Nαυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν 9 άτομα που φέρονται ως διακινητές

Σε 9 συλλήψεις προχώρησε το Λιμενικό μετά το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για 8 άτομα που είχαν προσαχθεί για ανάκριση, όπως επίσης και ακόμη ένα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ethnos.gr, νέα δεδομένα προέκυψαν από τις καταθέσεις των διασωθέντων καθώς φέρονται να κατέθεσαν πως το αλιευτικό ξεκίνησε από την Αίγυπτο, έκανε ενδιάμεση στάση στη Λιβύη και έπειτα συνέχισε για την Ιταλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις καταθέσεις υποστηρίχθηκε ότι το πλοίο ξεκίνησε άδειο και στη Λιβύη επιβιβάστηκαν οι μετανάστες. Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες, στο σκάφος επέβαιναν από 500 έως 700 άτομα.

Τι απαντά εκπρόσωπος του Λιμενικού στις αναφορές ότι επιχειρήθηκε ρυμούλκηση πριν το ναυάγιο

Σχετικά με αναφορές ότι πλοίο του ελληνικού Λιμενικού να έχει πλαγιοδέσει στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, σημείωσε: «Από την πρώτη μέρα αναφέρουμε αναλυτικά με χρόνους τι έχει συμβεί. Το παράκτιο περιπολικό πλησίασε αρκετές φορές το πλωτό, όπως φαίνεται και στην τελευταία φωτογραφία με σκοπό να τους πείσει για τη συνδρομή μας. Δεν έγινε ποτέ καμία πλαγιοδέτηση. Σχοινιά έριξε το φορτηγό το παραπλέον για να τους δώσει τροφοεφόδια, ελληνικής σημαίας».

Ο Νίκος Αλεξίου ανέφερε σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων, πως οι μαρτυρίες δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα καθώς οι αναφερόμενοι αριθμοί απέχουν αρκετά. «Δυστυχώς από τις μαρτυρίες το νούμερο είναι πολύ ετερόκλητο από 400 έως 700 έχουν δηλώσει και το εύρος είναι τεράστιο». Ερωτώμενος, μέχρι πότε θα συνεχιστεί η έρευνα σημείωσε «Συνεχίσουμε τις έρευνες, δεν έχουμε μπει σ’ αυτή τη συζήτηση».

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.

Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.

Συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας

Συνεχώς καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο Λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό πλοίο που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος. Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.

Ο Άφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

Τις τελευταίες ώρες αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών και μαζί και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους. Άλλοι συνοδεύονται από φίλους τους και άλλοι μόνοι τους, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν.

Στην Καλαμάτα ο διοικητής της Frontex

Την ίδια ώρα στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς. Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί