Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Μέτωπα σε Ροδόπη, Εύβοια, Βοιωτία, Καβάλα και Κύθνο

Άλλη μια εφιαλτική ημέρα ξημέρωσε σήμερα Τρίτη (22/8) με τη χώρα να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Εικόνες πολέμου στην Αλεξανδρούπολη, τεράστια η οικολογική καταστροφή που συντελείται στο δάσος της Δαδιάς. Εκτός ελέγχου μαίνονται οι φωτιές σε Ροδόπη, Καβάλα, Βοιωτία, Κύθνο, Εύβοια.

Στη Ροδόπη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις πολύ κοντά στον οικισμό Ίασμος, όπου μέσω του 112 δόθηκε αργά εχθές το βράδυ εντολή στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα εκκένωσης. Η πυρκαγιά στη Ροδόπη ξέσπασε χθες το μεσημέρι από το χωριό Μίσχος και στη συνέχεια πέρασε μέσα από τα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό, όπου και κατέστρεψε σπίτια.

Στην Καβάλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέστου. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις με τις φλόγες να κατακαίουν χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες στα χωριά Νέο Ξεριά, Γέροντα, Αβραμυλιά και Διαλεκτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν καεί κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια. Σύμφωνα με δημοσιογράφο τοπικού μέσου, πάνω 30 σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε Διαλεκτό και Αβραμυλία.

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό.    Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καθώς τα μποφόρ ούτε μία στιγμή δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά. Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα ξέσπασε άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Άσπρα Σπίτια και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών. Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

Στην Κύθνο, συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, οι φλόγες έχει φτάσει στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι δίπλα στα σπίτια. Μέσω του 112 έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε 4 οικισμούς, ενώ 20 άτομα απεγκλωβίστηκαν από την περιοχή με ιδιωτικά σκάφη.

Στην Εύβοια, εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι από την κόλαση φωτιάς σε ολόκληρη τη χώρα έχασαν χθες τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος στη Βοιωτία και ένας μετανάστης στον Έβρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί