Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο: Πυρά κατά της πυροσβεστικής – Εκτεθειμένες οι βόμβες αέρος – εδάφους που έσκασαν

Δεν αντέδρασε άμεσα η πυροσβεστική στις εκκλήσεις των στελεχών του στρατοπέδου αναφέρεται στις καταθέσεις στο πλαίσιο της ΕΔΕ

Εικόνα μπάχαλου αλλά και υποτίμησης της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή, αναδύεται από τις καταθέσεις στο πλαίσιο της ΕΔΕ που έχει διατάξει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για τις τρομακτικές εκρήξεις στην 111η Πτέρυγα Μάχη στη Νέα Αγχίαλο που κατέστρεψαν την αποθήκη πυρομαχικών.

Από τις καταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», προκύπτει ότι οι εκρήξεις «οφείλονται στις βόμβες αέρος-εδάφους γενικής χρήσης (iron bombs) που βρίσκονταν πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς».

Όπως αναφέρεται οι βόμβες ήταν εκτεθειμένες και η κάλυψή τους δεν ήταν επαρκής, ώστε να τις προστατεύσει από το αυξανόμενο θερμικό φορτίο, ενώ αναφέρονται παραβάσεις των κανόνων αποθήκευσης πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, όχι όμως σε σημείο όπου έγιναν εκρήξεις.

Από τις καταθέσεις προκύπτει ακόμα ότι η πυροσβεστική υπηρεσία δεν αντέδρασε άμεσα αν και είχε ενημερωθεί. Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) στις εκκλήσεις των στελεχών της Π.Α. ήταν αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ο –αρμόδιος ιεραρχικά– διοικητής του ΑΤΑ στη Λάρισα Γιώργος Φασούλας είχε τηλεφωνήσει επανειλημμένως στην Πυροσβεστική από το πρωί, ζητώντας βοήθεια για την πυρκαγιά που μαινόταν. Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης, όταν έφυγαν από την αποθήκη οι δυνάμεις της Π.Α., στο στρατόπεδο βρίσκονταν και δυνάμεις της Π.Υ. που είχαν σπεύσει εκεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί