Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο 51χρονος Κρητικός πανεπιστημιακός καθηγητής Νίκος Χρονάκης

Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά την απώλεια του Νίκου Χρονάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Χημείας, από την Κρήτη. Ο Νίκος Χρονάκης, που ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, την οποία έδωσε με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου:

Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετούμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκο Χρονάκη, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, την οποία έδωσε με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα.

Το Πανεπιστήμιο έχασε έναν εκλεκτό και αγαπητό μέλος της κοινότητάς του με σημαντική συνεισφορά στο επιστημονικό του πεδίο, στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Ο Νίκος υπήρξε ένα από τα δυναμικά στελέχη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπηρέτησε το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με ήθος, εργατικότητα και ευγένεια. Ήταν ένας άξιος δάσκαλος, μέντορας για πολλές/ούς φοιτήτριες/τές και ερευνητές/τριες και ένας αξιόλογος επιστήμονας στον χώρο της Χημείας. Πάνω απ΄ όλα, ήταν άνθρωπος χαμογελαστός, με διάθεση προσφοράς σε όσες/ους τον γνώρισαν, συνεργάστηκαν μαζί του και διδάχθηκαν από αυτόν. Το Τμήμα έχασε έναν καλό φίλο και έναν άξιο συνάδελφο και συνεργάτη, που θα μείνει στη μνήμη και στην καρδιά της κοινότητας του πανεπιστημίου για πάντα.

Ο Νίκος Χρονάκης έλαβε το Πτυχίο Χημείας (1994) και το Διδακτορικό Δίπλωμα Χημείας (2000) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ETH Zürich στην Ελβετία κατά την περίοδο 2002-2003 και στη συνέχεια στο University of Erlangen-Nuremberg στη Γερμανία κατά την περίοδο 2003-2005. Στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου διετέλεσε Λέκτορας (2005-2009), Επίκουρος Καθηγητής (2009-2015) και Αναπληρωτής Καθηγητής (από το 2015).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στη Συνθετική Οργανική Χημεία, στη Χημεία Φουλερενίων και στην Υπερμοριακή Χημεία. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα και υψηλής απήχησης περιοδικά Χημείας, ερευνητικά προγράμματα, παρουσιάσεις σε τοπικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο Νίκος δίδαξε μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους/ις φοιτητές/τριές του. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας.

Η απώλεια του Νίκου Χρονάκη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στους/ις οικείους/ες του, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και την κοινωνία.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τις/ους οικείες/ους του εκλιπόντος.

Αναφερόμενος στον εκλιπόντα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης σημείωσε: «Έφυγε χθες ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας Νικόλαος Χρονάκης, αγαπητός στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα, φιλόξενος, «έξω καρδιά» αντιμετώπισε με θάρρος την ξαφνική δοκιμασία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας ως ένδειξη πένθους. Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί στη γενέτειρά του την Κρήτη. Τρισάγιο θα τελεστεί το Σάββατο, 1η Ιουλίου στις 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισσα. Η οικογένεια θα δεχθεί συλλυπητήρια στις 10:30 π.μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί