Βοήθεια στους 80 πρόσφυγες που διασώθηκαν στο Ηράκλειο από το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Συγκέντρωση στις 7μ.μ. στα Λιοντάρια

Ανακοίνωση από το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη:

Οι εικόνες των τελευταίων ωρών ώρες βάζουν σε δοκιμασία τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Μια Ευρώπη – φρούριο που κλείνει τα μάτια στην ανθρώπινη δυστυχία και περιορίζεται σε δηλώσεις συμπάθειας.

Ταυτόχρονα με την τραγωδία στην Πύλο που παρακολουθεί συγκλονισμένος ο ελληνικός λαός, τα μέλη και οι συνοδοιπόροι του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στο Ηράκλειο συμπαραστεκόμαστε στο δράμα των 80 ανθρώπων που ναυάγησαν στους Καλούς Λιμένες και έχουν οδηγηθεί, κρατούμενοι, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Πρόκειται για 51 άνδρες, 17 γυναίκες και 12 παιδιά, που στεγάζονται προσωρινά στον χώρο των Λιμενεργατών και που δεν τους έχει δοθεί μέχρι στιγμής η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, παρόλο που οι περισσότεροι προέρχονται από εμπόλεμες χώρες.

Αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη βρέθηκε σήμερα στον χώρο κράτησης. Ζητήσαμε ενημέρωση για τις ακολουθούμενες διαδικασίες και για τις άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα, υλικά και είδη ατομικής υγιεινής για τους ανθρώπους αυτούς.

Από τον υπολιμενάρχη Ηρακλείου κ. Τσομπάνη ενημερωθήκαμε πως οι 80 άνθρωποι αναμένεται να μεταχθούν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα και από εκεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαλακάσας. Διαμαρτυρηθήκαμε για το γεγονός πως δεν δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλουν εδώ αίτημα ασύλου (όσοι επιθυμούν) παρά το γεγονός ότι τυπικά λειτουργεί το Γραφείο Ασύλου Ηρακλείου. Από την πλευρά των αρχών λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η δυνατότητα αυτή θα τους παρασχεθεί στη Μαλακάσα. Επίσης μας ενημέρωσαν πως συνολικά έξι άτομα (μεταξύ αυτών και μία έγκυος) μεταφέρθηκαν για διάφορους λόγους στο νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους ενώ ένας από αυτούς, που φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα, παρέμεινε για νοσηλεία.

Από τον υπεύθυνο του Ερυθρού Σταυρού  κ. Δουκιαντζάκη ενημερωθήκαμε για τις συνθήκες σίτισης και υγιεινής των ανθρώπων αυτών. Μας διαβεβαίωσε ότι τους παρέχεται πλήρης σίτιση ενώ μας ενημέρωσε πως ενόψει της μεταγωγής τους θα χρειαστούν κυρίως ξηρά τροφή για τα παιδιά (μπισκότα, φρυγανιές, κρουασάν) αλλά σε ατομικές συσκευασίες (για λόγους υγιεινής) καθώς και είδη ατομικής υγιεινής όπως μωρομάντηλα, σερβιέτες κτλ. Τις ανάγκες αυτές μεταφέρουμε και προς την κοινωνία του Ηρακλείου για ό,τι μπορεί αν προσφερθεί, μόνο που αυτό πρέπει να γίνει σήμερα καθώς το βράδυ αναμένεται η μεταγωγή τους.

Η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη κινητοποιήθηκε άμεσα συγκεντρώνοντας μια πρώτη ποσότητα από τα αιτούμενα ήδη, μαζί με κάποια μικρά παιχνίδια για τα παιδιά, τα οποία και παρέδωσε στους υπεύθυνους του Ερυθρού Σταυρού στην πύλη του χώρου κράτησης, καθώς δεν μας επετράπη η είσοδος και η επαφή με τους πρόσφυγες.   

Καταγγέλλουμε τις πολιτικές των απελάσεων καθώς και των βίαιων επαναπροωθήσεων  – pushbacks, αλλά και την ακροδεξιά πολιτική ατζέντα που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.  Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στα ελληνικά νερά είναι το αποτέλεσμα αυτών των  πολιτικών. Τον Μάιο του 2023 οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως ήταν 110 εκατομμύρια άνθρωποι. Από όσους εξ αυτών κατευθύνονται στην Ευρώπη μόλις ένας στους 4 καταφέρνει να φτάσει σώος. Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα εξακολουθήσει να στέκεται απέναντι σε κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως παρίες του κόσμου και καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν σε όλα τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται σήμερα σε όλη τη χώρα.

Στο Ηράκλειο, καλούμε σήμερα Πέμπτη, σε συγκέντρωση και διαμαρτυρία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί Σύλλογοι στις 7μ.μ. στα Λιοντάρια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί