Βρετανία: Νοσηλεύτρια σκότωσε 7 βρέφη – Έρευνα και για άλλες υποθέσεις

Σκότωσε επτά βρέφη κάνοντας τους ένεση με αέρα. Επιπλέον, επιχείρησε να αφαιρέσει τη ζωή ακόμη έξι βρεφών, ταΐζοντάς τα υπερβολικά ή δηλητηριάζοντάς τα με ινσουλίνη, ενώ εργαζόταν σε νυχτερινές βάρδιες

«Ψυχρή, μεθοδική, βάναυση, αδίστακτη». Με αυτές τις φράσεις περιέγραψε ο εισαγγελέας τη Βρετανίδα νοσηλεύτρια Λούσι Λέτμπι, η οποία κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία επτά βρεφών και για απόπειρα δολοφονίας ακόμη έξι μωρών το 2015 και το 2016, όταν εργαζόταν στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Countess of Chester.

Πρόκειται ενδεχομένως για την πιο διαβόητη serial killer στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, με τη ζωή της, ωστόσο, μέχρι να αποκαλυφθούν τα εγκλήματά της, να θεωρείται «συνηθισμένη» και «συμβατική». Η Νίκολα Έβανς, αξιωματικός της αστυνομίας που χειρίστηκε την υπόθεση της Λούσι Λέτμπι, την περιέγραψε με μία λέξη «μπεζ».

«Δεν υπάρχει τίποτα εξαιρετικό ή εξωφρενικό που μάθαμε για αυτήν ως άτομο», είπε σύμφωνα με τον Guardian και πρόσθεσε: «Ήταν μια μέση νοσοκόμα. Ήταν, όπως θα λέγατε, μια κανονική γυναίκα της ηλικίας της… Αλλά σαφώς υπήρχε και μια άλλη πλευρά αυτού που κανείς δεν είδε και που έχουμε ξεδιαλύνει κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας».

Μιλώντας για το παιδικό της δωμάτιο, δάκρυζε. Ακούγοντας ωστόσο λεπτομέρειες για τους θανάτους των νεογνών που η ίδια προκάλεσε, παρέμενε απαθής. Ζούσε μόνη στην πόλη του Τσέστερ στη βορειοδυτική Αγγλία, σε μια ήσυχη γειτονία στην οποία διαμένουν κυρίως οικογένειες και συνταξιούχοι.

Οι γείτονες σπάνια έβλεπαν τη νεαρή, ξανθιά γυναίκα που μετακόμισε στην περιοχή τους τον Μάρτιο του 2016. Στην αρχή, δούλευε στη νυχτερινή βάρδια της μονάδων νεογνών. Αργότερα, άλλαξε βάρδια και εργαζόταν πρωί.

Οι γονείς της, που ζούσαν λίγο νοτιότερα, στο Χέρεφορντ, είχαν βοηθήσει τη Λέτμπι, το μοναδικό παιδί τους, να αγοράσει το σπίτι με τα τρία υπνοδωμάτια, αξίας 179.000 λιρών. Απείχε ένα μίλι από το νοσοκομείο Countess of Chester, όπου εργαζόταν, και το βαρύτιμο προσωπικό σκάβει εκεί που έμενε μέχρι τότε.

Έγραφε τις βάρδιες της σε ημερολόγιο με μπλε μελάνι και τις κοινωνικές της υποχρεώσεις με ροζ, πήγαινε γυμναστήριο, έκανε μαθήματα σάλσα και, όπως δήλωσε στους ενόρκους, είχε «αρκετά ενεργή» κοινωνική ζωή, αν και η ζωή της φαινόταν να περιστρέφεται γύρω από τη δουλειά της.

Συχνά προσφερόταν να κάνει υπερωρίες και εργαζόταν αρκετά Σαββατοκύριακα. Ήταν «αθόρυβα» δημοφιλής μεταξύ μερικών από τις συναδέλφους της, δύο από τις οποίες θεωρούσε ως τις καλύτερες φίλες της. Ήταν η δική της «μικρή οικογένεια», έλεγε. Κάποτε επιλέχθηκε ως το πρόσωπο μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων από το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, με το πρόσωπό της να εμφανίζεται σε μια αφίσα.

Για άλλους, ωστόσο περνούσε απαρατήρητη. «Δεν ξεχώριζε ως ιδιαίτερα κακή νοσοκόμα, δεν ξεχώριζε ως ιδιαίτερα καλή νοσοκόμα, που διέπρεψε σε τίποτα», είπε ένας προϊστάμενός της.

Ο διευθυντής της μονάδας νεογνών του νοσοκομείου, Έριαν Πάουελ, ήταν από τους πρώτους που διέκριναν ότι η Λέτμπι εργαζόταν κάθε φορά που παρουσίαζε επιδείνωση η υγεία κάποιου βρέφους. Ο ίδιος τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά εργατική, ευέλικτη, αφοσιωμένη».

Σε αντίθεση με άλλους κατά συρροή δολοφόνους, δεν υπήρξε ποτέ υπόνοια ότι η Λέτμπι είχε μια βίαιη παιδική ηλικία. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι μπορεί να μην μάθουν ποτέ τι μετέτρεψε αυτή τη «συνηθισμένη» νοσοκόμα σε serial killer. «Αυτό είναι εντελώς άνευ προηγουμένου, δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα να πούμε και το οποίο να εξηγεί γιατί έχει διαπράξει αυτά τα εγκλήματα», είπε η Έβανς και πρόσθεσε: «Το να φαίνεται συνηθισμένη της επέτρεψε να λειτουργεί σε κοινή θέα, να καταχραστεί την εμπιστοσύνη των ανθρώπων γύρω της».

Η στιγμή της σύλληψής της

Η 33χρονη σήμερα Λέτμπι διέπραξε τα εγκλήματά της το 2015 και το 2016. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2018. Άνοιξε η ίδια την πόρτα, με το χαμόγελό της να παγώνει όταν αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται. Οδηγήθηκε έξω από το σπίτι της με χειροπέδες και είπε σε μια γυναίκα αξιωματικό ότι είχε μόλις χειρουργηθεί στο γόνατο.

Τα μηνύματα που έγραψε

Η 33χρονη σκότωσε τα επτά βρέφη κάνοντας τους ένεση με αέρα. Επιπλέον, επιχείρησε να αφαιρέσει τη ζωή ακόμη έξι βρεφών, ταΐζοντάς τα υπερβολικά ή δηλητηριάζοντάς τα με ινσουλίνη, ενώ εργαζόταν σε νυχτερινές βάρδιες.

Η ίδια αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αποδίδοντας τους θανάτους στις συνθήκες υγιεινής στο νοσοκομείο και σε έλλειψη προσωπικού.

Ωστόσο, σε χειρόγραφα σημειώματα που είχαν βρεθεί στο σπίτι της, έγραφε ότι «τα σκότωσα επίτηδες γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να τα φροντίζω». «Είμαι ένας φρικτός, διαβολικός άνθρωπος», έγραφε και τόνισε ότι «είμαι διαβολική, εγώ το έκανα».

Ορισμένα από τα βρέφη ήταν δίδυμα – σε μια περίπτωση δολοφόνησε και τα δύο αδέρφια. Αποπειράθηκε τρεις φορές να σκοτώσει ένα κοριτσάκι, πριν τελικά το σκοτώσει με την τέταρτη προσπάθεια.

«Την Λούσι Λέτμπι την εμπιστεύτηκαν να προστατεύει ευάλωτα βρέφη. Όσοι εργάζονταν μαζί της δεν γνώριζαν ότι ανάμεσά τους βρισκόταν μια δολοφόνος», δήλωσε η Πασκάλ Τζόουνς, δημόσιος κατήγορος από την Εισαγγελία του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκρύψει τα εγκλήματά της, διαφοροποιώντας τους τρόπους με τους οποίους έβλαπτε κατ’ επανάληψη βρέφη που ήταν στη φροντίδα της», συμπλήρωσε η Τζόουνς.

Η δίκη της Λέτμπι διήρκεσε εννέα μήνες. Η ποινή της θα εκδοθεί σε μελλοντική ημερομηνία.

Επανεξετάζονται 4.000 εισαγωγές νεογνών

Οι αρχές εκτιμούν ότι η 33χρονη ενδέχεται να έχει διαπράξει και άλλες επιθέσεις σε βρέφη. Σύμφωνα με τον αξιωματικό Πολ Χιούτζ, τον οποίο επικαλείται το BBC, η αστυνομία εξετάζει και τις 4.000 εισαγωγές μωρών σε μονάδες νεογνών στα δύο νοσοκομεία στο Τσέστερ και το Λιβερπουλ όπου εργάστηκε η Λέτμπι μεταξύ 2012 και 2016.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ερευνούμε 4.000 υποθέσεις» διευκρίνισε, κάνοντας λόγο για «ενδελεχή επανεξέταση κάθε εισαγωγής από ιατρική άποψη, για να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα χαθεί». «Θα ήμασταν ανόητοι αν νομίζαμε ότι έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία για όλες τις περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να εμπλέκεται η Λούσι Λέτμπι».

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί