όλων των ειδικοτήτων δεν μπορούν να εφαρμοστούν και μάλιστα θα χρησιμοποιηθούν και θα εργαλειοποιηθούν για να αποδοθούν ευθύνες στους νοσηλευτές σε όποιο πρόβλημα προκύπτει.

Πως μπορεί να είναι safe hospital ένα νοσοκομείο τραγικά υποστελεχωμένο, με πάνω από 400 κενές θέσεις οργανικές, όταν μένουν ακάλυπτες βάρδιες από νοσηλευτές, καθαρίστριες (οπως στις μονάδες που δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες από καθαρίστριες), μεταφορείς ή να καλύπτονται από oncall και standby ή με μετακινήσεις προσωπικού από τη μια κλινική στην άλλη, με αναλογία 1 νοσηλευτή για 40 ασθενείς, να οφείλονται πάνω από 20.000 ρεπό και άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό, με κλινικές με ράντζα – διασπορές ασθενών, χωρίς χώρους ανάπαυσης και αποδυτηρίων, χωρίς υλικά (όπως οι ιμάντες μεταφοράς ασθενών οι οποίοι είναι ακριβοί για να τους έχουμε όπως μας λένε και σε σεμινάρια);

Πως μπορείς να αξιοποιήσεις τις γνώσεις και την εμπειρία όταν έχουν γίνει καθεστώς οι συνεχείς μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού; Ακόμα πιο έντονο είναι το φαινόμενο στους συναδέλφους ΔΕ νοσηλευτές (όπου υπάρχουν και απόψεις ότι είναι αχρείαστοι) αλλά και στους μεταφορείς όπου καλούνται να δουλέψουν 16 ώρες ή να έχουν στην ευθύνη τους πάνω από 12 κλινικές απόγευμα/βράδυ; Εξάλλου η απάντηση είναι ίδια πάντα από την υπηρεσία: «Πως θα βγει η δουλειά;».

Η δικαιολογία για την ανοχή της κατάστασης που ζει ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια ή ο μεταφορέας στο όνομα των «υπηρεσιακών αναγκών» και της έλλειψης προσωπικού (που είναι βέβαια πραγματική) δεν τους νομιμοποιούν να προβαίνουν σε διαρκείς, αυθαίρετες παρεμβάσεις, στο πρόγραμμα, στα δικαιώματα, στις εργασιακές σχέσεις.

Για πολλά χρόνια τώρα και σε αυτό το νοσοκομείο και αλλού, ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες για αυτήν την πρακτική. Τα παραδείγματα και τα γεγονότα άφθονα και καθημερινά. Διαρκείς εκβιασμοί και «υπόγεια» τρομοκρατία στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως «αν δεν σ’ αρέσει μπορείς να παραιτηθείς, υπάρχουν και χειροτέρα».

Η Διοίκηση θα πρέπει να στελεχώσει τα τμήματα με προσωπικό, να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες. Η διεύθυνση της Νοσηλευτικής να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση και να σταματήσει τις μετακινήσεις των νοσηλευτών από κλινική σε κλινική. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να χρεώνουν τις συνέπιες αυτής της κατάστασης στους εργαζόμενους!

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για:

Την κάλυψη των κενών θέσεων του νοσηλευτικού με κατεπείγουσες μόνιμες προσλήψεις. Να αξιοποιηθούν οι πίνακες των επιλαχόντων. Να προκηρυχθούν οι 1000 θέσεις νοσηλευτών κ φυσικοθεραπευτών που εκκρεμεί από το 2020.

Μονιμοποίηση των συναδέλφων με συμβάσεις.

Να δοθούν οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό σε όλο το προσωπικό.

Να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις. Η οποία έκτακτη μετακίνηση να συνοδεύεται με εντολή ημερήσιας μετακίνησης.

Οι υγειονομικοί έχουμε πλέον πείρα! Έχουμε κάθε συμφέρον να προασπίσουμε την ποιότητα και τη λειτουργία των νοσοκομείων, το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Και θα το κάνουμε με τον αγώνα μας, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από παλιές και νέες κυβερνήσεις, από “σωτήρες”. Θα το κάνουμε με τον αγώνα μας συσπειρωμένοι στο σωματείο μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί