ΔΗΠΑΚ γιατρών: Οι διοικήσεις αποφεύγουν να συναντηθούν με πραγματικούς εκπροσώπους των υγειονομικών, γιατί φοβούνται την οργή τους

Tις διοικήσεις νοσοκομείων και 7ης ΥΠΕ και τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης για την πραγματοποίηση της σύσκεψης στην 7η ΥΠΕ, απουσία εκπροσώπων από τα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων, των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ και των συλλόγων εργαζομένων ΠΦΥ Κρήτης, καταγγέλλει με επιστολή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών Κρήτης.

Στην επιστολή της αναφέρεται αναλυτικά:

Καταγγελία διοικήσεων και προέδρων ΙΣ για σύσκεψη 7ης ΥΠΕ από εκλεγμένους με ΔΗΠΑΚ γιατρούς Κρήτης

Οι εκλεγμένοι με τη ΔΗΠΑΚ γιατροί στις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ, στους Ιατρικούς Συλλόγους (ΙΣ) και στο Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ Κρήτης καταγγέλλουμε τις διοικήσεις νοσοκομείων και 7ης ΥΠΕ και τους προέδρους των ΙΣ Κρήτης για την πραγματοποίηση σύσκεψης απουσία εκπροσώπων από τα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων, των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ και των συλλόγων εργαζομένων ΠΦΥ Κρήτης, παρά το επιτακτικό μας αίτημα για κοινή σύσκεψη, όπως αυτή εκφράστηκε σε δελτίο τύπου (σωματείων και ενώσεων) και σε επικοινωνία εκλεγμένων της ΔΗΠΑΚ (στους ΙΣ) με τους προέδρους τους.

Καταγγέλλουμε τη στάση των προέδρων των ΙΣ, που όχι μόνο αγνόησαν το αίτημα για συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των υγειονομικών στη σύσκεψη, αλλά πρότειναν και συμφώνησαν με τις διοικήσεις σε απαράδεκτες λύσεις-«μπαλώματα», χωρίς μάλιστα να προηγηθεί συζήτηση και συναίνεση των υπόλοιπων εκλεγμένων στα ΔΣ των ΙΣ.

Δεν μας ξαφνιάζει αυτή η εξέλιξη. Οι διοικήσεις αποφεύγουν να συναντηθούν με πραγματικούς εκπροσώπους των υγειονομικών, γιατί φοβούνται την οργή και τις αντιδράσεις τους για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία, με την εφαρμογή της διαχρονικής πολιτικής κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Προτιμούν οι διοικήσεις να συνομιλούν με επιστημονικούς φορείς, οι ηγεσίες των οποίων συμφωνούν -κατά συντριπτική πλειοψηφία- με την πολιτική αυτή.

Η σύσκεψη είναι ενδεικτική της υποκρισίας και του εμπαιγμού διοικήσεων ΥΠΕ και ΙΣ απέναντι στις απεγνωσμένες κραυγές των υγειονομικών και του λαού για τις δραματικές ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Όπως αναφέρεται στα δελτία τύπου της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ αλλά και των προέδρων των ΙΣ, συμφωνήθηκε να καλυφθεί πρόχειρα μέρος των χιλιάδων κενών με επικουρικούς, με μετακινήσεις γιατρών, με μπλοκάκια και με ένταξη ιδιωτών-συνταξιούχων ιατρών στο ΕΣΥ. Δηλαδή:

·        συναίνεσαν όλοι στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που διαιωνίζει την εργασιακή ανασφάλεια και την ομηρία των συμβασιούχων και υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.  

·        συμφώνησαν στη διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας (ΣΔΙΤ), με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Καλούν δηλαδή οι πρόεδροι των ΙΣ τις διοικήσεις να επισπεύσουν την εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ο οποίος ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2022, παρά την καταδίκη του και τις έντονες αντιδράσεις από ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, ακόμη και από κάποιους ΙΣ.  

·        οι πρόεδροι των ΙΣ, όχι μόνο έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, αλλά πρότειναν κιόλας την «εθελοντική μετακίνηση των ιατρών με ταυτόχρονη χορήγηση οικονομικού κινήτρου» και «προσφορά στέγης». Εισηγήθηκαν δηλαδή ένα μέτρο ανακύκλωσης και εξουθένωσης του υπάρχοντος ελλιπούς (αριθμητικά) προσωπικού, ένα μέτρο που κλείνει προσωρινά «τρύπες» ανοίγοντας ταυτόχρονα άλλες, οδηγώντας σε κλείσιμο τμημάτων και σε κύμα παραιτήσεων γιατρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολύμηνες μετακινήσεις παθολόγων από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου στο ΓΝ Ρεθύμνου, που ωθούν τους παθολόγους του Βενιζελείου στα πρόθυρα ομαδικής παραίτησης.

·        συμφώνησαν διοικήσεις και πρόεδροι των ΙΣ (σύμφωνα με το ΔΤ της 7ης ΥΠΕ) ακόμη και στην παράταση της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ αίτημα των σωματείων, των ενώσεων και των ομοσπονδιών μας είναι η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Μάλιστα, αντί για άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων στις δημόσιες δομές υγείας (με ταχεία ολοκλήρωση των διορισμών), οι πρόεδροι των ΙΣ περιορίστηκαν στο να ζητήσουν μόνο «επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν καταστεί άγονες στις πρόσφατες προκηρύξεις», παρόλο που οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί είναι πολύ λιγότερες από τις κενές και ακόμη λιγότερες από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ δεν επαρκούν ούτε καν για να καλύψουν τις αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις).

Oι αποσπασματικές λύσεις που συμφωνήθηκαν εξυπηρετούν την προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας στους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς. Πρόεδροι των ΙΣ και διοικήσεις έχουν αναλάβει να συμβάλλουν στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ και την άντληση εσόδων (άμεσα ή έμμεσα) από τους ίδιους τους ασθενείς. Οι προτάσεις ΙΣ και διοικήσεων δεν θα δώσουν καμία ουσιαστική διέξοδο στη σοβαρή υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, αντίθετα αναπαράγουν και διαιωνίζουν τα προβλήματα, οδηγώντας σε αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των υγειονομικών και σε υποβάθμιση και συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών, με συνέπεια τον εξαναγκασμό των ασθενών σε ολοένα μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες περίθαλψης.

Οι εκλεγμένοι με τη ΔΗΠΑΚ γιατροί δεν επαναπαυόμαστε. Δεν θα ανεχθούμε να παρακολουθούμε με σταυρωμένα χέρια την κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε άμεση πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (επικουρικοί, μπλοκάκια, κοκ), των ΣΔΙΤ, των μετακινήσεων υγειονομικών, κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καλούμε όλους τους υγειονομικούς από κοινού με το λαό σε μαζικό οργανωμένο αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα ικανοποιεί καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης.

Ηράκλειο, 12/8/23

Αβδή Μιχαέλα, αγροτική ιατρός, μέλος ΔΣ Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Βαγιακάκος Ιωάννης, ακτινολόγος ΚΥ Ηρακλείου, πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας Κρήτης

Γκαβανόζη Ευαγγελία, επιμελήτρια νευρολόγος ΓΝ Σητείας, μέλος ΔΣ Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ), προηγ. γραμματέας  Ιατρικού Συλλόγου Σητείας

Δακανάλη Ιωάννα, ιδιώτης παιδίατρος, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Δραμιτινού Ειρήνη, επιμελήτρια αναισθησιολόγος ΓΝ Χανίων, μέλος ΔΣ Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων

Θραψανιώτη Ελευθερία, ψυχίατρος, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Κούδας Βασίλης, διευθυντής ψυχίατρος ΠΑΓΝΗ, μέλος ΔΣ ΕΓΕΣΥΝΗ, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου,

Μπέτση Ράνια, επιμελήτρια ενδοκρινολόγος ΠΑΓΝΗ, γραμματέας ΕΓΕΣΥΝΗ, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ

Χαλκιαδάκη Κατερίνα, ειδικευόμενη ψυχίατρος ΠΑΓΝΗ, μέλος Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών ΠΑΓΝΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί