ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Την ώρα που εργαζόμενοι πεθαίνουν στο λιοπύρι, ο υπουργός συσκέπτεται

Την ολιγωρία της κυβέρνησης, και ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, για την προστασία των εργαζομένων, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή και τον θάνατο 57χρονου καρδιοπαθή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, παρά το γεγονός ότι οι επιθεωρητές εργασίας είχαν συστήσει να ασχολείται με ελαφρές εργασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον υπουργό Εργασίας, Άδ. Γεωργιάδη, να επιβάλει άμεσα τις προτάσεις των συνδικάτων, όπως τις εισηγούνται οι ειδικοί, εν όψει και του επερχόμενου καύσωνα. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας απλώς συσκέπτεται, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ολιγωρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο 57χρονος Νίκος Λαρετζάκης, καρδιοπαθής με υποκείμενα νοσήματα, έπρεπε να απασχολείται σε ελαφρές εργασίες καθαρισμού στον υπαίθριο χώρο, σύμφωνα με τη σύσταση του ιατρού εργασίας. Αλλά το ναυπηγείο τον άφησε να δουλεύει υπερωριακά σε μια βάρκα κάτω από το λιοπύρι, όπου και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. Μάλιστα, μία ημέρα πριν τo Συνδικάτο Μετάλλου με επιστολή που εστάλη στις επιχειρήσεις του κλάδου, μεταξύ αυτών και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καλούσε τις επιχειρήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τους κινδύνους του καύσωνα.

Ολιγωρία Γεωργιάδη για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Πριν λίγες ημέρες, ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καρδιοπαθής, με συστάσεις να εργάζεται σε ελαφρές εργασίας, αφέθηκε να δουλεύει υπερωριακά, μεσημεριανές ώρες, κάτω από τον ήλιο.

Το τραγικό αυτό γεγονός δεν απασχόλησε καν τον -λαλίστατο κατά τα άλλα- υπουργό Εργασίας κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μόλις σήμερα εδέησε να συγκαλέσει σύσκεψη για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες. Η ολιγωρία είναι χαρακτηριστική. 

Έστω και τώρα, πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί και προτείνουν τα συνδικάτα. 

Αν, όμως, οι σχετικές συστάσεις δεν συνοδεύονται από εντατικούς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία, τότε θα είναι κενό γράμμα και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να μένουν απροστάτευτοι.

Ο υπουργός συσκέπτεται

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι το υπουργείο Εργασίας θα εκπονήσει αναλυτικό πρόγραμμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με συνθήκες καύσωνα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο για το θέμα.

Μιλώντας μάλιστα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, είπε ότι οι συνθήκες εργασίας δημιουργούν «πονοκέφαλο» και τον απασχολεί «πολύ το θέμα εργασίας στον τουρισμό» όπου «οι συνθήκες είναι πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις εντελώς απαράδεκτες».

Είπε επίσης ότι στη σύσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη, και τους εμπλεκόμενους φορείς, θα δώσουν οδηγίες στους επιχειρήσεις για τις ημέρες του καύσωνα. «Θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα, έναν πολύ αναλυτικό πίνακα που θα λέει στις επιχειρήσεις ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να λειτουργείτε έτσι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ο γιατρός εργασίας σε μία επιχείρηση έχει την υποχρέωση να ελέγχει αυτές τις συνθήκες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί