Καταγγέλλουν τις αστυνομικές επεμβάσεις σε Ευαγγελισμό και Τηγανίτη οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Διδασκόντων/ Διδασκουσών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης:

Τις ημέρες αυτές το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου γνώρισε μια ασυνήθιστη συνθήκη έντασης. Η αιφνίδια έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη “Ευαγγελισμού” τα ξημερώματα του Σαββάτου και ο σοβαρός τραυματισμός μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ με ρωγμώδη κατάγματα στην σπονδυλική στήληˑ η αναίτια περικύκλωση από μονάδες της Αστυνομίας του στεκιού του αυτοοργανωμένου, και γνωστού για τις αντιρατσιστικές του θέσεις, αθλητικού σωματείου “Τηγανίτης” το απόγευμα της Δευτέραςˑ οι αναίτιες προσαγωγές διαδηλωτών, ανάμεσα στις οποίες και τριών ακτιβιστών-τριών, υποψηφίων διδακτόρων- διδακτορισσώνˑ οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών με ρίψη δακρυγόνων και, τέλος, η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σε όλο το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, συνιστούν μια πρωτόγνωρη συνθήκη επιβολής του δόγματος της «μηδενικής ανοχής», που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τις αξίες ενός πανεπιστημίου, γνωστού για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες.

Απέναντι στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί μια σειρά από σημαντικά περιστατικά κοινωνικών κρίσεων (όπως το ναυάγιο της Πύλου με πάνω από 500 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, την οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς, τις απώλειες ανθρώπων και την ανεπανόρθωτη καταστροφή των οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας), η θεαματική επίδειξη της λογικής «νόμος και τάξη» στην πόλη του Ηρακλείου μας βρίσκει αντίθετους και αντίθετες.

Επιπλέον, σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μας προβληματίζει έντονα τόσο η ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής, η οποία προβάλλει εμφατικά την απόδοση του ιστορικού κτιρίου στο Πανεπιστήμιο ως ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου και της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και το αίτημα προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να παρέμβουν χωρίς να υπάρχει σαφής, τεκμηριωμένος σχεδιασμός της αξιοποίησής του κτιρίου. Μας προβληματίζει παράλληλα και η βεβιασμένη επιλογή των αρμόδιων αρχών να προχωρήσουν σε αυτήν την συγκυρία στην υλοποίησή της επιχείρησης εκκένωσης του κτιρίου.

Πάγιο αίτημα της Πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν και είναι η μέριμνα για την στήριξη των φοιτητών/ φοιτητριών, ερευνητών/ερευνητριών, έμπρακτη στήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό και στην υπάρχουσα υποδομή, καθώς και η διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων που αφορούν τις ακαδημαϊκές λειτουργίες και την περιουσία του Πανεπιστημίου μέσα από διαδικασίες διαλόγου και συμπερίληψης. Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την κοινότητά μας δεν επιτυγχάνεται με τρόπους που οδηγούν σε κατασταλτικές λογικές, καθώς αυτές προκαλούν αλυσιδωτές καταστάσεις έντασης στην κοινωνική καθημερινότητα της πόλης και στην πανεπιστημιακή ζωή.

Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων που έχουν έρθει στην πόλη του Ηρακλείου για τη διαχείριση του περιστατικού και την ανάληψη δράσεων για την μείωση της έντασης τόσο στην πόλη όσο και στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ζητούμε την ενίσχυση του διαλόγου στις κοινότητες του Πανεπιστημίου και την αποφυγή ενεργειών που μπορούν να δυναμιτίσουν περαιτέρω το κλίμα, αλλά και να οδηγήσουν σε αυταρχικότερες ενέργειες.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί