Άρτα: Ωραίο μου πλυντήριο…

Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα:

Στις 13 Σεπτέμβρη 2020, ο 19 χρονος Βαγγέλης Δραγατάκης, πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής που δεν πρόλαβε να περάσει την πόρτα της σχολής του, τραυματίστηκε θανάσιμα από τα παράνομα κάγκελα που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Αρταίων στην Περιφερειακή Οδό της Άρτας. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε γλίστρησε στα νερά που με  μέριμνα του Δήμου πότιζαν την άσφαλτο  και έπεσε πάνω στα «προστατευτικά» κάγκελα που διαπέρασαν και το αυτοκίνητο και το σώμα του Βαγγέλη. Όπως τεκμηριώθηκε από την πραγματογνωμοσύνη της Τροχαίας και από τις τοξικολογικές εξετάσεις, ο Βαγγέλης κινούνταν με ταχύτητα κάτω από το επιτρεπόμενο όριο και δεν είχε αλκοόλ στο αίμα του.

Η υπόθεση έγινε ευρύτατα γνωστή και προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις από πολλές πλευρές όχι μόνο γιατί είχαμε να κάνουμε με ένα νέο και πολύ αγαπητό παιδί αλλά και γιατί ο Βαγγέλης δεν είναι ο πρώτος που έχασε τη ζωή του μ αυτόν τρόπο. Δεν είναι ούτε ο δεύτερος. Άλλοι δύο άνθρωποι είχαν προηγηθεί: ο Λεωνίδα Τσανός  οδηγός ΙΧ και ο Απόστολος Σπηλιάς οδηγός μηχανής.

Οι αντιδράσεις έγιναν ακόμα πιο έντονες όταν ο Δήμος Αρταίων (πλειοψηφία) αποφάσισε όχι μόνο να διατηρήσει στη θέση τους τα παράνομα κάγκελα, παρά τις διαμαρτυρίες επιστημονικών φορέων, Δημοτικών παρατάξεων, του συλλόγου μας και άλλων, αλλά και να τα επεκτείνει και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου θεωρώντας ως φαίνεται ότι έτσι δημιουργεί de facto νομιμότητα.

Στις 20 Νοεμβρίου 2022, μετα από δύο χρόνων διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης του φόνου του Βαγγέλη, η εισαγγελέας Άρτας παρέπεμψε έξι άτομα για να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατηγορούμενους για «Ανθρωποκτονία από αμέλεια (συγκλίνουσα) από πρόσωπα που είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα». Στους έξι περιλαμβάνονται, ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, τέσσερις υπάλληλοι της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και μια υπάλληλος της Τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Άρτα δεν είναι καμιά τεράστια πόλη και όλοι, όσοι ενδιαφέρονται στοιχειωδώς, γνωρίζουν για ποιους πρόκειται. Η δίκη προσδιορίστηκε στις 16 Μαΐου 2023 αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως, αναβλήθηκε για τις 9 Ιανουαρίου 2024. Τα ονόματα των κατηγορουμένων υπήρχαν φυσικά στο πινάκιο. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε εδώ τώρα.

Νόμιμο και ηθικό…

Στις 8 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιούνται όπως είναι γνωστό οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Τρεις μήνες ακριβώς πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης του φόνου του Βαγγέλη.

Γνωρίζουμε πως στα ψηφοδέλτια τους οι συνδυασμοί σ ολόκληρη τη χώρα μέχρι τώρα επεδίωκαν να περιλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μια θετική κοινωνική δράση (όπως την εκτιμά ο καθείς). Με ποια κριτήρια άραγε στην Άρτα δύο συνδυασμοί αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στις λίστες των υποψηφίων τους δύο από τους έξι κατηγορούμενους για το φόνο του Βαγγέλη Δραγατάκη; Η επίκληση του τεκμηρίου της αθωότητας προφανώς δεν αρκεί σαν δικαιολογία. Η συμπερίληψη σε ψηφοδέλτιο, η επιλογή από τον επικεφαλής, αποτελεί τιμή και αναγνώριση αξίας και όχι απλά μια επιβεβαίωση του τεκμηρίου της αθωότητας. Σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση που πρόκειται να εκδικαστεί μόλις σε τρείς μήνες τέτοιες επιλογές φανερώνουν μια διάθεση δημιουργίας μιας προστατευτικής ασπίδας για τους κατηγορούμενους και οικοδόμησης ενός κοινωνικού προφίλ που θα πρέπει να εκτιμήσει θετικά το επερχόμενο δικαστήριο.

Το ξέπλυμα δια της λαϊκής ψήφου, μετά το τρανό παράδειγμα με την υπόθεση της επανεκλογής του Κ. Καραμανλή στης Σέρρες λίγο μετά την εκτέλεση των 57 στα Τέμπη φαίνεται ότι αποτελεί μια νέα αξία στη χώρα μας. Τα κάστρα δεν πέφτουν, ακούσαμε τότε από τους περιχαρείς ψηφοφόρους.

Καμιά ανησυχία, ούτε το κάστρο της Άρτας κινδυνεύει από πτώση.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί