«Κακή» η Συνθήκη των Πρεσπών, αλλά θα την υπηρετήσουμε, λέει ο Γεραπετρίτης


Κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εγκαίρως είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες και πλημμέλειες οι οποίες θα μπορούσαν να αναδείξουν ζητήματα».

Και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση της σύμβασης και θα πράξουμε εκείνο το οποίο επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον».

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι και αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τη σεβαστεί και θα την εφαρμόσει:

«Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι δεν είναι δυνατόν, με οποιονδήποτε τρόπο, με νόμο, να τροποποιηθεί μια διεθνής συνθήκη η οποία έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, διότι αποτελεί πηγή υπέρτερης ισχύος, σε σχέση με τους τυπικούς νόμους. Άρα αυτήν τη στιγμή, αποτελεί ένα νομικό δικαιικό δεδομένο και θα το υπηρετήσουμε, χωρίς να σταματήσουμε, σε οποιαδήποτε στιγμή την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών και να ανταποκρινόμαστε με γρήγορα και εθνικά αντανακλαστικά».

Για τη μουσουλμανική μειονότητα

Όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα, και το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη Ροδόπη, το οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε αναγάγει, για ψηφοθηρικούς λόγους, σε βασικό κατά την προεκλογική περίοδο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ελληνική εσωτερική έννομη τάξη».

Και σημείωσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν ξένο παράγοντα δικαίωμα λόγου για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες».

«Κόκκινες γραμμές» και ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά και τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολίασε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας.

«Η κυριαρχία σήμερα βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Είναι σαφέστατη η εξωτερική μας πολιτική και σαφέστατες οι “κόκκινες” γραμμές μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα τα οποία αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός της οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία ανήκουν στην κυριαρχία μας. Θέλω να είμαι εντελώς σαφής», είπε.

Όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ανοίξει στη βάση της ειλικρίνειας και του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι «συνθήκες αναθεωρητικές δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι», καθώς «ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική πολιτεία και από την ελληνική εξωτερική πολιτική», «ούτε βέβαια μπορεί να αλλάξουν και δεν θα ήταν δυνατό νομικά, να αλλάξουν οι συνθήκες επί τη βάση των οποίων στηρίζεται το σημερινό status quo, όπως είναι η Σύμβαση της Λωζάννης και η Σύμβαση του Μοντρέ».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου παραμένει πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με την Τουρκία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι η Ελλάδα «επιδιώκει την επίλυση, στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που ήδη έχουμε πράξει με την Ιταλία, την Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα και με την Αλβανία. Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον αυτών των ζητημάτων δεν λειτουργεί προς όφελος καμίας εκ των δύο χωρών. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο αυτόν, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί