Στην πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ

Απεργιακή Συγκέντρωση στις 11:00π.μ. στην πύλη του ΠΑΓΝΗ 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ 

Συνάδελφοι/σσες, 

  • Μας χρωστούνται πάνω από 20.000 μέρες ρεπό και άδειας. 
  • Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με τους χαμηλούς μισθούς, την αύξηση των έμμεσων φόρων, την ακρίβεια.
  • Οι ελλείψεις σε προσωπικό, η εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας, συνεχιζόμενες βάρδιες, οι εξαντλητικές εφημερίες συνθέτουν το εργασιακό πεδίο.
  • Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αυξάνουν την ταλαιπωρία των ασθενών και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας. 
  • Αγωνιούμε γιατί ξέρουμε ότι με τα νέα μέτρα η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και  προβληματιζόμαστε αν υπάρχει διέξοδος από την σημερινή κατάσταση και ποια πρέπει να είναι η δική μας στάση και δράση. 
  • Συνάδελφε συμβασιούχε, που ανησυχείς αν θα ανανεωθεί η σύμβασή σου, κάθε φορά που πλησιάζει η λήξη της. 

Να μη δεχτούμε την άγρια επίθεση χωρίς αγώνες και αντίσταση

Όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει σοβαρές ελλείψεις και χρειάζεται άμεση ενίσχυση, παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Εντούτοις, δεν αντιμετωπίστηκαν τα χρόνια προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Λόγω των ελλιπέστατων κρατικών κονδυλίων για την υγεία, υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονες δωρεάν υγειονομικές παροχές καθίσταται ολοένα πιο δύσκολη και άνιση, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (στο 40% των συνολικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα) και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου να πλουτίζουν εις βάρος των ασθενών. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 (στο ΠΑΓΝΗ περίπου 600), με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης.

Τουλάχιστον 20.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, μπλοκάκια, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, ΕΛΚΕ κα) διαφόρων ειδικοτήτων εργάζονται στα Νοσοκομεία (πάνω από 600 στο ΠΑΓΝΗ) επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας), οι οποίοι παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Πολλές συμβάσεις λήγουν στα τέλη του έτους. Οι εργολάβοι επιστρέφουν σε πολλά νοσοκομεία, «προσφέροντας» συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Οι μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες, δεν καλύπτουν τα χιλιάδες κενά, δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις. 

Οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία είναι πολύμηνες. Οι αναμονές στα ΤΕΠ πολύωρες. Κλίνες ΜΕΘ (4 στο ΠΑΓΝΗ) δεν λειτουργούν. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 3500 ασθενείς. Δεν είναι λύση τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή ούτε η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών με τις δημόσιες δομές υγείας.

Δεν υλοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα της ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Δεν μπορούν οι υγειονομικοί να εργάζονται μέχρι 67 ετών, προσφέροντας ασφαλείς υπηρεσίες. Η έκθεσή τους σε μικρόβια και άλλους βλαπτικούς παράγοντες και η χρόνια σωματική και ψυχική καταπόνησή τους έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί να αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά, αυτοάνοσα, ψυχολογικά κ.ά. προβλήματα. Μεγάλες αδικίες δημιούργησε ο νέος καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με διαχωρισμούς και αποκλεισμούς χιλιάδων συναδέλφων και μικρές αυξήσεις.

Ο μισθός πολλών κλάδων υγειονομικών έχει υποστεί μεγάλες απώλειες την τελευταία δεκαετία και δεν αρκεί για να καλύψει την εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού για «επαναθεμελίωση του ΕΣΥ», για τον «νέο υγειονομικό χάρτη» και το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αναμονή. Σημαίνουν βήματα προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και μετατροπή της Υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και γνωρίζουν ότι χρειάζεται να βάλουμε εμπόδια στα επικίνδυνα σχέδια του «νέου» ΕΣΥ. Δεν θα μείνουμε παρατηρητές αυτής της κατάστασης! 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μαζί με το σωματείο, να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία. Καλούμε όλους τους πολίτες στο πλευρό μας για το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας! Διεκδικούμε:

  • Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους!
  • Μόνιμες προσλήψεις όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και κλάδων 
  • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας
  • Ένταξη στα ΒΑΕ – Αυξήσεις μισθών – Επαναφορά 13ου  και 14ου μισθού!
  • Καμία συγχώνευση ή κλείσιμο νοσοκομείου/κλινικής/τμήματος! Να μην κλείσει η παιδοψυχιατρική κλινική, όχι σε λύσεις μπαλώματα!
  • Όχι στην είσοδο εργολάβων! Όχι στις ΣΔΙΤ!
  • Άμεση εξασφάλιση των προβλεπόμενων από την εργατική νομοθεσία αδειών και ημερών ανάπαυσης για όλο το προσωπικό!
  • Όχι στις συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού!
  • Νέος οργανισμός που να ανταποκρίνεται στα νέα τμήματα/κλινικές/εργαστήρια 
  • Όχι στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ!
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί