Στους 50 βαθμούς η αισθητή θερμοκρασία – «Ψήθηκαν» περιοχές της Κρήτης (χάρτες)

Σε εξέλιξη είναι η δεύτερη φάση του καύσωνα «Κλέοντα» που έχει ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα Παρασκευή (21/7) κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 

Ειδικότερα 41 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42.6 βαθμούς Κελσίου.

χάρτης με τις μέγιστες θερμοκτασίες
meteo.gr

Επιπλέον, έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

χάρτης με τις μέγιστες θερμοκτασίες
meteo.gr

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ το Σαββατοκύριακο τα θερμόμετρα θα δείξουν μέχρι και 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα αναμένεται τρίτο κύμα του καύσωνα από την Τρίτη.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας βρίσκεται προ των πυλών ιστορικό ρεκόρ καύσωνα, με τον Αντώνη Λάλο να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί