Δύο νεκροί στα μέτωπα της φωτιάς, τραυματίες πυροσβέστες, εκκένωση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε «για τα καλά», καθώς στη χώρα -από άκρη σε άκρη- μαίνονται ανεξέλεγκτες φωτιές που κατακαίνε ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους, μετατρέποντας σε στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης και οδηγώντας στον θάνατο δύο ανθρώπους – έναν 80χρονο βοσκό που πήγε να σώσει τα ζώα του και πέθανε από αναθυμιάσεις και έναν μετανάστη στην περιοχή Λευκίμμη του Έβρου.

Δείτε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών:

Πύρινος εφιάλτης σε Εύβοια, Έβρο, Ροδόπη, Βοιωτία, Καβάλα – Ένας νεκρός, τραυματίες και μηνύματα του 112

Πυρκαγιές: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε βουνά και δάση – Τι αποφασίστηκε στην διυπουργική σύσκεψη

Πυρκαγιά στην Κύθνο: Απεγκλωβισμός 20 ατόμων από παραλία με ιδιωτικά σκάφη

Μεγάλη φωτιά στην Βοιωτία: Νεκρός κτηνοτρόφος που προσπάθησε να σώσει τα ζώα του (Βίντεο)

Καβάλα: Ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση – Μήνυμα από το 112 – Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Φωτιά στη Ροδόπη: Καίγονται σπίτια στο χωριό Σώστης – Έχουν εκκενωθεί οικισμοί

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη – Μεγάλη αναζωπύρωση στη Νίψα

Φωτιά στη Βοιωτία: Η στιγμή που οι φλόγες περικύκλωσαν τηλεοπτικό συνεργείο (βίντεο)

Πυρκαγιές – meteo: Δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε Βοιωτία και Έβρο – Ριπές άνω των 70km/h

Κύθνος: Πυρκαγιά κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα- Μήνυμα από το 112

Δραματικές ώρες στην Αλεξανδρούπολη όπου προετοιμάζεται εκκένωση του νοσοκομείου της πόλης.

Ειδικότερα, η νύχτα προμηνύεται αρκετά δύσκολη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκονται πολλά μεγάλα μέτωπα σε Έβρο, Βοιωτία, Καβάλα, Ροδόπη, Εύβοια και Κύθνο.

Πύρινος εφιάλτης στον Έβρο για ακόμη μία ημέρα – Εκκένωση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στον Έβρο η κατάσταση παρέμεινε εφιαλτική για τρίτη ημέρα, με τις εκκενώσεις οικισμών να διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ παράλληλα ξέσπασε μία ακόμη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς για δεύτερη συνεχή χρονιά και μάλιστα σε σημείο που πέρσι δεν είχε καεί.

Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να εκκενωθεί το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και οι ασθενείς να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν σε περίπτωση που το μέτωπο ξεφύγει τη νύχτα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε ότι γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες για εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδούπολης, εφόσον απαιτηθεί.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 14 διαφορετικές εστίες μόνο στον Έβρο, όπου το απόγευμα έφτασε κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ενδεικτικό της καταστροφής που έχει συντελεστεί είναι το γεγονός ότι οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα 75.000 στρέμματα, απολογισμός που δεν συμπεριλαμβάνει τη σημερινή ημέρα.

Το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο μαίνεται στον οικισμό Νίψα, όπως και σε Δωρικό και Μοναστηράκι.

Το 112 στέλνει συνεχώς μηνύματα, με το τελευταίο να καλεί κατοίκους της Αισύμης να φύγουν από την περιοχή εξαιτίας της φωτιάς και να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, καλεί τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Καβάλα

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Καβάλα, όπου η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) στην περιοχή Διαλεκτό σε δασική έκταση και επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να δοθούν αρκετές εντολές εκκένωσης οικισμών.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμα μέσω του 112 όσοι βρίσκονται σε Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά, Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα κλήθηκαν να απομακρυνθούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το kavalanews.gr, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχουν μεταφερθεί τέσσερις πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα, ενώ ζημιές υπέστη και ένα πυροσβεστικό όχημα.

Δύσκολη νύχτα στη Ροδόπη

Δύσκολη νύχτα αναμένεται και στη Ροδόπη, όπου και αυτή η φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα, Δευτέρα.

Εκεί, οι φλόγες μπήκαν στο χωριό Σώστης, καίγοντας μέχρι το απόγευμα 5 ή 6 σπίτια, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και Άνω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, ‘Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος, ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ‘Ανω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Στις φλόγες η Βοιωτία

Στην υπόλοιπη Ελλάδα σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στα Ψαχνά Ευβοίας, στον Ταρσό Βοιωτίας, όπου εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Ταρσός και Καρυώτι και στην Κύθνο όπου εκκενώθηκαν τα καταλύματα στην Παραλία του Σκύλου.

Το 112 δεν έχει σταματήσει να ηχεί στα κινητά των κατοίκων και των παραπάνω περιοχών.

Στο Σαράντη της Βοιωτίας η πολύωρη μάχη ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ωστόσο, η φωτιά γύρισε πίσω προς τον Πρόδρομο και αρχίζει και απειλεί τα πρώτα σπίτια από διάφορους οικισμούς. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν και τα 8 μποφόρ και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και δημιουργούνται νέα μέτωπα.

Η κυκλοφορία εσωτερικά στην περιοχή έχει απαγορευτεί ενώ οι κάτοικοι και παραθεριστές έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο ακόμη και στη Θήβα, αφού κλήθηκαν από πολύ νωρίς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τέλος, με τη βοήθεια του Λιμενικού και με αλιευτικά σκάφη απεγκλωβίστηκαν περίπου 60 άνθρωποι από το Σαράντη και ήθελαν να απομακρυνθούν.

Ωστόσο, εκτός των παραπάνω, το απόγευμα προέκυψε και νέο μέτωπο στον νόμό και συγκεκριμένα στο Διστομο, ίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνας.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι μία πολύ δύσκολη μάχη που συνεχίζουμε να δίνουμε κυνηγώντας τις φλόγες ακόμη και στις αυλές των σπιτιών. Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος και ελπίζουμε μέχρι το τελευταίο φως της μέρας τα εναέρια μέσα να μας βοηθήσουν να καθηλώσουμε το μέτωπο της φωτιάς για να μπορέσουν να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά σε ζημιές, σημειώνοντας ότι «δεν έχει γίνει κάποια καταγραφή ακόμη», δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να έχουν θυσιαστεί στις φλόγες γεωργικές κυρίως εγκαταστάσεις. Άλλωστε στην περιοχή έχουμε και τον θάνατο ενός κτηνοτρόφου που πήγε να σώσει τα ζώα του.

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα και στα Ψαχνά Ευβοίας – Προβλήματα στην περιοχή με ρεύμα και νερό

Στα Ψαχνά Ευβοίας η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με το 112 να καλεί τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς τη Χαλκίδα.

Αναλυτικότερα, τρία είναι τα ενεργά πύρινα μέτωπα. Το μέτωπο προς τη Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, είναι πονοκέφαλος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με τη πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα. Ακόμη είναι και διάφορα μέτωπα από αναζωπυρώσεις, κυρίως στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά. Οι αναζωπυρώσεις μέσα σε λίγο χρόνο γίνονται τεράστια μέτωπα βοηθούμενα απο τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκεται ένα πλωτό του Λιμενικού ένα περιπολικό όχημα και ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Αρτάκη Ευβοίας προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στα Ψαχνά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή συγκροτήθηκε ένα μίνι συντονιστικό, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να μπουν οι προτεραιότητες, για τις κινήσεις μέσα στη νύχτα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση καθώς εκατοντάδες κολώνες έχουν καεί από τις πύρινες φλόγες και σε πολλές περιοχές τα ηλεκτροφόρα σύρματα βρίσκονταν στο έδαφος. Στις περιοχές που έχουν κυκλώσει τα μέτωπα της φωτιάς σημειώθηκε διακοπή νερού, ωστόσο οι βλάβες αποκαταστάθηκαν, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ τοποθετούσαν γεννήτριες έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή νερού που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει πευκοδάσος, ελαιοπερίβολα αλλά και εγκατάστασεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει μία αποτίμηση των καταστροφών.

Οι επιτελείς των πυροσβεστών φοβούνται τον πολύ τον δυνατό αέρα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης «η μάχη μέσα το σκοτάδι είναι άνιση. Η φωτιά μέσα στη νύχτα μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις σε περίπτωση που δεν κοπάσουν οι άνεμοι».

Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται αυτή την ώρα και δίνουν τη μάχη 92 πυροσβέστες και τρία πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 30 οχήματα ενώ μετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως υπάρχουν βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρα οχήματα.

Φωτιά στην Κύθνο

Η μάχη της κατάσβεσης όμως συνεχίζεται και στην Κύθνο, όπου μάλιστα κρίθηκε αναγκαίο να απεγκλωβιστούν 20 άνθρωποι από την περιοχή Σκύλος, με τη βοήθεια 20 ιδιωτικών σκαφών.

Επίσης, σε άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας εφόσον απαιτηθεί βρίσκονται ένα πλωτό του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη, τρία αλιευτικά, ενώ σπεύδει και ρυμουλκό από το λιμάνι του Λαυρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έχουν ήδη κάψει τα πρώτα 2-3 σπίτια στην Κύθνο, ενώ η φωτιά βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Φωτιές: Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 18:00 της 20-08-2023 έως ώρα 18:00 της 21-08-2023 εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές.

Όσον αφορά στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη:

  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Διαλεκτό Καβάλας επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές ένα πυροσβεστικό όχημα
  • Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:
  • 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π, σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου
  • 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ, σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου
  • Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:
  • 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ, σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης
  • 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Συναγερμός για φωτιές και την Τρίτη 22/8 – Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου

Από την Πυροσβεστική υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κορινθία, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος προβλέπεται για μεγάλο μέρος της χώρας.

Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, εκτός από την γενική επιφυλακή της Πυροσβεστικής, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Κικίλιας, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί