Οι φλόγες έφτασαν στις γραμμές του προαστιακού Κορίνθου – Διακόπηκαν τα δρομολόγια προς το Κιάτο

«Πόλεμο νεύρων» κάνει η φωτιά που ξέσπασε στο Λουτράκι από εχθές, αφού οι επικίνδυνες αναζωπυρώσεις στο μέτωπο είναι διαρκείς. Χρειάστηκε να εκκενωθούν οι οικισμοί Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα, αφού ήδη οι φλόγες έχουν προσεγγίσει τα σπίτια εκεί.

Το πύρινο τοπίο απεικονίζει φλόγες και νέες εστίες φωτιάς διάσπαρτες, με τον αέρα να πνέει ισχυρός στην περιοχή. Η κατεύθυνση των ανέμων αλλάζει συνεχώς, δυσχεραίνοντας κατά πολύ τις εναέριες επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί.

Ταυτόχρονα, διακόπηκαν τα δρομολόγια του προαστιακού προς το Κιάτο, καθώς η πυρκαγιά έχει φτάσει στις σιδηροδρομικές γραμμές στο ύψος του σταθμού της Κορίνθου και καίει θαμνώδη έκταση.

Φωτιά στον προαστιακό Κορίνθου
EΡΤ

Η Hellenic Train ανακοίνωσε πως τα δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο – Άνω Λιόσια θα γίνονται με λεωφορεία.

Την ίδια στιγμή, η φωτιά που έχει ήδη εισβάλει στον Άγιο Χαράλαμπο, βρίσκεται «μια ανάσα» και από τα διόδια του Καλαμακίου και την Εθνική Οδό.

Από το σημείο έχουν φύγει και οι τελευταίοι κάτοικοι μαζί με τα ζώα τους. «Γίνανε κάποια λάθη εχθές και η φωτιά θα μπορούσε να έχει σβήσει από την απέναντι πλαγιά πριν γίνει όλο αυτό», σημειώνει εξουθενωμένος κάτοικος της περιοχής που αναγκάστηκε να εκκενώσει το σπίτι του.

Οι επίγειες δυνάμεις ρίχτηκαν στην αποτροπή της πυρκαγιάς από το να φτάσει στην χωματερή του Λουτρακίου. Το μέγεθος της καταστροφής στο δάσος του Πευκιά είναι μεγάλο, ενώ το μέτωπο που ξεκίνησε χθες από την περιοχή της Καλλιθέας εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η αναζωπύρωση εκτείνεται σε κορυφογραμμή πάνω από τον Άγιο Χαράλαμπο και βασική μέριμνα της Πυροσβεστικής είναι να μην φτάσει στην χαράδρα που υπάρχει κοντά στον οικισμό. Εάν η πύρινη λαίλαπα φτάσει εκεί, τότε η περαιτέρω εξάπλωση θα γίνει ραγδαία.

Πρόκειται για μια περιοχή δύσβατη όπου και γεμάτη πεύκα, κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των οχημάτων. Τα πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούν, δίνουν μάχη με τις εστίες που ξεπηδούν κάθε λίγες δεκάδες μέτρα.

Απελπιστική η κατάσταση στο σημείο, καθώς όπως περιέγραψε Στο Κόκκινο ο Πέτρου Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος Λουτρακίου Περαχώρας, στον Άγιο Χαράλαμπο καίγονται ήδη σπίτια, «δε ξέρουμε πόσα ακόμα. Έχει εκκενωθεί το χωριό», λέει.

«Υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές πυροσβέστες… Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί», μεταδίδει από το πύρινο πεδίο ο ίδιος.

Το μέγεθος της καταστροφής στο δάσος του Πευκιά είναι μεγάλο, ενώ το μέτωπο που ξεκίνησε χθες από την περιοχή της Καλλιθέας εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βιτινιώτης η φωτιά βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από τα διυλιστήρια της Motror Oil και πρέπει να υπάρχει μέριμνα να μην φτάσει κοντά στις εγκαταστάσεις. Κάτι τέτοιο θα είναι επικίνδυνο και παραμένει άγνωστο αν η επιχείρηση είναι επαρκώς εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου φωτιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναζωπυρώσεις οδηγούν ένα μέτωπο της φωτιάς προς τα διόδια του Ισθμού και τα πυκνοδομημένα παράλια των Σαρωνικού.

Παλιά και Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, παραμένουν ανοιχτές. Οι πολίτες καλούνται να συμμορφώνονται στις οδηγίες της Τροχαίας, που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς του δρόμους ώστε να κινούνται τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις 07:30 το πρωί στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου διατέθηκαν τρία αεροσκάφη CL-215, δύο αεροσκάφη CL-415, δύο προωθητές γαιών, μία ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα και μία ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα. Επιπρόσθετα, το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί