Έπικαιροποίηση του έκτακτο δελτίου της ΕΜΥ: Νέα θερμική έξαρση με 45άρια το Σαββατοκύριακο

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προχώρησε σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων (Cleon) σε πολλές περιοχές της χώρας. Eιδικότερα, σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία το Σάββατο 22 Ιουλίου και την Κυριακή 23 θα υπάρξει νέα θερμική έξαρση που θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα 24/7 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Την Τρίτη 25/7 και την Τετάρτη 26/7 ο υδράργυρος θα κοκκινίσει, καταγράφοντας τρίτη θερμική έξαρση και τέλος, την Πέμπτη 26/7 θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το Σάββατο 22-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν: α. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου β. στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου γ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου
  2. Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν: α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
  3. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν: α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
  4. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, όμως, την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Έντεκα συνεχόμενες ημέρες συμπληρώνονται σήμερα Σάββατο 22 Ιουλίου με το θερμόμετρο να μην πέφτει ούτε καν τη νύχτα. Η χώρα μοιάζει με ένα μεγάλο θερμοκήπιο. Κόσμος αναζητά μια σταγόνα δροσιάς στις παραλίες, τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, οι βεντάλιες ξανα ήρθαν στη μόδα και τα μπουκαλάκια νερού έχουν γίνει είδος πρώτης ανάγκης την ώρα που οι ειδικοί συνιστούν μέτρα προφύλαξης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, δήλωσε σχετικά ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις 16 -17 ημέρες καύσωνα που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας». Περιγράφοντας πώς εξελίσσεται ο καύσωνας σε σχέση με την θλιβερή επέτειο του ’87 εκτίμησε ότι θα ξεπεράσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί